Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl herecký koncert Ivana Trojana, kterému role všech možných individuí prostě sedí. Z lehce úsměvného začátku film graduje do velkého drama a ke konci se už moc usmívat nebudete. Jsem rád, že se Vejdělek rozhodl do filmu obsadit typově zajímavou Soňu Norisovou. Musím uznat, že obě ségry z Malacek jsou fešné ! 4 růže z pouti. * * * * ! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Film, ktorý držia nad priemerom len štyri veci - herecké polohy Ivana Trojana, Emília Vašáryová, poeticky smutne veselý hudobný motív Jana P. Muchowa a výstrih Soni Norisovej. Melancholický príbeh dedinského idiota je "hodne retro", na čom má veľký podiel 35 mm projekcia v Artkine Metro s osobným Trojanovým uvedením, ale hlavne zasadenie a námet. Smutne to podčiarkuje fakt, že mnohé slovenské dediny ešte stále vyzerajú a fungujú rovnako - a po nejakú dobu ešte zrejme budú. V komediálnej rovine by to chcelo byť niečo medzi Rain Manom a nezznabožským hláškovacím Dědictvím aneb... (čomu nahráva aj vzťah hrdinu a matky a niektoré jeho eskapády), v tej vážnejšej (a temnejšej) prosto melancholická dráma jednej rodiny a jednej dediny, ktorá má svoje tiene minulosti. Škoda absentujúcej emocionálnej (a príbehovej) hĺbky a prítomnosti humoru, ktorý je pre českú novú vlnu typicky ľahkovážny a spôsobujúci efekt miernej banalizácie ústrednej témy, čo je rozhodne zle. Nezostal som ohromený, milo prekvapený, ale ani vyslovene sklamaný. 60% ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan hraje výborně, ale hraje postiženého, přitom je zdravý. To mi vadí, přijde mi to vůči duševně nemocným nefér. Cítil jsem se trapně, když se diváci v kině smáli Václavovým projevům duševně chorého. Nelíbilo se mi to, a proto dávám dvě hvězdy. Film byl celkem krátký, přesto mě to stihlo nudit. HUDBA Jan P. Muchow se stává českým Hansem Zimmerem. Tvoří hodně, kvalitně, ale pořád stejně. Radši by se měl věnovat kapele, to mu jde o mnoho líp. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že je ten film špatný. Spíš mě absolutně minul. Historky o věčných outsiderech, epizodicky vyprávěné pomocí mnoha rádoby vtipných scének, totiž mohou zaujmout opravdu už jen lidi, kteří podobně sledují i odpolední seriály na tuzemských televizních programech. Kvalitou i obsahem se zas tak neliší, jen herecká "elita" je vyměněná za ještě neztrapněné (levnější?) herce... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poctivě mizerný film...opět film, který si myslí, že točit filmy o bláznech je IN. To, co se tu tváří kdovíjak vážně, je směšné a plytké. Svatý Václave, nedej zahynouti nám, ni budoucím, při sledování našich výplodů. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála povedených českých filmů posledních let. O to smutnější je, že se jedná jen o průměrnou podívanou. Až moc hladí na duši, jako všechny ostatní české filmy nového milenia a bojí se pořádně zakousnout do hloubky. Co jej ale povyšuje nad tuzemskou konkurenci je kvalitní hudba a citlivý střih. Ovšem ono je spíš smutné, že řemeslně zvládnutý průměrný film, který ani navíc zas tak moc nepotřebuje kino, je jednim z nejlepších českých filmů roku. Samozřejmě Ivan Trojan odvádí slušnou práci. Daří se mu zahrát zaostalého Vaška celkem uvěřitelně. Ale děje se tak v zbytečnem filmu. ------ s ročním odstupem musím uznat že Vašík má hodně co do sebe a kajícně přidávám na hodnocení jednu * ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad filmu Dejte tam dementa, dostanete Oscara. Fskutčnosti pouze Lvy za nějaké ty herecké výkony, ale i to je pěkný Vejdělek, není-liž pravda. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pěkný film. Jelikož (na rozdíl od dobytka a hirnlego) nemám za to, že "normální" lidi jsou zajímavé bytosti, kdežto "debilové" nikoli, oceňuji věrohodnou komedii o řádění jednoho takového debila mezi normálními. Podstatné je, že tento nevydařený kus má taky nějaké svoje myšlenky, názory, zásady, mindráky, lásky a nenávisti. A protože je to debil, jde to všechno na hranu. Jistě, je nebezpečný. Bere totiž všechno vážně. To je pro normálního Čecha problém - hlavně ať je pohoda. Doporučuji vnímat tento film jinak než pod úhlem otázky, má-li být Václav zavřen v blázinci nebo ne. Asi bych se s výše jmenovanými shodl v tom, že má. Ale je dobře, že jeho maminka má na věc jiný názor. Popravdě řečeno, svoboda Václavova bratra mi vadí mnohem víc. Jinak: Trojan vynikající. Táta-sportovec ze 70. let typově nemá chybu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Václav je vesnický zaostalec, který ve svých čtyřiceti letech bydlí s maminkou v jedné domácnosti. Pro ostatní je k smíchu. Matka v něm však vidí dobráka s chlapeckou duší a odmítá ho umístit i přes nátlak okolí do ústavu. Celá vesnice má neustále opačný názor. Vše vyvrcholí střetem bratrů o lásku milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav putuje do vězení a matka žádá o prezidentskou milost. Ta je však ke vší smůle podmíněna peticí spoluobčanů. Tolik originality v jednom filmu a nakonec se to smrsklo v nereálné vyznění. Ivan Trojan je navíc jako Václav po celou dobu nepříjemně nesympatický a s jeho postavou nešlo vůbec soucítit. Nevím jestli to byl přímo záměr takto postavu vybalancovat, ale jeho pohnutý osud mně byl dost šumák, protože on si prostě svým chováním a postojem k okolí nezasloužil příliš velké sympatie. Ivan Trojan se mně v roli moc nelíbil a autentický výkon se přestěhoval k jinému herci a sice Janu Budařovi, který je jedním ze světlých bodů celkově nesympatického filmu s mizerným vypravěčským rytmem tolik charakteristickým pro Vejdělkovy filmy, který se navíc přes svůj televizní formá ani do kina moc nehodil. Mé hodnocení: 40% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů na sáhodlouhý rozbor. Nejdůležitější na Václavovi je fakt, že lidi jdou na Trojana, místo na Václava, smějí se na nevtipných místek (např. Václav s mnoha monokly) a že to není komedie, jim dochází až v posledních 10ti minutách. Ale za to si tvůrci můžou sami, protože podobně jako ve Vesničce střediskové měli do hlavní role obsadit někoho neznámého. Druhou věcí je trochu falešná propagace filmu. Moc si cením toho, že Václav je tragikomedií bez hlášek, bez lidového humoru. Humor tu v první polovině sice exituje, ale je spíš mile úsměvný, než bezzubou řachandou, a často přechází do vážných scén. Posledním problémem filmu je jeho bezčasí. Chvíli máte dojem, že sledujete JZD, kde místní rozhlas vyřvává těžkou dechnu, vzápětí vás udeří do očí zánovní traktor, zřejmě ne Zetor. Ač by se zdálo, že výhrad mám spoustu, film se mi ve výsledku líbil. Často se v něm mluví filmovou řečí, je v něm spousta pěkných scén (ta poslední, rozhovor s matkou ve vězení, zaplacené a nevypité pivo v popředí záběru kulhající mámy, "ta scéna" ve vaně atd.). A závěr mě vážně dojmul. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nudil jsem se. Trojan tradičně nezklamal, zato film jako celek nic moc. Já na tyhle výpravný příběhy "ze života" fakt nejsem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekde na ceste k štyrom hviezdam. Je ťažké natočiť film, v ktorom je hlavným hrdinom mentálne retardovaný jedinec, pretože ten z princípu robí veci, ktoré musia jeho okoliu poriadne liezť na nervy. Lezú na nervy aj divákovi a ten sa preto nečuduje reakciám jeho okolia. Ja som na strane jeho brata, aj keď je každému jasné, že mama bude svoje dieťa brať vždy nekriticky. Sympatický pokus o netradičnú tému v českých komerčných vodách. Nevadila ani oná tradičná televíznosť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film o jednom lehce retardovanému člověku, který celý den tráví tím, že někomu ubližuje a páchá různé naschvály. Celé to má jeden háček. Je děsně dobrosrdečný a hodný. Takže mu divák musí fandit. Na naše poměry je film slušně zahrán a některé pasáže jsou skutečně vtipné. Jiří Vejdělek je bohužel jeden z mála našich režisérů, kteří v současnosti zvládají točit koukatelné filmy. Co se tedy mého diváckého vkusu týče. A Václav je jedním z těchto filmů. Slabé 3*. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že srdíčko české kinematografie ještě stále tluče. Ale na jak dlouho? Od dob kdy Svěrák natočil Kolju je tohle nejhezčí český film s perfektnim výkonem Trojana a hezkou hudbou Muchova. 4 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o životě venkovského blázna v podání Ivana Trojana. Trojan prý při přípravě na tuto roli sám navštěvoval blázince a pozoroval chování místních svěřenců. Nejvíc se mi líbil koncert Vypsané fixy. Jak si tam Václav zahulí, pak jim toho jointa típne o zem a skáče z pódia. :D ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh s prekvapujúco dobrým prevedením..!"Naším"snímkom sa v celku vyhýbam a nebolo tomu inak ani u Václava,avšak prekvapil ma!Snímanie okolia,tak ako psycho-analýza Václava,ktorá nepriamo nabáda na jeho"dar",citové rozpoloženie zúčastnených a herectvo rozhodne potešilo.Pre mňa osobne silné 3*! ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Citlivý, pěkný a zábavný film podpořený velkými herci a herečkami, kteří zde excelují. Celkově se mi Václav líbil. Hlavně bych zdůraznila hudbu, jež se směle může srovnávat s hudbou ve "slavnějších" amerických filmech. Přesto mi na Václavovi něco chybělo (nebo možná přebývalo). Asi mi vadila snaha tvůrců o velké sdělení, které má film průměrnému člověku zaklínit do hlavy. Tahle snaha mi připadala příliš umělá, než aby mohla fungovat tak, jak si to tvůrci představovali. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ano, všechen ten patos, ta nejjednodušší cestička, jak zahrát divákovi na city, do toho trochu Muchowa.. Jenže mně se to prostě líbilo. Opravdu hodně mě štval - jako vždy - Budař, ale z českých luhů a hájů se nám zkrátka dostalo něčeho nadprůměrnějšího. A navíc ta fiXa. :) ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama