Reklama

Reklama

Godzilla tai Hedorah

  • Japonsko ゴジラ対ヘドラ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hedorah, tvar měnící monstrum, které se živí kouřem a odpady, ohrožuje japonské ostrovy a je na Godzille, aby zasáhla. Po předchozích, na dětské publikum cílených dílech by se jedenáctý díl slavné godzillí série dal označit za návrat ke kořenům. Jednak je zde opravdově vyobrazena zkáza a oběti, které způsobuje toxický Hedorah, film rovněž nese závažné poselství. Jako Godzilla prvotně sloužila jako alegorie atomové bomby a jejího nebezpečí, Hedorah ukazuje na destruktivní znečišťování přírody a vybízí k ekologickému chování. (Ertai)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je úplně jiné než ostatní díly. Bannovi se překvapivě dobře daří navodit hororovou atmosféru, která je však následně přebita nějakou absurdností(létající Godzilla je trochu moc), ale na to jsme si už v minulých dílech zvykli. Záporák Hedora je úžasný a krásně s Godzillou zatočí. Takže tento díl je třeba vidět už jen kvůli naprosto odlišnému stylu v jakým se tento film nese. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Atomová bomba už nebyla tak v kurzu jako znečištění a tak vznikla taková ekologicko-godzillí agitka. Osobně Hedorah jako hlavní nepřítel Godzilly je perfektní výmysl a zkázu, kterou přinesl série nezažila tak od prvního filmu. No osobně pro mě byla zase strašně rušivá ta "zábavná" část, která jakoby se snažila ten temný nádech celého dílu urovnat. Asi nejzářnějším příkladem je to totálně debilní hudební doprovod, který hrál v téměř všech Godzillých scénách. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Eko apel je fajný. No na viac ako ledva priemerné hodnotenie nestačí. Pretože všetky tie handrovo gumové súboje pôvodného atómového mutanta Godzilly s jeho náprotivkom z vesmíru - Hedorahom, živiaceho sa škodlivými toxickými výplodmi a odpadkami a produkujúceho jedovatý dych, tvoriace ústrednú os filmu, boli len podpriemernou variáciou síce kratšieho, no oveľa dokonalejšieho a dobrodružnejšieho súboja pravekých ozrutných zvierat zo Zemanovej Cesty do praveku. Navyše, Hedorah pôsobil s očami otočenými o 90 stupňov do zvisla a s tvarom tela, pripomínajúcim viac ako čokoľvek iné, lietajúci patizón, tak komicky, že akékoľvek napätie z filmu vyfučalo. Podobne, ako keď vyfučiaval v závere vyschnutý patizón. Súboje dvoch gigantov miestami skôr pripomínali súboje juda či jiu-jitsu, čo úplne potopilo film do nechcenej komiky, už tak nadužitej až-až. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7+/10 Síce to zo začiatku pokračuje v detskom trende z predošlých filmov, po čase to naberie riadne temnú atmosféru (filmu vládne šeď a smog), Japonci začnú kapať jedna radosť, po uliciach sú pohodené kostry, nejeden ostane znetvorený, či spálený... no radosť pozerať. Konečne sa Godzilla vrátila ku svojim serióznym eko-hororovým koreňom. Navyše Hedorah je po dlhej dobe fakt originálne monštrum (a trochu sa podobá na Cthulhu!), škoda len naťahovaného záveru. Veľmi ambiciózne. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

12) GODZILLA vs. SMOG MONSTER (1971) ___ORIGINAL SHOWA SERIES 1954-1974___V kontextu celé godzillovské tvorby je Bannovo pojetí přímo ojedinělým počinem. Maximálně temné, pochmurné a místy až hororové (to když Japonci, zabití výfuky oxidu siřičitého, se rozpadají na kostry), se silným proekologickým apelem. Vskutku příjemná a mnou vítaná změna oproti infantilnímu večerníčkovskému pojetí Ishiro Hondy a Juna Fukudy zejména. Ústředním monstrem je zde tzv. Hedorah, stvoření vzešlé z odpadků a znečištění, monstrum živící se toxickými zplodinami z fabrik a inhalující ucházející kouř z továrních komínů. Souboje s Godzillou jsou příjemně nekompromisní (např. vzájemné vypíchávání očí), na konci to Banno rozjede ve velkém a nechá dokonce Godzillu za doprovodu písně „Save the Earth“ vytrhávat vnitřnosti z těla Hedoraha. Zajímavý je disharmonický, místy až psychedelický soundtrack, který filmu dodává šmrncovní atmosféru. Škoda, že bafuňáři TOHO comp. se zalekli takového nekompromisního pojetí a Banno zůstal jen u jednoho filmu. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (21)

  • Suit actor Kenpačiro Satsuma byl pro roli Hedorah vybrán proto, že jako jediný dokázal delší dobu unést extrémně těžký (až 300 liber vážící) kostým monstra. Satsuma se v této roli osvědčil a také proto mu bylo svěřeno obsluhování kostýmu Gigana ve filmech Godzilla vs. Gigan (1972) a Godzilla vs. Megalon (1973), ke ztvárňování monster se poté vrátil po více než deseti letech a po celou dobu trvání série „Heisei“ (1984–1995) obsluhoval kostýmy Godzilly. (Israha)
  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Jedná se o první a zároveň poslední snímek, ve kterém Godzilla létá. (Terva)

Reklama

Reklama