Reklama

Reklama

13: hra smrti

  • Thajsko 13 game sayawng (více)
všechny plakáty
Trailer

Nová tajná soutěž bohatých nabízí možnost vyhrát obrovskou sumu peněz. Nabídka hry však přichází pouze těm, kteří mají problémy v práci, s penězi, rodinou a láskou. Pokud se jim podaří splnit 13 úkolů, dostane se jim bohatství, které přesahuje jejich nejdivočejší sny. Ale má to háček, úkoly prověří veškeré jejich schopnosti - od lásky přes náboženství až po morální hodnoty. Jako v každé hře, i zde jsou však pevně daná pravidla a kdo je nedodrží, ZEMŘE! Jak daleko jste ochotni zajít v honbě za penězi VY? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (223)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hra na Saw? I tak by se dal zkráceně přiblížit obsah filmu 13 Beloved. Thajské prostředí je exotické, stejně jako místní mluva. To však nebrání nikomu natočit velmi zajímavý a svým způsobem stále originální snímek, který sleduje příběh muže v dluzích, který dostane šanci se jich zbavit. Co stačí udělat? Zabít tu otravnou mouchu... pro tentokrát. Co dále? Kolotoč úkolů a odměň zvyšuje obrátky skrze mrtvá těla, hromadu krve a neustálé pobíhání po městě, aby ve vynikajícím a promyšleném finále dalo nejen divákovi, ale i postavě, co si zaslouží. Přestože hlavní postava s naprosto nevyslovitelným jménem herce vypadá jak looser z Klubu rváčů, velmi překvapí... Když tohle dokáží natočit thajci, proč se v česku konečně nenatočí něco jiného než lidské drama o problémech v rodině? ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zacal to Arnie s Running Man, nasledoval Fincherov upgrade The Game a thajci koncept "reality hry" dovieli v snimke 13 Beloved takmer do dokonalosti. V tvrdsej a imho i inteligentnejsej podobe. Ovsem, nie v zmysle rafinovanych point, ale v praci s divakom i zanrovymi mantinelmi. 13 Beloved je podobne ako viacere oblubene sucasne popkulturne filmy zanrovym chameleonom, kde zmena farby neindikuje len zmenu zanru, ale i samotny presah do kritiky nasho informacneho/medialneho veku. Zaroven, ako snimka postupnym absolvovanim jednodtlivych uloh skrz hlavneho hrdinu vyborne graduje, odhaluje priamo divak sam na sebe aj druhy objekt kritiky - voyerizmus, u ktoreho sme vdaka skvelo vybudovanej identifikacii s hlavnym hrdinom sami hlavnymi aktermi a tercom zaroven. Skoda toho zbytocneho popisneho finale cez "zakulisie hry", pretoze vsetko dolezite uz bolo predtym povedane. Btw. Hollywood uz stihol zakupit pravo na americky remake... .90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Gratulujeme! Máte příležitost vyhrát fantastickou cenu..… Thriller, kterému nechybí napětí, ale bát se asi nebudete. Člověk se nenudí, příběh má tempo, některé události jsou překvapivé, některé zas ,,thajsky“ nechutné. Kladem také je, že hlavní hrdina působí celkem ,,normálně“. Ale i díky scéně v restauraci říkám, že jednou stačí. GRATULUJEME! VÝHERCEM SE STÁVÁ… PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ **** Co uvidíme (možná) příště? Také se vám zdáli některé věci úchylný? Tak si představte, že …. Fuj! Uchyláci!! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak už tak u mě bývá zvykem, dívám se i na tento film "dialekticky", filozof nechť se volbou slova neurazí. Teze - 13 je poměrně zručně natočený Saw-like thriller, který díky svému nápadu s hrou o 13 úkolech, může 13x diváka překvapit, 13x vystupňovat šílenství, 13x ho nechat zhluboka vydechnout a zase se nadechnout a držet. Má sice pár nejasných, až podezřelých mezer (jak je hra snímána? Jak Tong odhalila hru? Jak o ní vědí registrovaní diváci a nic neví policie?), leč dík spádu a všeobecnému zmaru v patách hlavního hrdiny Fuchita, koho by zajímaly. Antiteze - 13 - Rychločrtaná kritika dnešní společnosti, ve které vidina peněz zbavuje člověka důstojnosti, svědomí i svobody - penězi se kupuje nejen svoboda, ale i láska a štěstí, poměřuje se jimi úspěch - co nás brzdí v jejich získávání i užívaní, toho se zbavujeme - Fuchit začal to zabitou mouchou, a každým dalším úkolem odhodil kus lidství... SPOILER 1 - Čteno v tomto smyslu, má i závěrečné prohlášení organizátora celé hry: "Všichni činí vlastní rozhodnutí," "Bez obav, zákon jsme si koupili," a: "Já ho nezabil, to my všichni (společnost)," své logické místo a není na první pohled machrovským trapným tlacháním. KONEC SPOILERU 1. Ano, hádám, že dle tvůrců je společnost nastavena tak, aby jedinec v ní byl nucen jednat tvrdě, bez skrupulí a nemorálně. SPOILER 2 - Nakonec se stává tím, čím nikdy nechtěl být, čím z celé duše pohrdal, co nenáviděl (flashback "dětství a zlý otec"). Jen ti nahoře mají dost moci, aby si nikdy nemuseli špinit ruce přímo (vypulírovaný organizátor, který dle svých slov "nikoho k ničemu nenutí"). KONEC SPOILERU 2. Synteze - V podobě 13: Hry smrti přišel na plátna a obrazovky sympaticky napínavý thriller, který do sebe pojal i kritiku společnosti. V jejích myšlenkových "hlubinách" utopení nehrozí, ovšem v porovnání třeba se Saw lze zdejší sdělení považovat za o dost inteligentnější a v rámci žánru až (lehounce) zavánějící intelektuálstvím. Slabé ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To neurobím. Ešte stále som človek.“ – „Si si istý?“ Neuspokojivé. Otázka, čo by ste urobili za peniaze, je síce lákavá a neomrzí, ale druhý raz by som si túto thajskú pochúťku dal snáď len preto, aby som vychytal prípadné logické nedostatky (čo s tým mala babička?). Určite nie preto, že ma bavila na prvý raz. Jednotlivé úlohy sa stupňujú a niektoré sú sila (obed), ale po prvej hodine začne snímka otravovať a mladý herec, podobajúci sa na Christiana Balea, to nemôže zachrániť už preto, že sa podobá na Christiana Balea a to je samozrejme zle. Scenár ku koncu detinsky vynáša trápne ortiele nad nekonečne zvrhlým ľudstvom (vety typu "Ja som ho nezabil, to my všetci." by som čakal skôr od 12-ročného decka, ktoré chce napísať pekelne hlboký scenár). Na konci na diváka čaká čosi ako šokujúce rozuzlenie, ktoré však u mňa vyvolalo zívnutie a nasprostasté civenie na záverečné titulky. Ďakujem pekne. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/triler/380-13-hra-smrti-6o- ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nihilistický thriller tematizující reality show, internetovou paranoiu a touhu po penězích - více v recenzi na Rejže.cz (autor Antonín Tesař). ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt pecka!! Film, kde uředníček po zazvonění mobilu a krátkém rozhovoru běhá po městě a plní čím dál šílenější úkoly. Celkem jich má být 13 a po posledním má vyhrát nehoráznou sumu peněz. Navíc je v značné životní krizi, takže motivace ke "hře" nakonec je. Film nestaví ani tak na efektech, bizardnosti, brutalitě a násilí, jako to činí série SAW, ani neobrací vše naruby, jako pár podobných dílek. Obrovská síla a originalita filmu je v tom, co se z obyčejného člověka během jednoho dne a noci může stát jen z prostého důvodu, že mu za každý splněný úkol přibývají na kontě peníze. Vše neuvěřitelně dokonale propleteno s psychologií hlavní postavy, vzpomínkami na dětství a život, podobné siotuace, které již možná prožil ... úžasná filosofie o každém z nás, jaké jsou naše limity, jestli vůbec máme nějaké limity, pokud jsme řádně motivováni "odměnou", či trestem ... kam až dokážeme zajít, před čím se dokážeme zastavit, před čím se v životě schováváme, co si přibarvujeme a co si pamatujeme zcela zkresleně, aby nás to po zbytek života tolik nebolelo, atd. Navíc film je plný černého humoru, který do něj neuvěřitelně sedí. Dokonale ztvárněný celek, který nepotřebuje vysvětlovat "jak to všechno funguje", ale který podává velice bolestivě otázku: "Jak fungujeme my lidé??!!" ... Absolutní špička!!! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ono to ze začátku nevypadá jako nijak zajímavý film (i když úvodní sekvence filmu je zajímavá), je tam takový mladý úředníček, kterému se nedaří v práci, je bez peněz, do toho telefonát od matky, která potřebuje založit, jenže pak Phuchitovi zazvoní telefon a tím se spustí smršť tak neuvěřitelných událostí a tak drsně natočených, že nestačíte žasnout. Víte, ona je to taková jiná veze Hry s Douglasem, ale řeknu vám to takhle, thajci se s tím tak nepárají. Ale stejně, přes všechny ty krvavé scény, nejvíc mi utkvěla v paměti ta z restaurace. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

13 Beloved je (bohužel) jen drsnější verze Hry a stejně jako v případě Fincherova bijáku jej nejvíc sráží závěrečné odhalení. Konec ale naštěstí nestaví celý předchozí děj na hlavu a nedělá z diváka totálního idiota. Díky do extrému (ano, Saw vám příjde na mysl) vyhroceným situacím, působivé atmosféře a solidní filmařině dávám 4 hvězdy. P.S. Jsem moc rád, že se mi nikdo ani nepokoušel vysvětlit, jak se mohl každý hrdinův pohyb natáčet kamerou. :o) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Thajská pecka, která v sobě kombinuje prvky z Oldboye, Falling Down, Saw a The Game. Neúspěšný prodejce hudebních nástrojů s finančními těžkostmi se dostane do víru morbidní reality show o 13 dějstvích, v nichž plní povětšinou předpřipravené úkoly. Rozplakává děti, konzumuje oběd sestavájící z talíře hoven, v časovém limitu vytahuje z hluboké studny nafouknutou mrtvolu... A přituhuje. Co všechno je ochoten hrdina provést pro 100 miliónů bahtů? Je ze zvrácené hry úniku? Fascinující, inteligentní a originální thriller obsahující černočerný humor i sociální kritiku, za který letos thajský Christian Bale, Krissada Terrence, získal národní filmovou cenu pro nejlepšího herce. Zcela po právu. Tvůrci si mohli odpustit rušivé závěrečné rozuzlení a nevěrohodnou osobu jakéhosi inženýra reality show, ale i tak pro mě představuje filmová adaptace thajské mangy jedno z letošních největších filmových překvapení. 9/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nejlepší thriller, co jsem tenhle rok a možná i ten minulej viděl, sice se to rozjíždí pozvolna, ale každou minutou to nabírá tempo, atmosféru i napětí a finiš je fakt zdrcující. A i když mě dostane teda máloco, tak ta bašta v restauraci mě mírně rozhodila. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Já ho nezabil, to mi všichni !" Na Thajce velice silný Thriller, po kterém mě trošku mrazilo, podobný námět tu byl již několikrát, ale v Thajském podání zase trošku jiné. Chuťovka v restauraci mě dost rozhodila a konec dost zbořil. Co všechno je člověk schopný udělat pro peníze a kde má své zábrany ? Zpracování a zvuk za zajímavým námětem trošku pokulhávají, a nevykreslují tak dostatečně atmosféru, což je veliká škoda. 70 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ako je už v mnohých nádejných filmoch pravidlom, spracovanie zaostáva, no námet stojí za pozornosť. Je to akýsi zlepenec filmov 'Eagle Eye' a 'Crank', ktorý by v lepších rukách a so štedrejším rozpočtom vyzeral určite ešte lepšie. Thajský štýl humoru zasadený do rýdzeho horroru je pre mňa zatiaľ ešte oblasť nepreskúmaná, no nemyslím, že by som ju chcel ešte niekedy objavovať, pretože práve tento faktor dosť skresal moje dobré dojmy z filmu. Ale inak ma film zaujal prakticky od začiatku, menovať by som mohol pár hluchých miest a logických nedostatkov, či preafektovaných hereckých výstupov (najmä hercov vo vedľajších rolách), no celkový dojem bol naozaj nadpriemerný a záver to zavŕšil naozaj lahôdkovo. 75%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený hororový thriller z thajskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o mladíkovi, ktorému sa vôbec nič nedarí, je v dlhoch a navyše práve prišiel o prácu. A keď je na samom dne, dostane telefonickú ponuku od tajnej organizácie, aby plnil rôzne úlohy, ktoré mu prinesú veľké bohatstvo a tak s tým aj súhlasí. Lenže úlohy sú čím ďalej extrémnejšie a dostanú ho do problémov aj s políciou, no jeho verná priateľka vie, že niečo nie je v poriadku a tak sa rozhodne čím skôr zistiť celú pravdu, aby svojho priateľa zachránila. So spracovaním som nadmieru spokojný, úvodná štvrťhodinka výborne oboznámi s nepríjemnou situáciou hlavného hrdinu, pôsobí to až tak depresívne a potom sa už začne samotná hra a tak sa je stále na čo pozerať. Síce sa tu nájde pár slabších scén, hlavne týkajúce sa pátrania po organizácii a aj celý záver je taký zvláštny, nie zlý, ale určite sa z toho dalo získať aj viac. Ale to už ani moc nemôže sklamať, lebo rôznych zaujímavých a vydarených scén je film plný. Čo sa týka samotných úloh, tak som dosť spokojný. Niektoré síce sú mimo záber a iba sa o nich niečo povie, ale to sú práve tie najnezaujímavejšie, takže to vôbec neprekáža, tie ostatné sú rozmanité, často originálne a niekedy aj dosť nepríjemné a drsné. Rozplakanie detí alebo scéna so stoličkou sú ešte zábavné, ale celá situácia so studňou, scéna v reštaurácii alebo vešanie prádla sú nezabudnuteľné. S hereckým obsadením nemám problém, hlavný hrdina to po všetkých stránkach zvládol dobre, podobne je na tom aj jeho priateľka a pár menších postáv, som spokojný. A nič nemôžem vytknúť ani réžii a technickej stránke, všetko funguje nadmieru dobre. 13: hra smrti patrí medzi to najlepšie v rámci podobných filmov, dá sa tomu viacero vecí vytknúť, ale je to nadmieru zaujímavé a nápadité a bavím sa aj po niekoľkých pozretiach. 79% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a úderný námet, ktorý dáva autorom neobmedzený priestor na bujaré tvorčie besnenie (vešanie prádla rulez), ktoré ale zaväzuje k chytrému zakončeniu. Phuchit prelieza z levelu do levelu a finále tomu našťastie nasadí 5 hviezdičkovíu korunu. Pre mňa aj cez celý čas podsúvané indície (naštastie) neočakávanú. Výtky mám (tradične) k otravnému Thajskému prehrávaniu niekotorých vedľajšich postáv, ináč tentokrát aj tie synťaky boli gut. Celé to bolo veľmi gut. 90% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Začína to ako nejaký recept Ládi Hrušky (televízneho kuchára, servírujúceho pod maskou lacných receptov nepožívateľné gebuziny): "Muchu musíte najprv zabiť tým čo máte po ruke. Potom ju premačkajte medzi prstami a vložte do úst! " Zvyšok pokračuje k príkazovým absurdnostiam miestami pripomínajúcimi scény ikonických filmov kinematografie, akými sú Dracula (Dr. Renfield na základe pokynov od Pána jedol muchy), Pink Flamingos (Divine si v závere dobrovoľne pochutil na psom hovne) a iné. Koniec je v znamení života ako hry, ktorú nám niekto neznámy diktuje zhora (nikdy sa nik nedozvie ako a kto). Nepríjemné je zistenie, že naše privátne konania sú viacmenej verejné. Znepokojivé bolo aj, že v mene nafúknutej peňažnej bubliny je človek schopný urobiť úplne hocičo. Pretože vidina typu Zlaté Teľa mení myslenie aj spôsoby. Vzorný úradník sa tak môže v pomerne rýchlej dobe zmeniť na násilníka, ktorému nerobí problém odfakliť hlavu psovi ani človekovi. No fajn. Takže za chudáka psa idú dve hodnotiace hviezdy nekompromisne dole. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Jedna úloha hneď strieda druhú a človeku sa nechce veriť čo všetko sme schopný urobyť pre peniaze. No neviem, keby som bol ja v takej núdzi, možno by som aj h...o zjedol. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála hier, ktorú by nikto z nás nechcel hrať. Jedna úloha za druhou, ktoré postupne gradujú až po tú najväčšiu - o život. Tento film rozhodne musí uspokojiť nejedného fanúšika hororu - 80%. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplný film ... Miestami desivý, miestami nechutný, miestami zbytočne moralizujúci s otrasnou hudbou. ... ()

Reklama

Reklama