Reklama

Reklama

Příčesky

(festivalový název)
  • Japonsko Ekusute (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Yuko chce být špičkovou kadeřnicí. Každý den chodí do salónu Gilles de Rais, kde se učí tajům práce s nůžkami, a doma si vše procvičuje na figurínách s parukami. Jednoho dne ji vtrhne do domu její sestra a zanechá Yuko svou malou dceru Mami. Dívka, jejíž vlasy jsou stejně hedvábné a lesklé jako vlasy Yuko, je neobyčejně nesmělá, vystrašená a jeví stopy týrání. V přepravním kontejneru plném vlasů na příčesky je objevena mrtvola mladé ženy, které byly odebrány mnohé vnitřní orgány. V márnici si jí všimne podivný noční hlídač Yamazaki a odnese si ji domů. Brzy se Yamazaki objevuje v kadeřnictví Gilles de Rais a nabízí k prodeji nádherné prameny vlasů na příčesky. Jisté ovšem je, že zákaznice s novou okrasou dlouho spokojeny nebudou… (Natascha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vlasy vzrůstají až do absurdně enormních rozměrů a ve mně se mísí během sledování drobné asociace na Cronenberga i Švankmajera. Místy jsem si říkal, že pro větší údernost by možná chtělo přidat více na černém humoru, jindy jsem si nebyl plně jist, jestli si sám tvůrce skutečně přeje, abych se coby divák nad některými hodně šílenými scénami opravdu smál, ale když pak přišlo vrcholné vyučtování s úchylným hair monsterem a následně jeho groteskně stylovou deformaci, byl jsem nadmíru spokojen. V protikladu k tomu mě zaujal i vážně míněný příběh malé Mimi, včetně působivého dialogu na posteli s její oblíbenou společnicí, matčinou sestrou. Takže si nakonec odnáším pocitově pestřejší zážitek, kde mnohé esence fungovaly dobře i pohromadě, včetně vedlejší dvojky kriminalistů nebo zvráceně horrorového nádechu i s některými nápaditými střihy. Jestli někdo v 21. století dokáže opakovaně natáčet nečekaně originální žánrové filmy (horror, sci-fi, fantasy komedie), opět si potvrzuji, že Šion Sono rozhodně ano – což mi znovu ukázal přesto, že se Příčesky na ty nejlepší Sonovy filmy úplně nechytají. Jen si říkám, zda jsem si neměl místo období Halloweenu nechat ten film kdysi na Vánoce, když tu tolikrát v nečekanou chvíli zazní Tichá noc (samozřejmě japonsky!) :o). [75%] ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ďalší Sonov bizár, ktorý je atmosférickou chuťovkou v podobe koncentrovaného j-hororu postaveného na brilantnom nápade. Dramatická dejová konštrukcia, ktorej opäť nechýbajú motívy ako rúcanie portrétu dokonalej, harmonickej rodiny, týranie detí či kritika skrášľovacích trendov a prehnanej starostlivosti o vlastný zovňajšok tentokrát v podobe vlasov. Možno je nasledujúca asociácia značne pritiahnutá za vlasy, ale kontajnery s príčeskami a ustrihávanie mŕtvym sa mi počas filmu pár krát spojilo s výjavmi z koncentračných táborov, kde bolo niečo podobné na dennom poriadku. Avšak tak to asi Sono nemyslel :-) Každopádne stop-motion animácia je parádna (nech si myslí kto chce, že je zastaralá, aj tak je stále zaujímavá a v tomto prípade pôsobivá), Ren Ósugi stále frajer a GoGo Yubari nám vyrástla do krásy. Len som stále čakal, kedy vytiahne Meteor hammer. Plus nebyť toho, že postavu Yamazakiho neponechali na úrovni chorého podivína, bavil by som sa viac. Záver však vo svojej šialenej humornosti perfektný. 75% ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Luxusní a originální japkárna se vším co k tomu patří. Vlasy rostoucí, vlasy lezoucí, vlasy zavrtávající se, vlasy vylézající ze všech možných otvorů a zákoutí jsou až překvapivě sugestivní. Jen na vlasovém nápadu to celé stát nemůže a taky nestojí. Sono to celé moc hezky a citlivě řídí(ostatně jako vždy), postavy se chovají lidsky a na herce je radost koukat. Čiaki předvádí asi to nejlepší co jsem od ní zatím viděl(a špatná nebyla zatím nikdy), starej mazák Ósugi si ve své roli vlasového úchyla úplně rochní a ani ta malá holka se v tom herecky neztratí-doprdele, v tom filmu hrajou dobře snad i ty vlasy :) ... A ten závěr vtipem fuckující všechny hororpozéry, pro které nemá humor ve škatulce horor žádné místo?Ha-háá-Tomu jeden prostě musí nadšeně tleskat. ()

petero 

všechny recenze uživatele

A že prečo majú páni radšej blondínky. Horor o vraždiacich vlasoch tu ešte nebol takže bod za originalitu ktorý však do výsledného hodnotenia nepremietam. Keď vlasy zabíjajú po tom čo sa vlastníkovi dostanú do tela (alebo aj nie) je pekne spektakulárne, toto Japonci vedia, škoda však zmysluplnosti dôvodu zabíjania, ktorý je ešte nejasnejší ako v iných ázijských hororoch a ku koncu vadí i úchylný vlasový díler a Samedy Sam čo z neho ostane je už úplná uletenosť ázijského charakteru. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu by to mohl být "jen další Japonský horror" nultých let. Na druhou stranu - točil to Sono, a ty stopy tu jsou, ale hlavně, ty scény z vlasy jsou v mnoha případech opravdu nepříjemně znepokojující. Vlasy mají v Japonské mytologii a vnímání hodně velké místo, což západní divám nemusí vnímat stejně. ()

Galerie (6)

Související novinky

EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

15.02.2017

Pod titulem "Jak se smějí Japonci" představí jubilejní 10. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2017 snímky nejrůznějších žánrů, jež všechny spojuje pro Japonsko typický vztah k… (více)

Reklama

Reklama