Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (756)

venus 

všechny recenze uživatele

Ach jo, proč je každý nový český film plný šupáků, chudáků a ubožáků? Mě se tahle vlna fakt moc nelíbí. Navíc herecké obsazení je už pěkně ohrané. Špalkovou a Budaře už nějak nemůžu vystát. Chtělo by to něco nového, páni režiséři... Snímek byl celkem příjemný, ale myslím, že se z tématu by se dalo vytěžit daleko víc... i když na Vejdělka to vlastně ušlo. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pěkný film. Jelikož (na rozdíl od dobytka a hirnlego) nemám za to, že "normální" lidi jsou zajímavé bytosti, kdežto "debilové" nikoli, oceňuji věrohodnou komedii o řádění jednoho takového debila mezi normálními. Podstatné je, že tento nevydařený kus má taky nějaké svoje myšlenky, názory, zásady, mindráky, lásky a nenávisti. A protože je to debil, jde to všechno na hranu. Jistě, je nebezpečný. Bere totiž všechno vážně. To je pro normálního Čecha problém - hlavně ať je pohoda. Doporučuji vnímat tento film jinak než pod úhlem otázky, má-li být Václav zavřen v blázinci nebo ne. Asi bych se s výše jmenovanými shodl v tom, že má. Ale je dobře, že jeho maminka má na věc jiný názor. Popravdě řečeno, svoboda Václavova bratra mi vadí mnohem víc. Jinak: Trojan vynikající. Táta-sportovec ze 70. let typově nemá chybu. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní „afektovanost v seně“ mi úplně nesedla, ale postupně jsem si začal na hlavní postavu zvykat, brát ji takovou jaká je, sympatizovat s ní a naplno jí fandit. Václava litujete (tedy, jistě ne každý), jde o hrdinu dojímavého a takový je i film (stejně jako hudba Muchowa). U tohoto typu vyvolávaných emocí nezřídka hrozí, že se divák dojímá a najednou si začne uvědomovat, že je citově vydírán (nebo to ani nepostřehne). A určitý kalkul je zřejmě přítomný i ve Václavovi, mě to však nijak nerušilo, necítil jsem se filmaři citově znásilňován. A příběh mi nepřišel ani tak moc pohádkový (tedy, dění ve vězení působilo uměle a dovětek celkový dojem lehce pokazil, ale ne až tak moc, okolnost ohledně petice diváka zase vrátila zpátky do reality). Zřejmě nadhodnocuju, avšak film mě dokázal pobavit, nenudil a nabídl mi perfektního Trojana, takže to vidím na slušné 4*. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak především Václav není špatný film. Trojan jako vždy dobrý, Norisová má rozhodně víc talentu a je mi mnohem sympatičtější než její sestra a Lábus ten byl přímo výborný. Bohužel, tady příjde jedno velké ALE, tedy důvod, proč tomu nedám plný počet. Nemůžu si pomoct, na mě to působilo vcelku prázdně a chladně. A to u filmu, který ve vás má vyvolat nějaké ty emoce, by se stát nemělo. Měl to fakt dostat nějaký jiný režisér, napadá mě Zelenka. Hodnocení by pak možná bylo i o něco vyšší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,788,194║ Prečo je ten film tak chladný, bez niečoho čo by nás prinútilo súcitiť s hlavnou postavou, celý čas sa to nesie v jednej príbehovej hladine a nikam sa to neposunie, škoda, potenciál by to malo aj na viac. /40%/ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • V skutočnosti bol Václav Vingl (Ivan Trojan) odsúdený za to, že zbil vodiča pražskej električky, keď išiel za matkou do nemocnice. (Raccoon.city)
  • Spoluautorem podoby plakátu k filmu je i světoznámý architekt Jan Kaplický. (DaViD´82)
  • Ivan Trojan odmítl, aby složitější scény za něj točili kaskadéři. Takže se mu například stalo, že spadl z motorky, narazil si rameno a od motoru si způsobil popáleniny druhého stupně. (Siriuss)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama