Reklama

Reklama

Výměna

Trailer 2

Obsahy(1)

Je sobotní ráno roku 1928 a Christine Collinsová se loučí se svým synem Walterem a odchází do práce. Když se v podvečer vrátí domů, zjistí, že její chlapec zmizel. Zavolá policii, ale dozví se, že policie může vyhlásit pátrání po pohřešovaném až za dvacet čtyři hodin. Příštího dne se kapitán J. J. Jones z policejního oddělení v Los Angeles ujímá vyšetřování. O pět měsíců později kapitán Jones oznámí Christine, že v Illinois objevili chlapce, který prohlašuje, že je Walter Collins. Policie pozve novináře, aby se zúčastnili shledání matky se synem. Christine prohlásí, že to její syn není. Policie nechce přijít o kladné body, tak trvá na tom, že nalezenec je pohřešovaný Walter a matčiny protesty vysvětluje neskutečnou psychickou zátěží. Koho zajímá, že nalezený Walter je ve skutečnosti o něco menší než před svým zmizením a jak za těch pět měsíců přišel k obřízce? Christine se pustí do boje za svou pravdu s takovou vehemencí, že začne být nepohodlná... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 363)

Fr 

všechny recenze uživatele

Rvačku nikdy nezačínej, ale vždy ji dotáhni do konce…. Eastwood dobře ví, že v jednoduchosti je krása. Stačí mu k tomu jen výborně napsanej scénář, odvaha plynule přejít od psychologického drama k drsnému thrilleru a neustále naznačovat, že může být ještě hůř. V situacích, kdy už není co ztratit se Clint vyzná, protože nám může naservírovat svoji pravidelnou dávku emocí. A Angelina? Ano, HRAJE tu. A pomáhá zachovat pocit, že jsem viděl další ze skutečných příběhů, který působí neskutečně. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ **** Co uvidíme (možná) příště? Scénárista M.Straczynski se zase hrabal v dobovém tisku a našel článek s jasným titulkem: STUDNA! Bude starý Brůna zase neklidný? A co na to Honza? Vstane Žitný? Nebo jen poteče žitná? ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood v parádní formě a film, který mě dost zasáhnul. Citlivě natočené, jež u některých momentů mě doslova vařila krev a říkal si, že to snad není možný. Silné obsazení, dobrá hudba, kamera(ten zvýšený kontrast barev se mě velice líbil), skvělé téma a režisér, jen ten plakát je strašný. Já hodnotím 5 hvězdičky… ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Není to tak nápadné, ale nejnovější Eastwoodův snímek postrádá mezi muži jakoukoli kladnějšího postavu. Hlavní hrdinka tak ve svém boji stojí sama proti všem: pomoc reverenda Briegleba (John Malkovich) není motivována nezištnou pomocí bližnímu, reverend jí víceméně sleduje vlastní zájmy (boj proti zkorumpované policii mu přináší větší popularitu, vyšší poslechovost jeho pořadu...), kapitán J.J. Jones (Jeffrey Donovan) je od začátku jasně záporná postava stejně jako jeho nadřízení, malý Arthur Hutchins (Devon Conti) předstírá, že je Walter jen aby se v Kalifornii mohl setkat se svým idolem, detektiv Ybarra uvěří zadrženému Sanfordovi jeho příběh až poté, co jej nechá holýma rukama vyhrabat onen nesporný důkaz... Že je vše natočeno podle skutečné události pak jen dovršuje trudnou pravdu, že svoboda v Americe nebyla až tak pro každého - černoši, ženy a děti z ní byli jaksi vyloučeni. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood a jeho úspěšný rok 2008. Výměna a Gran Torino jako velmi kvalitní filmy v jednom roce. Lze pouze tleskat. Dobový snímek, který pohltí atmosférou i prostředím, doplněný o "proměněnou" Angelinu Jolie a její červené rty... Vizuálně dokonalé drama o matce, jejichž syn ji jednoho dne nečeká doma, kde ho zanechala. Díky skvělému, chvílemi až ukřičenému, výkonu Angeliny Jolie hodně rychle pochopíte, že doba se mění, ale láska a city matky k dítěti ne. Síla filmu však spočívá nejen v hlavní postavě a příběhu, ale také v dobovém zachycení poměrů nejen "matka syn", ale především poměrů okolo policie a lidských práv. Výměna se tak rychle stává kritickým pohledem do dob, které Amerika dokázala vyřešit a nastolit správné a lidské poměry. Dále je to Clint Eastwood a jeho zrání (kam se hrabe víno...), i když má Výměna podobně vlažné tempo jako Gran Torino, samotné prostředí a doba vše vynahrazuje. Vizuálně je totiž Výměna nádherný film, nejen prostředím, kostýmy a drobnostmi, ale také scénami jako je např zpovídání mladého chlapce detektivem, který "kouří" cigaretu a vše je doplňováno nejen flashbacky, ale také stíny deště za okny... Precizní scéna, která nezůstává osamocena. Celkově je Výměna velmi silný snímek, který osloví příběhem, postavami, atmosférou a prakticky ničím nedokáže urazit. Jako připomenutí krutých třicátých let minulého století dokonalé. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Co je čím starší, tím lepší?" padlo docela nedávno v jedné notně pitomé primácké soutěži, kterou nechám pro klid duše nejmenovanou. Víno? Lego? Psi? Ženy? Dr. House? Tom a Jerry? Ha! Kdybych onehdy viděl Výměnu a mohl se nadobro utvrdit ve svém počínajícím "podezření", bez prodlení bych prohlásil: "Ne, ne, ne, ne! Mýlíte se! Clint Eastwood, lidi. Clint Easwood!" Tolik citu, tolik starosvětské režijní bravury, tolik přehledu a úcty může na celuloid přenést jedině on. Téměř dokonalý film, jehož jedinou vadou je opravdu pouza ta rytmicky nepovedená paralelní montáž stříhající mezi dvěma soudními síněmi (ohleduplně vytknuta již na stránkách Cinepuru). Drobnost, která však nemá absolutní šanci přebýt zjevné a nadčasové kvality tohoto veledíla. Bravo! // Ale Grand Torino je lepší. ;) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (30)

  • Do některých kin byl film distribuován pod názvem „Nomad“. (HellFire)
  • Ke konci filmu se dozvíme, že šéf policie James E. Davis (Colm Feore) byl odvolán ve spojení s případem zmizelého dítěte. Dva roky nato byl nicméně znovuzvolen jako šéf policie Los Angeles, v kteréžto funkci pokračoval do roku 1939. (HellFire)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2008 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)

Související novinky

Všichni chtějí Angelinu Jolie

Všichni chtějí Angelinu Jolie

22.10.2009

Aby ne. Přesvědčila kopáním do zadku v akčním Wanted i slzením v dramatu Výměna. V létě ji uvidíme v akčním špionážním thrilleru Phillipa Noyce Salt. Agentku (akorát ne CIA, ale Interpolu) si zahraje… (více)

Eastwood: „Než si pro mě přijde...

Eastwood: „Než si pro mě přijde...

04.11.2008

...natočím ještě pěknou řádku filmů.“ Zatímco Sean Connery před týdnem vzkázal světu, ať už s jeho návratem před kamery nepočítá, jeho vrstevník Clint Eastwood se do důchodu nechystá ani náhodou.… (více)

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama