Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Narození Josefa Bárty provází věštba – zemře ve věku 29 let. A je mu právě tolik, když ho opustí žena i se synem, a jeho svět se hroutí. Podivné přátelství s nespoutaným Gabrielem vnáší do Josefova bytí nový impuls, zároveň ho však přivádí do stále větších problémů. Zdá se, že nově poznaná láska je nalezením smyslu jeho života, ale dramatický sled událostí vystaví Josefa zkouškám, které mu pomohou změnit sebe i svůj osud. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (40)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podivný filmík, či spíš haluška, o podivném chlapíkovi, kterému se dějí podivné věci, zejména mám na mysli zjevení Gabriela v bílém, ten byl nejpodivnější. Inu, jako artová výpověď o jedné velké životní křižovatce se to dá hodnotit kladně, zejména David Švehlík je ve svém osobním pekle beze sporu uvěřitelný. Chtěla jsem dát solidní tři, ale přihazuji čtvrtou, zas mám tendence dorovnávat zdejší smutné skóre.. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že těch zvláštních podobenství je zde přespříliš a mně rovněž často unikal jejich význam. Chyby, které zmiňují recenzenti, tu prostě jsou a když k tomu připočítám depresivní atmosféru v příběhovém polotovaru tvořící zápletku celého filmu, musím dát jen tu jednu hvězdičku. A ještě něco... jestli tenhle film něčím opravdu není, tak filmem dramatickým. ()

Reklama

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Pořád ještě nevím, co si o tom mám pořádně myslet.Ano, čekala jsem film s lyricko-expresívním námětem, ale i tak mě to zaskočilo.Chvíli mi trvalo, než jsem se vůbec soustředila na "děj" a pak mi všechno přišlo nedotažené, nic neříkající shluk experimentálně vyhlížejících scén, které najisto měly nějaký účel, ale já ho asi nepostřehla.Vpravdě je to plné pocitů ale paradoxem je, že se s nimi nejde ztotožnit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, sehnat to nebylo nic lehkého, už jsem měl strach, že ten film zmizel ze světa. Já asi na ty zapadlé české filmy začnu koukat víc. Tenhle se totiž od ostatních něčím liší a, pozor, není úplně blbý. Ocas ještěrky má především dost zvláštní, ale fakt hodně zvláštní atmosféru (ze začátku mi to připomínalo Mechanika), která působí zároveň mysteriózně a zároveň poeticky. Příběh to taky nemá špatný, je to i dost slušně zahrané, ale i tak tam bylo něco nedotažené, třeba postava Gabriela. Nebo ten konec - pokud jsem ten film dobře pochopil, tak pokládá otázku, jestli je náš osud předem předurčený a nedá se s ním nic dělat nebo jestli osud můžeme změnit a máme ho "ve svých rukou". Celkově to je ale zajímavé, ale na víc jak 3* to nevidím. I tak, na český film je to úspěch. 3* ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hrůzným trojlístkem tohoto filmu je: špatný zvuk, takže občas není rozumět, co kdo říká. Což vhodně doplňuje další děsivou skutečnost - totiž, že filmu schází jakýkoliv děj, je to jen sled scének bez pointy, takže není jasné kdo co a proč dělá. Třetím vrcholem tohoto prapodivného dílka je, že polovinu filmu tvoří záběry mlčenlivých, prázdných pohledů. Občas směřovaných do blba, což je dost pochopitelné, protože chudáci herci se v tom museli taky pěkně plácat. /4. 7. 12./ ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Inspirací pro název filmu se tvůrcům stala říkanka Jana Skácela "Tohle draci nedovedou", resp. symbol ještěrky a její schopnost sebeobnovy jako metafora ztráty a utrpení v důsledku vedoucí k pozitivnímu sebepoznání. (Magyar)
  • Původně se mělo jednat o projekt, který by zamířil do kin. (Lynette)
  • Východiskem filmu, v němž si musí hrdina třikrát projít podobnou situací, byla svou strukturou povídka Boženy Němcové "Anděl strážce". (Magyar)

Reklama

Reklama