Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Velice silný filmový zážitek. Tornatore servíruje syrovou, smutnou až deptající podívanou, která vás zcela pohltí a na konci vyplivne stejně psychicky zdecimované jako hlavní hrdinku. A spojení Tornatoreho a jeho dvorního skladatele Ennia Morriconeho je jako vždy úchvatné. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek, vyprávějící dramatický příběh plný sexuálního násilí, otroctví, chamtivosti a odplaty. Ukrajinská dívka Irena se zoufale snaží uniknout před svou minulostí prostitutky a hledá práci v Itálii. Usadí se v jednom starém bytě a hned naproti získá dobře placenou práci uklízečky. Lidé kolem ji začnou brzy přijímat mezi sebe a Irena se sblíží i s chůvou bohaté rodiny, která má malou holčičkou jménem Tea. Co se zprvu může zdát jako náhoda, se později ukáže jako něco zcela jiného. Vysvětlení film poskytuje ve svém průběhu a prostřednictvím flashbacků postupně odhaluje Ireninu minulost. Nejen Irena vyniká kvalitním hereckými výkony, ale i její sadistický a ponurý pasák Muffa s vyholenou hlavou exceluje. Morricone odvedl na hudebním doprovodu výbornou práci a ve svých tónech střídá prvky dramatu, napětí, smutku a něžnosti. The Unknown Woman je ve výsledku nadstandardní psychologické drama s místy dusnou atmosférou zaměřené na Irenino hledání pravdy. (7/10) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Díky neustálému přísunu nových skutečností, které nás nutí k přehodnocování toho, co již víme, jde o thriller, jenž diváka nepřekvapí jednou nebo dvakrát, ale přibližně každých deset minut. Nečekané jsou například žánrové transformace, jichž Neznámá prodělá několika. Jen zdánlivě jde o psychologické drama založené na rape/revenge vzorci (o „rape“ ani „revenge“ zde přinejmenším zpočátku nejde). Role oběti a viníků jsou několikrát zrelativizovány a nelze jednoznačně klasifikovat, kdo komu víc ublížil. Scény, které by neobohacovaly vyprávění, ve filmu prakticky absentují. Ani flashbacky neslouží jenom k exploatačnímu vyobrazení bestialit, jež byly na hrdince páchány (kromě jejího těla jsou odhalovány také detaily o její identitě). Tornatore zatajuje a odhaluje informace s hitchcockovskou precizností. Ví, kdy v zájmu zesílení momentu překvapení nějakou skutečnost přeskočit a kdy nám na druhou stranu kvůli zintenzivnění napětí ukázat víc (interiérové záběry s více postavami a extrémní hloubkou pole, která opticky deformuje reálné prostorové vzdálenosti mezi figurami). Navíc předpokládá diváka ochotného k vlastní detektivní práci. Důležité informace neopakuje nebo neozřejmuje zcela. Tato nejistota pak nutí k vytváření vlastních hypotéz, na čem je založeno jedno z největších překvapení filmu (keyword: kudrnaté vlasy). Manipuluje-li režisér s námi, pak v zájmu zesílení překvapení a identifikace s hrdinkou. Každý detail podřizuje dramatickému napětí, na které se zde sází více než na pravděpodobnost a realismus. Také navenek velmi laciný vypravěčský manévr, kdy protagonistka zpravuje o svých činech jistou pasivní postavu (a jejím prostřednictvím také nás), je nakonec šikovně zužitkován. Opakovanými záběry točitého schodiště zvýrazněná spirálovitá struktura pak slastně napínavou žánrovku povyšuje na úvahu nad tím, nakolik naše minulá rozhodnutí determinují ta budoucí, a zdali bychom se vůbec odvážili činu, zvážit před každým životním rozhodnutím veškeré možné následky. 80% Zajímavé komentáře: Jordan, mm13 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €8miliónovTržby USA $152,114Tržby Celosvetovo $6,841,641║ Najhoršie na tomto filme je že postupne svojím štýlom vyprávania stráca pozornosť diváka, základ príbehu dobrý ale niekedy prílišná snaha o originalitu a tiež dejové prelivy vyznejú do nesúrodosti, taktiež by to potrebovalo skrátiť na minutáži. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Giuseppe Tornatore mě zatím vysloveně nezklamal a jeho šňůra pokračuje i díky Neznámé. Drsný pohled na život jedné ženy, ztrápené krutou minulostí, které přichází hledat práci a začít nový život. Kseniya Rappoport hraje úžasně a své utrpení viditelně prožívá(a s ní i divák). Nezáviděl jsem jí ani na minutu, ale divák si přesto od ní dokáže držet mírný objektivní odstup. Ten se zmenšoval postupným odkrýváním pravdy o jejím předešlém životu až do povinného finále. Drama o ženě, které rozhodně zapůsobí svou otevřeností. A kde by byly Tornatoreho filmy bez Morriconeho? Možná o třídu níž. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Giuseppe Tornatore .. O dvou starších filmech Giuseppe Tornatore (Nuovo cinema Paradiso & Una Pura formalitè) koluje tolik pochvalných legend a já ne a ne se s nimi potkat. Tak to beru alespoň z druhé strany a po výborném hudebním retru La Leggenda del pianista sull'oceano se mi dostala do rukou právě La Sconosciuta. ___ Ženám po celém světě se nedějí jen dobré věci - a je potřeba na ně stále upozorňovat. Zvláště, když se prosté téma podá takhle otevřeně. Silný herecký part pro Kseniya Rappoport, opět poutavě stavěný scénář a v neposlední řadě silná výpovědní hodnota, která je kočírována rukou znamenitého filmaře. Vedle režie je pak velevýrazným prvkem taktéž hudba, ta kterou stojí Tornatoreho dvorní skladatel, mistr nad mistry, Ennio Morricone. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivé. Tři jména. Giuseppe Tornatore, Ennio Morricone, Kseniya Alexandrovna Rappoportová. Rozsah Vojny a míru by nestačil na vychválení tradičně silného Tornatoreho scénáře, o jeho režii snad raději ani nemluvě. Asi by stálo zato zmínit se o Morriconeho kompozici, která je jedna z jeho nejlepších. Dal by se do nebes vynášet výkon Rappoportové; nejen, že by to bylo zatraceně málo vypovídající, ale ve své podstatě i nespravedlivé ke všem ostatním zúčastněným. Ovšem je to vše zcela zbytečné. Podstatná je jediná informace. A sice, že Tornatore je po šestileté tvůrčí odmlce i nadále nejlepším a nejspolehlivějším tvůrcem evropského kontinentu. Bez výhrad, bez debat a s přehledem. ♫ Hodnocení OST: 5/5 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem strašlivě depresivní drama, ale naštěstí je to spíše velmi napínavý biják. Má to spád od první vteřiny a fakt mě zajímalo, jak se to vyvine. Stále bych pár dějových nitek potřeboval dovysvětlit, ale to mi na zážitku pranic neubralo. Z herců jednoznačne vládne brutální pasák Michele Placido. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM POCIT, ŽE JSEM NA MÍSTĚ KDE JDEŠ A JDEŠ, ALE STÁLE SE NEMŮŽEŠ POHNOUT Z MÍSTA. NEMŮŽEŠ NAJÍT VÝCHOD, POKUD TAM JE. KAŽDÝ KROK KTERÝ UDĚLÁŠ JE CHYBOU… UDĚLALA JSEM HODNĚ CHYB... A ŽIVOT JE KRÁTKÝ NA TO, ABYCH VŠECHNY SPLATILA“.... /// ,,Furt jen hledáš, hledáš…" (to jo, ale co? Přemejšlím jestli je to svině, nebo jestli jen život není spravedlivej…). Flashbacky plný nočních můr (ty jo, co seš zač? Proč jim to děláš?...) a fakt nevím (celkem) dlouho, jestli JÍ v těch zapeklitejch situacích držet palce nebo ne. A že jich je a (ne)pěkně mi svíraj žaludek. Řekl bych asi tohle: Kapičku drsnej příběh ze života a ze světa, kde je každej svýho štěstí strůjcem a kde je život krátkej na splacení všech chyb. Pro mě - parádní filmovej zážitek! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Я народився в Україні. 2.) Kámoška mě přemlouvá k ,,vejšlapu“ v Itálii. 3.) Jsem adoptovaná(ej) a původ rodičů je NEZNÁMÝ! 4.) Thx za titule ,,ENTITKA“ a ,,paycheck1“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když se Thrilleru chopí Itálie s Francií!! Nevěděl jsem do čeho jdu, ale už od 20 minuty jsem byl přikovaný ke křeslu s knedlíkem v krku a nevěřícně koukal celých 118 minut, co Tornatore předvádí. Film je silně násilný, erotický, znepokojivý,smutný, napínavý, nervydrásající a bezútěšný ( 5x jsem nahlas sprostě zařval přes celý barák! to se mi nestává ani u těch nejšílenějších akčních jízd), fakt mě film do sebe vtáhnul a koukal jsem až do dvou rána a pořád jsem měl energii! Do toho samozřejmě parádní zvrat, excelentní vizuál, zajímavý a neokoukaný příběh, perfektní herecký výkon Ksenije Rappaport, bez komentáře, tohle je Must See! Klenot. 100% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Po většinu času jsem nevěděla, jestli hlavní hrdinku litovat nebo nesnášet, ale po rozkrytí její minulosti se vlastně ani nemůžu divit, že je jaká je. Zajímavý a temný thriller s hnusným padouchem a hrdinkou, která není zrovna kladná. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejlepší italský film, konečně jsem plně pochopil genialitu Giuseppa Tornatora... Nepřestávám žasnout nad tím, jak dokázal režisér spolu se skladatelem hudby udržet atmosféru v naprostých výšinách po celou dobu stopáže. Neznámá představuje velmi procítěný a tíživý příběh ženy, která se snaží po velkém utrpení nalézt své světlo na konci tunelu. Ač je příběh v podstatě velmi depresivní a smutný, vždy si uchová místo pro naději a vyhasínající lidskost, která čeká na to, aby byla znovu zažehnuta... Krása. 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mohl bych se v podstatě podepsat pod komentář Akyho, dokonale vystihl moje vlastní pocity, ovšem s tím, že já ten odmítavý postoj k snímku pociťoval asi silněji, dokonce tak,že mi po 35 minutách došla trpělivost a podíval jsem se na samotný závěr, abych si udělal obrázek, zda mi stojí dokoukání filmu za to. Což téměř nikdy nedělám a je to podobná zvrhlost jako číst závěr povídky a teprve poté, co si schválím pointu, se vrátím na začátek. Rušily mě některé flashbacky a kupodivu mě poprvé nesedla i Morriconeho hudba. Rozumím tomu, proč má snímek vysoké hodnocení, je to v podstatě ideální produkt pro návštěvníky filmových festivalů a filmových klubů. Tornatore nenatočil běžný žánrový snímek s kriminální zápletkou o sexuálním zneužívání žen z Východu, ale film, kde se snaží o artový přesah. Bohužel tam, kde ani po hodině netuším, zda je mi hlavní hrdina protivný nebo mu mám držet palce či ho litovat, není z mého pohledu místo pro nadšené ovace. Celkový dojem: 45 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Udělala bych to znovu. Nemám výčitky. Jenom strach, protože jsem myslela, že mám svou minulost už vyřešenou. Ale teď mám pocit, že moje minulost nemá vyřešenou mě. Dnes už jsem vás unavovala dost. Děkuju. Na shledanou.“ Po Legendě o „1900“ a Nejvyšší nabídce jsem již měl od režiséra jistá očekávání a Neznámou je v podstatě naplnil. I když je pravda, že začátek mě dost napínal. Tajemná žena, která má za sebou dle flashbacků sexuální násilí, shání práci, a mermomocí ji chce v konkrétním domě a bytě. Poměrně dlouho divák tápe, o co vlastně jde, vyřčená jména postav mu nic neříkají, zkrátka nic moc komfortního. Ale vydržet dál u filmu se vyplatí. Postupně se o hlavní hrdince dozvídáme stále víc, začínáme se o ni strachovat, protože každou chvíli hrozí její prozrazení. A přituhuje. Nakonec je divák svědkem opravdu silného příběhu, nemálo napínavého, který chytí a pustí až na konci. Pravdou je, že úplně samotný závěr byl až zbytečný, ale nemění nic na tom, že mě Tornatore znovu potěšil, tentokrát to bude za solidní 4*. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

V celkem rychlém sledu za sebou jsem měla možnost zhlédnou několik podobných filmů na téma matka-dítě se silnou ženskou hrdinkou v hlavní roli (toto téma je vůbec mezi filmaři i jinými tvůrci značně oblíbené a je zajímavé sledovat všechny ty různé pohledy a přístupy). "Neznámá" mezi těmito filmy kvalitativně skutečně vyčnívá. Tenhle film snad nikoho nemůže nechat chladným. Podobně stojí za to i francouzský snímek "Tak dlouho tě miluji" s Kristin Scott Thomas. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Depresívny thriller s puzzleovitým, nelineárnym príbehom, ktorý sa vám zahryzne do pamäti na dlhú dobu. Možno nie vďaka dokonalosti a súhre všetkých komponentov, určite však nezabudnete na skvostné herecké výkony, mrazivo záhadnú atmosféru gradujúcu každou minútou a dokonalú hudobnú zložku, ktorá túto atmosféru ešte viac prehlbuje. Takže ak chcete vedieť ako to funguje s prostitúciou a nelegálnym obchodom na východ od našich hraníc, tento film bude plnohodnotnejších svedectvom než akýkoľvek dokument. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Minulosť je pre ňu nočná mora a zároveň osudová láska. Štandardná krimidráma povýšená šikovne vystavaným scenárom (postupne odhaľované motívy, flashbacky, viacero prekvapujúcich mometov), dobrými hereckými výkonmi a skvelou hudbou na pozerateľnú záležitosť vyššej úrovne. 70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skutočne som nečakal, že ma dianie tohto snímku tak zaujme. Od úvodu veľmi solídne, myšlienkovo drsné, miestami bezcitné. Všetko však závisí od toho, či Vás samotný film vtiahne do deja ... ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

"Když opustíš svou zemi, pořád se stěhuješ." La Sconosciuta je citelně obnažená cesta do hlubin ukrajinské duše. Netuším jakým kouzlem na mě Tornatore zapůsobil. Co vím jistě, že to funguje! Tenhle sicilský kluk je obrazem mé hladové filmové duše. A vím kam zamíříme, až to situace dovolí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Když do tebe někdo strčí, ty upadneš a nevíš, kdo to byl, zmlať prvního, co ti přijde do cesty." Rozervaný život Ireny, mladé ženy z východu, vrcholí v Itálii. Irena se snaží přijít na kloub tajemství, o němž zpočátku nemá divák ani páru. A ta chodí, pátrá, plíží se, krade klíče, hledá a jeden stále trne, kdy ji chytí, kdy za svoji zvědavost zaplatí. A do toho probleskují temné vzpomínky plné násilí a smrti. Irena jde urputně za svým cílem a neváhá překročit jakoukoliv překážku - život jí toho vzal tolik, že už se upíná jen k tomu jednomu. Výborná hudba spolu s kamerou vytvářejí tajemnou a napínavou atmosféru. Hnusný film. ()

Reklama

Reklama