Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o metalu a skvělá návštěva Wackenu... Jako mám tam pár výtek (absence Doom Metalu to je jako fatální chyba tak stará odnož metalu a ani zmíňka, hlavně, že tam dělí kde jaký styly na bandu podstylů a dává tam nedůležité styly metalu v porovnání s Doomem). Celkově jsme našel i pár novinek co jsem neznal. A velkým kladem je i diskuze s předními postavami metalové historie. Jasných 5z5 ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Řepy, metloši, hroziči, hrozně moc kůže, cvočků, pyramid, pubertálních triček, ošminkovaných ksichtů, hlučné hudby a Lemmyho epická bradavice. Hezké rozhovory s hezkými lidmi o hezké hudbě, plné emocí. Určitě nejkrásnější člověk je zpěvák z Gorgoroth, nejchytřejší se jevil zpěvák z Mayhem a dnes je nejmrtvější bohužel Ronnie James Dio. Jsou tam i hezké ženy, jako Dorka Pešková nebo Alice Cooperová, prostě každý si tam najde to svoje. Tedy...téměř každý... fanoušci Lady Gaga, Justina Bíbra a hustí gangstas nebudou schopni dokument docenit. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Antropologický pohled na rodokmen metalu mi oživil vzpomínky na pradávné hrozičství pod pódiem, na marné pokusy o nárůst bujné kštice i na brilantní vyladění mé virtuální kytary. Jinak bych samozřejmě uvítal kompresi informací do stručnější podoby a dunění metalu od titulků k titulkům, ale jako inspirace pro oprášení starých cédéček je tento dokument naprosto vyhovující. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Boli časy keď 70% môjho šatníka zívala čiernotou, no odvtedy som obliekanie postupne podriaďoval viac praktickým ako estetickým pravidlám, predsa len je v tom v lete kurevsky horúco. Hudobne som taktiež mierne vymekol, ale hlavne sa viac otvoril rôzným žánrom, často aj takým, nad ktorými by som na strednej len krútil hlavou. Stále si ale rád pustím staré dobré metalové pecky a s radosťou si zaheadbengujem ako za mladi. Vrelo túto činnosť odporúčam každému, okrem iného je to aj skvelý workout na krk a chrbát. Neraz sa mi stalo, že som sa po prepařenej noci zobudil so svalovicou jak Ostrava a to som ani nemusel byť na metalovom koncerte, stačilo zopár skotačivých headbangov vo víre tanca a bolo to. Nechcem si ani predstaviť ake krčiská musia mať borci ktorý si to dávajú na koncerte tak tri krát do týždňa. Stačí sa pozrieť na frontmana Cannibal Corpse a hneď máte predstavu. Ale späť k filmu. Okrem silnej nostalgickej vložky ponúka aj veľké množstvo informácií, podaných tiež ústami takých velikánov ako Tommi Iommi, Bruce Dickinson, Lemmy Kilmister, Dee Snider, Ronnie James Dio, Tom Araya a mnohých ďalších. Odporúčam všetkým fanúšikom nielen metalu ale hudby celkovo. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Svoji hodnotu má dokument hlavně v tom, že ukazuje, jak metalisti chtějí být viděni (nebezpeční - tajemní - rebelové - outsideři) a jak moc stojí o to, aby všechno, co dělají a jak se stylizují, dávalo dohromady smysl. Že to ve skutečnosti smysl nedává a že to není podloženo pevnými argumenty, asi pro kriticky smýšlejícího diváka nebude žádné překvapení. (Dva příklady: Jakýsi směšný soudní spor s pí. Goreovou má zastupovat souboj metalu s morálkou? Spoustu metalistů má rádo Sabbathy, frontman Sabbathů má rád blues a tak metal vychází z bluesu?) Ale jak už jsem psal, tady jde čistě o to, aby se metalisti utvrdili ve svém boji "proti všem" a v heslovitých životních pravdách. O nic víc. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně docela zábavná sociologická studie. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama