Veselý rozvod

USA, 1934, 104 min

Mark Sandrich

Max Steiner

• Houdini

Oscar 1 : Píseň - "The Continental" + 4 nominace: Nejlepší film, Výprava, Hudba, Zvuk(21.6.2004)

Rozpočet $520,000(12.5.2009)

Schéma filmu s príjemne rafinovaným scenárom, malým pomerom naivných piesní a čarovných (akčne) stepových tanečných čísel Freda Astairea, vydržala filmu len prvú hodinku. Počas nej som sa celkom dobre zabával, dokonca som mávol rukou aj nad pomerne hlúpučkou zápletkou a miestami labilným dejom. Fred Astaire ale bodoval a film vzal kompletne na ramená len on sám. V závere to už ale nevydržal. Na pomoc mu prišiel smilník Rodolfo Tonetti v podaní excelentného Erika Rhodesa, ktorý do snímku priniesol za tých pár minút pekelný závan skvelého humorného korenia, ktoré film tak nesmierne postrácal. Jeho slovné taliansko-anglické prešmyčky boli dokonalé. Rodolfo však nebol ten, kto tak znehodnotil dobrý dojem z filmu. Finálna polhodinka totiž so sebou priniesla hlavne (pre mňa veľmi ťažko pozerateľné) minúty otravných klasických tanečných variácií a zbytočne dlhých melódií a piesní. Navyše v dnešnej dobre, preplnenej rôznymi tanečnými súťažami typu 'Tanečná horúčka', či 'Let's Dance', si už na podobné čísla jednoducho nepotrpím. Celkový dojem je ale fajn, záverečné rozuzlenie poteší najviac. 70%.(7.5.2009)

Roztomile naivní komedie, ve které se vše děje hlavně proto, aby postavy začaly zpívat a tančit.(7.5.2009)

Atmosféra, skvělé písničky, sympatičtí herci, úsměvné scény, to jsou důvody, proč hodnotím 4*. Je pravda, že snímek se poměrně dlouho rozjíždí, ovšem poté jsem se již nenudil a dokonale jsem se bavil.(24.12.2009)

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +zábavný Fred Astaire, půvabná Ginger Rogers, příjemný scénář, chatlavá hudba -no jo, je to černobílé/// Druhé setkání je ještě lepší než to první. Hlavní dvojici to spolu lépe ladí, děj je velice zábaný a hudba až návyková. Prostě bez nadsázky, bez přihmuřování očí a bez jakéhokoliv nadbýhání, tohle mě prostě bavilo./// Celkem 84%///(4.5.2009)

Pro mě několik libých skladeb, patřících k tomu desetiletí. A idylický příběh a nezvyklým názvem na tu dobu puritánské USA, tak silně nábožensky založené a přece tak rasově nesnášenlivé... V popředí rodina, jako největší hodnota, což se dělo u USA filmů ještě v padesátých letech, před nástupem kritiky společnosti, a individualismu.(29.5.2010)

Výborně vystavěný scénář se spoustou šťavnatých replik je ideálním půdorysem pro romantickou komedii. Je to naprostá klasika se záměnami i nedorozuměními, ale naprosto to stačí. Taneční čísla nejsou špatná (to na Porterovu píseň Night and Day se dokonce líbilo i mně, a já tanec většinou moc nemusím), jediný problém přišel v závěru, kde je velké taneční číslo, kterého se alespoň na deset minut ústřední pár vůbec neúčastní. To bych s klidem vystřihnul, jenom to filmu ubírá tempo.(3.6.2009)

Dosti humorné, taneční čísla výborná, dvojice Rogers Astaire kouzelná, no co více dodat. 90%(4.2.2009)

Skvělá taneční čísla,krásné písničky,sympaťák Fred,krásná Ginger.Ještě to sice není úplně dotaženo k dokonalosti jako v Pánech s cylindrem,ale i tak nádhera! Kdo má plné zuby dnešní tvorby,neexistuje pro něj lepší odpočinek,než staré filmy s Fredem a Ginger. 80 %(12.4.2010)

Bylo to jako doušek čistého vzduchu, když člověk vyjede ze smogu do lesa na horách. Sice naivní, ale strašně osvěžující. A píseň Night and day mám moc ráda.(24.10.2009)

Jak to jenom dělali, že ani jeden nikdy nepřišlápl Rogersové dlouhou bohatou sukni?:-) Postupně si pouštím všechny jejich filmy a vždy mě překvapuje jejich svěží vtip a příjemná atmosféra, ani tahle milá romantická komedie nezklamala, kam se řada těch dnešních na ni hrabe, zpětně možná je právě tahle moje nejoblíbenější. A když ještě zazní píseň Night And Day, je to nádhera. Vždy nesmírně obdivuju Ginger, která za Astairem v tanci rozhodně nezaostává. A navíc když si uvědomím, že žena musí v páru tančit pozadu, na podpatcích a ještě v sukni. A přesto Ginger opět víří jako střela po parketu, i na vysokánských jehlových podpatcích a v předlouhé těžké sukni, a to ještě skoro v každém filmu tancuje i nahoru a dolu po schodech. Neuvěřitelná podívaná.(1.5.2011)

Výborný a vtipný muzikál s pěknou hudbou a s perfektní dvojicí Astaire - Rogersová. Nejvtipnější postavou byl Ital Rodolfo "scusi" Tonetti. Hudební čísla mají nádhernou choreografii a Astaire stepuje a tančí naprosto úžasně.(2.11.2008)

Moje první filmové setkání s dvojicí, která si mě naprosto získala. Elegantní Fred Astaire je prostě okouzlující a s krásnou Ginger byli perfektní. Příjemná humorná zápletka, krásné písně Night and Day nebo The Continental a hlavně nádherný tanec, na který se u Freda a Ginger vždycky těším. Celé se mi to hrozně líbilo a příští nědeli už jsem se těšila na jejich další film. Dnes se považuju za jejich velkého fanouška a mám ráda i filmy, které natočili po té, co se profesionálně rozešli, od Freda jsem viděla skoro všechny:) Krásné muzikály!(6.7.2010)

Velice se mi to líbilo, i když tancování mě nebaví. Byla to hlavně hodně povedená komedie. V dnešní době nám takovejhle film asi připadá najivní, ale to neva. Na tomhle filmu je vidět, že amíci kdysi uměli udělat komedie na vyskoký úrovni.(6.11.2008)

Přiznávám, že filmy Freda Astaira mám rád z nostalgie. Nikdy neexistující, ale dnes už stejně zaniklý svět horních vrstev 30. let nabízí bezstarostný život, proložený řádkou pěkných melodií a tanečních čísel. O nic jiného v těchto filmech nejde. Děj? Zapomeňte na něj. I když se tvůrci poctivě snažili vymyslet nějakou zápletku a ještě ji alespoň zkomplikovat, důležitá je hudba a tanec. Od krásné Porterovy Night and Day po závěrečné velkolepé číslo The Continental si oko odpočine u ladných pohybů a ucho se osvěží hity dávno minulými. Ani o humor nepřijdeme, zmatený právník, roztržitá panička a profesionální italský svůdce sice bránici nestrhají, ale tu a tam úsměv na tváří vyloudí a dobrou náladu jistě přivodí.(3.11.2008)

Skripla sukne roztomile Gibger Rogers byla to jedine co me pobavilo... Nejsem na muzikaly.(19.6.2009)

Po dlouhé době mě zas něco naprosto přikovalo na celé 3,5 hodiny. Úžasná Ginger, skvělý Fred - v tanci i v milé komediální zápletce. Plné hodnocení a TOP10.(16.3.2009)

Herci, světla, choreografie a celkově pohyby herců i mimo tance a barvy jsou úžasné (-- viz závěrečný hotelový hromadný tanec). Hlavně to postrádá takovou tu elegantní křeč a působí to nenuceně (možná hlavně díky vtipujícím pasážím).Také zde naleznete dámy (i přes dlouhé šatstvo!) k nakousnutí a Freda Astaira k sežrání, takže takže? 80%(2.11.2008)

Nejspíš nejlepší film s Fredem a Ginger. Ne že by tato klasická screwball komedie oplývala nějak originálním dějem, ale podává ho vtipně, inteligentně, s nadhledem a pěknou hudbou. Fred Astaire a Ginger Rogers se k sobě báječně hodí a ještě lépe tančí (z pohledu laika). Úsměvné byly momenty, kdy se rozhovor zavedl na sex, přičemž konzervativní 30. léta nedovolila nic víc, než náznaky a odbočky.(19.9.2011)