Reklama

Reklama

Zázraky Ježíše Krista

(seriál)
  • Velká Británie Miracles of Jesus, The
Velká Británie, 2006, 3x50 min

Obsahy(1)

Po staletí se ozvývají kritické hlasy, že zázraky, které prováděl Ježíš Kristus, nebyly nadpřirozenými jevy. Byl snad Ježíš čarodějem, iluzionistou, hypnotizérem? Anebo se vyznal v paranormálních jevech a mistrně ovládal psychologii? Dokumentaristé z BBC požádali proto amerického iluzionistu Brocka Gilla, aby nejznámější podivuhodné skutky připisované muži, známému též pod hebrejským jménem Ješua Ha Nocri, podrobil analýze z hlediska technických a psychologických postupů používaných moderní magií. Gill, sám věřící křesťan, se vydává do Svaté země a na autentických místech se pokouší poochopit to, k čemu tam došlo před takřka už dvěma tisíci let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Jaký smysl má, když kouzelník a současně věřící křesťan "zkoumá" pravost Ježíšových skutků? Jakou má motivaci? Tento seriál je nicneříkající a v konečném součtu úplně zbytečný. Jeho cíle i závěry jsou dopředu jasné - dokázat, že Ježíš prostě dělal zázraky a nic na tom nezměníme, prostě to byl borec, v kterého nevěřit by byl hřích.... Ústřední postava Brock Gill jen ukazuje svoje triky, "marně" se snaží dokázat, že by Ježíš svoje zázraky mohl dělat nějak podobně, a nakonec se zkonstatuje, že "vzkříšení tedy nebyla iluzionistická produkce..." Navíc jej v tom podporují výpovědi všech odborníků, kteří se nezmůžou na nic jiného, než na tvrzení, že onen skutek není proveditelný jinak než zázrakem (co taky měli jiného říct?) Možná by si člověk mohl tyto pokusy "odhalit pravdu" (sic!) odmyslet a jen se zaměřit na hranou část dokumentu, ale upřímně řečeno tomu, kdo zná bibli, nic neřekne a tomu, kdo ji nezná, vlastně taky ne... Zkrátka jednostraný seriál a ne moc přesvědčivá reklama na křesťanství... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Troufám si říct že pro věřící, a nebo pro lidi neznalé moc Bibli více než zajímavý dokument z anglické BBC. Pro ty ostatní překvapující a fascinující podívaná s plno asi navždy nezodpovězenými otázkami (tady by byla na místě otázka, jestli to vše není jen zbytečné) nad kterými visí stále hodně nejspíš už navždy nikdy nezodpovězených otazníků. Těším se tedy na další díl. Po prvním, díle musím konstatovat že to docela ušlo. Určitě se jedná o jeden z dalších zdařilých dokumentů anglické BBC. I když nejsem věřící, v boha nevěřím tak jsem chvílemi zíral právě jako ten nevěřící. Stále hodně nezodpovězených otázek a otazníků na ně tu sice je, nicméně kdo četl bibli tak byl tak trochu dá se říct v obraze. Byla to vše tedy jen iluze a nebo jevy jako nasycení čtyřtisícového davu chlebem a rybami, přechod přes vodu kde jej údajně mělo vidět na dvanáct bližních, pouději proměna vody ve víno, uzdravování lidí, či pozdější samotné vzkříšení čirá skutečnost? Hodně nám napoví už zmíněný americký iluzionista Brock Gill tak rochu blázen. Špatně zpracované to opravdu nebylo a herec George Calil co tu ztvárnil Krista byl dobrý. ()

Reklama

Sista 

všechny recenze uživatele

dokumentární odhalování okolností kolem smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista už tu několikrát bylo..tento dokument v tomto bodě takřka nic nového nepřináší. Co je zde novum je bádání, jestli náhodou nebyl Ježíš jenom zdatný iluzionista..na tom by mohlo něco být, ale samotné provádění výzkumu mi přijde trapné a divně zbytečné - viz. komentář liborka, abych jenom neopakovala.:) ()

corona odpad!

všechny recenze uživatele

Veriaci iluzionista /bŕŕ ,to znie horšie ako veriaci zlodej/, chodí po Svätej zemi a snaží sa dokázať, že Ježiš nekonal zázraky ale bol len šikovný podvodník, apoštolovia boli asi jeho pomocníci a Židia a Rimania diváci . Nechápem, pre koho bol tento seriál natočený, ateistu k viere neprivedie, veriaci kvôli jeho pseudotrikom veriť neprestane. Nový Zákon som prečítala viackrát a tak tomuto "počinu" z dielne BBC /historickým dokumentom to fakt nejde nazvať/ s kľudným svedomím dávam odpad. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

narrator: Tom Hodkings http://www.imdb.com/name/nm0388243/ // Souhlas s liborkem_ . Líp bych to nenapsal. Akorát bych nebyl tak přísný. Mně jako člověka, který si v bibli opravdu po večerech nečte, zaujalo přesné zasazení zázraků do časoprostoru (kde přesně a kdy se odehrály a za jakých okolností) a Ježíšova snaha co nejvíce napodobit jednání starých židovských proroků (o které jsem neměl ani tušení). Z čehož lze vytušit, že J.K. byl jenom predent trůnu židovského krále (údajně byl přímým potomkem krále Davida - alespoň podle dokumentu http://www.csfd.cz/film/228907-jezisova-rodina-jesus-family-tree/) a jeho povedené iluzionistické triky mu tak měli získat podporu lidu, zvýšit legitimitu při jeho snaze získat trůn a zvýšit tak jeho šance na ovládnutí území dnešní Izraele/Palestiny. Apoštolové, kteří se mohli těšit na dobré bydlo v podobě úřadů a poct v případě Ježíšovy úspěšné uzurpace vlády samozřejmě dělali jako, že těm "zázrakům" věřej a dál šířili slávu svého vůdce mezi lidi. Po jeho neúspěchu a jeho smrti si ho zbožštili, aby měli nějakého patrona a duchovní oporu v boji proti římským okupantům a jejich kolaborantům (farizejům). Myslím, že je to rozumnější vysvětlení než věřit, že nějaký tesař žijící před 2000 lety v Palestině se stal jednou z entit trojjedinného božstva. Tím spíš, že drtivá většina toho co o J.K. víme pochází z ne zrovna nestranného "historického" spisku a to z bible, přesněji od čtyř Evangelistů. Takže díky tomuto dokumentu mám další důvod nevěřit v Ježíšovo božství. PS: Viděl jsem jen první a druhý díl. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama