Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mém oblíbeném hudebním stylu. Průlet rodokmenem metalu a hardrocku + rohovory legendárních kapel a hudebníků (Dio apod.) na vynikající úrovni. Divák taky navštíví Wacken a může si s ledovým klidem zavzpomínat na to jak ho ráno bolelo za krkem když celou noc pod pódiem hrozil a mlátil svými (tehdy) ještě dlouhými vlasy. :).................... PS: Ptáte se proč je metal neoblíbený mezi veřejností?? Protože banda idiotů ve skandinávii spojuje tuhle hudbu s pálením kostelů a jiných zhovadilostí, které dělají téhle muzice špatnou pověst.a taky proto, že si všichni pod pojmem metal představí jen death, doom metal a podobné podžánry, které jsou ovšem spíše nováčky a na všeobecnou veřejnoust působí prostě drasticky a satanisticky. Mám takovou zkušenost že když jsem měl ještě na střední v anglické konverzaci prezentaci o hardrocku a metalu a jedné milé profesorce jsem pustil ukázku (Iron Maiden), tak mi řekla: "tohle je TEN metal? To je dobré, já si představovala něco tvrdšího a takové to řvaní přes hrdlo." ..........Na druhou stranu, kdyby tahle muzika byla tak popularizovaná, taky by to nebylo ono, nebo snad ano ? :)) Ještě dodatek pro neposluchače metalu a rocku. Pokud neposloucháte a nezajímá vás tahle muzika, tak vás to nejspíš nebude bavit, protože nebudete znát známé osobnosti, s kterými se zde dělají rozhovory a nebude to pro vás nijak zajímavé, ale pokud nejste vyloženě hudební barbaři a jste trochu tolerantní, tak to můžete brát jako takovou metalovou encyklopedii a něčemu se přiučit (ovšem varuju, některé věci se zde musí brát s rezervou a obzvlášt diváci, kteří metalu neholdujou). ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Řepy, metloši, hroziči, hrozně moc kůže, cvočků, pyramid, pubertálních triček, ošminkovaných ksichtů, hlučné hudby a Lemmyho epická bradavice. Hezké rozhovory s hezkými lidmi o hezké hudbě, plné emocí. Určitě nejkrásnější člověk je zpěvák z Gorgoroth, nejchytřejší se jevil zpěvák z Mayhem a dnes je nejmrtvější bohužel Ronnie James Dio. Jsou tam i hezké ženy, jako Dorka Pešková nebo Alice Cooperová, prostě každý si tam najde to svoje. Tedy...téměř každý... fanoušci Lady Gaga, Justina Bíbra a hustí gangstas nebudou schopni dokument docenit. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měl v kontextu tohoto dokumentu nějak označit, použil bych formulaci: Býval jsem metalista, dnes již jen poslouchám metal. A poslouchám ho jako jeden z mnoha stylů, které se mi líbí. Dokument vcelku fajn, jen vlastně ukazuje, že metal je (hudební) komunita jako takřka každá jiná - má své kořeny, má své důvody, má svůj styl, lidi se k ní přidávají z určitých pohnutek, preferencí a zálib. Jenže tohle všechno se od ostatních hudebních stylů neliší. Prakticky úplně stejným stylem, i s mnoha stejnými argumenty, by šel podobný dokument natočit třeba o rapu, ska, gothic rocku, EBM. Chápete? není to vůbec znak nějaké špatnosti, metal lidem dává to, co chtějí a já to částečně sdílím a naprosto tomu rozumím. Jen ho to nečiní ničím výjimečným než ostatní hudební styly a komunity, ani lepším ani horším. 3.5* ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Super dokument, jen zamrzí, že kromě norského black metalu se zabírá příliš anglosaskou hudební scénou. Chtělo by to alespoň menší pohled na německou speedmetalovou scénu, případně více informací ze skandinávských zemí kromě Norska ještě Švédska a především Finska. Ale i tak spokojenost a ožralí muzikanti z Mayhem dobře pobaví. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní dokument o metalové subkultuře z přímého pohledu zevnitř... a podle mých zkušeností velice reálný a trefný pohled. Na můj vkus se zaměřuje až příliš na "nejtvrdší" odrůdy metalu zatímco odnože jako industrial, speed, gothic, nebo symphonic metal jsou zmíněny jen velmi okrajově nebo vůbec, ale záznam historického vývoje je bezchybný a i snaha o zasazení metalové subkultury do širšího kontextu celé společnosti, její historie a hlavně jejích (převážně odmítavých) reakcí na ni se rozhodně cení. Plus, každý fanoušek bude nadšením bez sebe ze spousty rozhovorů s obrovským množstvím velkých muzikantů. 9/10 ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama