Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

movie 

všechny recenze uživatele

Mě se líbil! VÁCLAV je snad první český film co mě dojal k slzám (ovšem v půlce, ne na konci) a k zamyšlení. Navíc je to krásný, dobře natočený, venkov malebný a celkově je filmem protnutá zvládnutá melancholická nálada, kterou nejvíc ucítíte ve scénách kdy se Václav vidá s tátou. Parádní výkony tu podává hlavně starší generace (výborný Lábus, kterého scénář nenutí k sebeshazování a Vašáryová), Trojan a další jsou standardně dobří. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Divný český film o konfliktním vesnickém idiotovi. Trojan a Vašáryová jsou skvělí. Vzpomínky na tátu taky. A to je asi tak všechno, co se mi na tom líbilo, jinak to byl promarněný čas. Emoce se nějak nedostavily, bohužel, přestože příběh podle skutečné události na to potenciál měl. Účastníci zájezdu od stejného režiséra se mi líbili mnohem více, snad proto, že postavy tam byly mnohem životnější než ve Václavovi. Trailer: http://www.csfd.cz/film/230528-vaclav/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Z Jiřího Vejdělka přímo čiší, že touží natočit snímek, který bude mít velkou výpovědní hodnotu. Snaží se nám sdělit něco o pokrytectví, opovrhování či přehlížení, ale zkrátka to nefunguje, tak jak by mělo. Problém není v hercích ani ve scénáři, ale v samotném Vejdělkovi, který prostě není, tak kvalitní režisér, aby zvládl něco takového natočit (má silná averze k němu trvá i nadále). Ivan Trojan předvádí solidní výkon a z těch nominovaných výkonů co jsem zatím viděl, je i zasloužený. Za pochvalu určitě stojí výkony Jana Budař (zasloužený lev) a Emílie Vašáryové. Václav není vůbec špatný snímek a věřím, že do kina si na něj najde cestu spoustu diváků, ale dostat se do rukou lepšího a zkušenějšího režiséra mohl by být výsledek mnohem lepší. Tři a půl hvězdičky. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Je vůbec s podivem, že takovýto film jde do kina. Zábava přitom zamrzla na bodu mrazu a tak jediné na co lze nalákat je Ivan Trojan. Jinak pochybuji, že by na něco takového mohl někdo jít, když si uvědomíme, že oním režisérem, na kterého si již vypěstovávám alergii podobnou jako na Trošku, Olmera nebo Soukupa, je Jiří Vejdělek. Tedy autor, který vždy dokáže z poutavého námětu udělat nepoutavý film, který dokoukat je výkonem hodným nejotrlejšího diváka. Příběh samotný je dost nezajímavý, je to vlastně několik podivných scének, ve kterých zjistíme, že Václav je debil a co dál? Nakonec se posuneme do vězení, které do celého vyprávění absolutně nezapadá. Takže abych to uzavřel, film táhne skvělý Ivan Trojan, rozhodně zaujal i Jan Budař a pro mě vždy perfektní Emília Vašáryová a to je asi vše! Takovými filmy ve světě můžeme budit pouze smích, ale onen trpký, jenž nebyl záměrem! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já myslel, že to bude nějakej film z vězení a on to byl spíš takovej českej Forest Gump. Ve vězení se totiž odehrává asi tak posledních 10 minut. Jenom nějak moc nechápu, co tim chtěl básník říci. Hlavní postava je zde totiž vylíčena jako nebezpečnej magor, kterej ohrožuje okolí a když udělá nějakej průser, tak ty "správný" lidi ho z toho průseru ještě vytáhnou a život jde dál, jakoby se nechumelilo. Jenže když už to dojde tak daleko, že tento pošuk ukradne bouchačku a vystřelí na člověka, tak nad tim se jen tak mávnout rukou nedá a pachatel samozřejmě putuje do kriminálu. Já opravdu netušim, jestli ho mam snad litovat, že ho naprosto správně zavřeli do vězení a nebo mam snad zatleskat Vaškovi Veškrnovi, že mu udělil milost. Možná bych ještě pochopil, kdyby nám film ukázal, jak probíhal návrat z vězení. To by podle mě mohlo bejt třeba docela zajímavý. Jenže nic takovýho ve filmu neni. Je to jenom dost nudnej příběh o jednom zbytečnym kreténovi, kterýmu bych sám asi musel rozbít držku, kdybych se pohyboval někde v jeho okolí. Jinak Trojan to zahrál docela dobře, ale podle mě zůstal ve stínu Lábuse, kterej mi každym dalšim filmem dokazuje, že svoje nejlepší roky zbytečně promrhal v různejch televizních estrádách a je škoda, že žádnou pořádnou roli ve filmu nikdy nedostal. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase další český film na který se vyplatí jít do kina. Ivan Trojan je opravdu pan Herec. Jeho role Václava je naprosto skvěle zahraná a pozvedá tento snímek o stupeń výš. Také je potřeba pochválit Jiřího Vejdělka na kterého jsem po filmech Roming nebo Účastníci zájezdu začal chytat trochu averzi k jeho filmům. Ve Václavovi ale dokázal natočit kvalitní a příjemné drama na které je radost pohledět a nutno podotknout že Václav je pro mě spolu s Vratnými lahvemi nejlepší film za poslední rok. Český lev je ve správných rukou. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se citového vydírání a to se naštěstí nekonalo, přesto je z Václava cítit kalkul, tématem počínaje a obsazením Ivana Trojana (a proklamováním českého Foresta Gumpa) konče. Film není nezajímavý, ale až v poslední třetině opravdu nadchne. A Trojan není nakonec nikterak úchvatný, skutečným králem filmu je Jiří Lábus. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Další z řady českých tragikomedií, kterých je v posledních letech nějak moc, sice to je opět dobře natočený a skvěle zahraný, ale mě to už moc nebaví, pořád je to to samý s pořád tou stejnou atmosférou, ale Ivan Trojan je tady fakt skvělej, to se musí nechat ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud mělo jít výhradně o hereckou exhibici Ivana Trojana, tak byl plán splněn do puntíku. V poloze vesnického mentála se skutečně vyřádil a Akademie poslušně předala Českého lva. Vejdělek měl alespoň možnost ukázat, že umí zahrát i vážnější notu a není mu cizí ani umělecká stránka filmové produkce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S režisérem Vejdělkem si moc nerozumím a jeho poslední tituly mě míjí velkým obloukem. Třemi hvězdičkami u Václava asi dosáhl svého maxima, které s největší pravděpodobností nikdy nepřekoná. Podobná kontroverzní látka byla ve světové kinematografii a dokonce i u nás zpracována mnohokrát a ve většině případů výrazně přesvědčivěji a s větší emocionální silou. Na druhou stranu se Vejdělek může opřít o velká jména hned dvou hereckých generací. Emília Vašáryová je v roli matky výborná a Ivan Trojan dokazuje, že je velkou hvězdou současné české kinematografie. Tady se neshodnu se svým oblíbeným uživatelem nascendim - Trojan je v roli psychicky nevyrovnaného vesnického trouby dokonale přirozený a uvěřitelný. Sem tam to drhne ve scénáři, ale v rámci české kinematografie první dekády nového tisíciletí je to, obávám se, solidní nadprůměr. Celkový dojem: 60 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vesnický blázen s účesem Jakea Stylese a s muškou Martina Riggse. Nejen díky tklivé hudbě Muchowa nabírá Vejdělkovo drama postupem času na hustotě. E.Vašáryová a J.Lábus - klobouk dolů. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní „afektovanost v seně“ mi úplně nesedla, ale postupně jsem si začal na hlavní postavu zvykat, brát ji takovou jaká je, sympatizovat s ní a naplno jí fandit. Václava litujete (tedy, jistě ne každý), jde o hrdinu dojímavého a takový je i film (stejně jako hudba Muchowa). U tohoto typu vyvolávaných emocí nezřídka hrozí, že se divák dojímá a najednou si začne uvědomovat, že je citově vydírán (nebo to ani nepostřehne). A určitý kalkul je zřejmě přítomný i ve Václavovi, mě to však nijak nerušilo, necítil jsem se filmaři citově znásilňován. A příběh mi nepřišel ani tak moc pohádkový (tedy, dění ve vězení působilo uměle a dovětek celkový dojem lehce pokazil, ale ne až tak moc, okolnost ohledně petice diváka zase vrátila zpátky do reality). Zřejmě nadhodnocuju, avšak film mě dokázal pobavit, nenudil a nabídl mi perfektního Trojana, takže to vidím na slušné 4*. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Vejdělek překvapil a v režijním žebříčku opět o kousíček postoupil. Jeho třetí film už působí celistvěji (ačkoliv to bude z větší části zásluha Marka Epsteina) než ty předchozí a Ivan Trojan hraje perfektně. Vtipné momenty skvěle podtrhuje Muchova hudba, dramatické momenty už fungují hůře, především v závěru. 7/10 ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan už jen svojí přítomností dokáže i z průměrného filmu vytvořit docela zajímavý počin. Přesně tak tomu totiž je s Václavem. Není to špatný film, je to jen další z řady současných českých filmů, které se neumí vymknout jakémusi tvůrčímu chladu. 3,5* ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ač lze konstatovat: "Ano, Ivan Trojan je vynikající a všestranný herec"... jeho part byl na úrovni... ostatně, jak jsem si již za poslední roky automaticky zvykl (bacha na to)... Víc, než Trojan, mě ale zaujala civilnost hereckého projevu (Jirkovi Vejdělkovi 3x vivat, sláva, hurá a tak všelijak podobně) ostatních... Vesnických taškařic vzniklo mnoho, ale civilnost zejména slovenských hereček (Norisová-Vašáryová-Kronerová) a plejádou našich... to už je na pováženou... Takže... shrnuto... JIRKA VEJDĚLEK MĚ O SVÉM POTENCIÁLU PŘESVĚDČIL... myslím, že má velký potenciál... ač absolutní ateista a ortodoxní bzvěrec (díky bohu), chce se mně modlit za něj a za budoucnost CS filmu... Ohodnocení nepatří ani tak filmu, ale "panu režisérovi" a Soně Norisové a oběma zbylým SK "PANÍM" herečkám.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak už ani samotný Macháček nedokáže svojim koncentrovaným výkonom vymačknúť z tohto filmu a postavy samotného Václava viac, tak tu bude niečo zle. A nebola to hudobná zložka, nevadil mi ani televízny feeling a slabšie kulisy. Ostatní herci tiež fajn, ale na režisérskej stoličke to bohužiaľ také terno nebolo. Tá istá rutina v gradovaní deja a samotných scén od začiatku až do konca. Postavy ma nedokázali zaujať, dej a dokonca aj samotný záver, ktorý býva vo filmoch s podobným námetom explóziou emócií, ma nedokázal strhnúť. Takže Vejdělkov zatiaľ najsmelší pokus o dramatický kontext vo filme zlyhal na plnej čiare, teraz už viem prečo radšej točí komédie. Ale aj na takéto filmy treba dozrieť. 55%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Mezi českými filmy z posledních let určitě nadprůměr. Jen některé scény, které na mnohé působily komicky, mi přišly spíše smutné. Ale myslím, že klasickému českému divákovi, se Vejdělek zavděčí. 70% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě další česko filmové utrpení, jež sledujeme rádoby "milé" průšvihy Václava, které by mě v reálu velice rozčilovali a neměl bych pro ně odpuštění.... proto nemohu pochopit, proč při těchto scénách hraje tak hravě roztomilá hudba? Když jsem si během sledování postavu Václava přímo zhnusil, tak druhou polovinu filmu (která měla hrát na city) považuji jako velice špatný vtip. Hodnotím 1 hvězdičkou... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jo jo, když chceme natočit film, který by hodně sypal a sbíral různá ocenění, hlavní postavou musí být prostoduchý či mentálně postižený jedinec. Scénář mě o ničem nepřesvědčil a Jiří Vejdělek měl režírování nechat dřív než začal. Za Ivana Trojana (i když také nic nového pod sluncem) 30%. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama