Krásnější než sen

Komedie / Muzikál

USA, 1942, 97 min

Leigh Harline

• Houdini

Oscar 3 nominace: Hudba - M, Píseň - "Dearly Beloved", Zvuk(1.6.2004)

Ta lehkost, ta lehkost! Napodruhé pod pět prostě nemůžu. Skvělá Kernova muzika, Fred a Rita raději bez komentáře, jo a Adolphe Menjou mi strašně připomíná Marvana.(21.2.2010)

Romantická komédia zo 40. rokov poňatá ako tanečný muzikál. Iste, s nevyhnutnými žánrovými klišé ako vystrihnutými z mydlovej opery. S drobnou výnimkou. V žiadnej telenovele vám nezahrá, nezatancuje a nezaspieva Rita Hayworth s Fredom Astairom. Obaja tvoria tak očarujúci pár, že v dejinách nadčasových filmových dvojíc ich radím hneď na druhé miesto za Bogartom a Bacallovou. V tomto filme - ktorý Rita údajne mala najradšej zo všetkých svojich filmov - situačná komika prechádza miestami do crazy komédie (špendlík v ústach, "dokonale neškodný" zapaľovač) a Astairove tanečné kreácie miestami do transpozície súdobej kreslenej grotesky (tanec po celej miestnosti so "zapojením" diváka). Morálnym kódexom zakázané telesné dôvernosti sa riešia jednoducho a nenápadne - vo chvíli, keď má podľa hrdinkiných plánov konečne dôjsť k bozku (alebo čomu), tancujúci pár "mimovoľne odchádza" mimo obraz. Niektoré dialógy sú perfektne vypointované. V súvislosti s týmto filmom ma napadá, aká je škoda, že nie sú dostatočne známi niektorí tzv. "supporting actors" zo starých filmov - istý starý pán menom Adolphe Menjou tu predviedol širokospektrálny výkon, ktorý sa len tak nevidí. To všetko prispieva k tomu, že druhý a zároveň posledný film, ktorý robil Astaire s Hayworthovou je skvelou zábavou. Jeho dobovú šablónovitosť zhovievavo prehliadame, pretože hrejivý pocit, že sa dotýkame tak vzdialených hviezd je na nezaplatenie.(17.7.2005)

Byla skutečně krásnější než sen. Rita HAYWORTH, skvělá zpěvačka, tanečnice, nádherná žena, která nenechala klidným žádného muže. Manželka režiséra Orsona Wellse, Arabského šejka Ali KHANA. Zkrátka mohla mít koho chtěla. V tomto duchu je vlastně celý film. Hudba a krása a poblázněné mužské plemeno.(9.2.2009)

Opravdu moc pěkná muzikálová komedie. Tanec, zpěv, humor, atmosféra, vše funguje prostě na jedničku. K tomu naprosto okouzlující R.Hayworth, no a samozřejmě Fred. Film, co zvedne náladu. 90%.(31.1.2012)

Vydržel bych se na to dívat donekonečna.(4.9.2010)

Fred nikdy nezklame a krasavice Rita Hayworth překvapila - tančila skvěle! Elegance sama!(14.4.2011)