Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Recenze (490)

POMO 

všechny recenze uživatele

Obsahovo bezduchá, filmársky nezaujímavá brutalitka, ktorá je pre mňa z nevysvetliteľných dôvodov označovaná za klasiku žánru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Horor naivní a debilní. Bez omezení. Do televizního vysílání zařazen stylově den po pátku třináctého (mimochodem, v ten den mi nic nevycházelo, aniž bych si byl vědom, co je to za den). Několik lidí je zde srandovním způsobem zabito psychopatem, jehož tvář ani jednou neuvidíme (pokud tedy závěrečná pointa nebyla opravdu zamýšlena tak, jak se zdálo, ale něco tak debilního už přesahuje i ty nejkrajnější meze). Ona je skutečně legrace sledovat partu nedomýšlivých jedinců, kteří nejspíš pravidelně absentovali na matiku (To už jsme jenom tři? Čert to vem), a kteří se postupně vytrácejí na zaručeně opuštěná místa, aby měli jistotu, že jejich smrt nebude zaznamenána jiným retardem. Ale bavil jsem se upřímně, stejně tak upřímně jsem nechápal, že ve stejném roce vzniklo třeba Osvícení, horor o sto procent děsivější a ani dnes nebudící smích. Pátek třináctého je počátkem jedné poměrně dost známé série, na které si vystavěl portfolio jeden poměrně dost známý vrahoun (zde paradoxně nevystupující), také je to poměrně dost špatné hororové béčko, které zvlášť v nekonečně natahovaném finále poměrně dost prudí. V osmdesátém roce to možná byla velmi spolehlivá antikoncepce (jestli vám nedocházejí souvislosti, asi dost nekoukáte na horory), dnes však zůstal jenom neplánovaně směšný teen horor s lacinými triky a zcela bez atmosféry. 60% Zajímavé komentáře: Mr.Apache, ScreamJay, Dan9K, JohnnyD, liuk, Hopper, miron ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Průměrný kempový slasher a začátek jedné z nejslavěnjších slasherových sérií, jejíž vrcholy však teprve přijdou - a stejně to nebudou žádné osmitisícovky :-) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Překvapivě normálně se chovající teenageři (ať už se jedná o úvodní skopičiny, tak i noční nejistotu) dostávají do těla ve filmařsky vybroušeném kousku, který sice stojí hlavně na maskérském umění Toma Saviniho, ale uznání si zaslouží i za libově temnou atmosféru opuštěného campu. Castingově velmi povedené, až na hlavní hrdinku, která v závěru dokonale pečetí všechny zavedené mýty o uvřískanosti a blbosti ženského osazenstva v slasherovém subžánru. Anebo taky: Ano, ne každá může být Laurie Strode! Nebýt toho nesmyslně natahovaného finále a překvapivé, ale samoúčelné vsuvky, bylo by to na absolut. 3 ½. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $700,000Tržby USA $39,754,601Tržby Celosvetovo $59,754,601Nepekné Sklamanie! -čo dohromady nič neponúkne, príbeh je priamočiara vyvraždovačka bez akéhokoľvek pestrejšieho príbehu čo by to aspoň len trošku podfarbil, v podstate kosenie vrieskajúcich ľudí ako na páse, samotné prevedenie likvidácii mládeže celkom obstojí ale na druhú stranu má to nejaké tie rezervy, záver filmu je až dosť zbytočne predlžované finále, ktoré dokonca svojimi pästnými súbojmi, oháňaným sa palicami a inými vecami až uspáva. Veru plochá báchorka ako asi všetky podobné Americké horrory. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Když jsem shlédl Jasona X, říkal jsem si, že je to hodně špatný film, ale sakra ten Jason musí bejt borec. Jason X Fredie mě ještě víc ujistil o "tom klukovi s brankářskou maskou a velikou mačetou" a byl Frediemu velmi dobrým soupeřem. Pak naše vase skvělá televize Nova pustí 14náctého v sobotu (ano, den po pátku 13náctem... tohle by klukům z Hollywoodu neuniklo!) v 23 hodin a něco minut první díl jeho N-talogie. Čekal jsem a dočkal se. Bohužel výsledek mě zklamal natolik, že i ty dvě hvězdičky jsou ještě dost nepřiměřené. Škoda, že nemám chuť dát téhle slátanině, která mě vůbec nevyděsila a která svou vírou v sílu spojení matka-syn pohnojila začátek celé série. Budiž vám někdy odpuštěno... ()

woody 

všechny recenze uživatele

Propíchnutí Bacona kudlou bylo dosti dobré a když mrtvolka vyskočí z jezera jsem vykřikl hrůzou a pointa je taky dobrá ale obsazenstvo hraje dosti prkeně. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč zrovna tento nezajímavý film odstartoval slavnou sérii. Nejenže je scénář primitivní (to by u tohoto typu filmů až zase tak nevadilo), ale je to i nezajímavě natočeno. Zajímavé je tu jen sledovat počátky Kevina Bacona a originální sledování vraždy z pohledu vraha. Ale hrůza, děs, napětí? K tomu je třeba více. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Vlastně až teprve nedávno jsem prvně viděl původní díl Pátku třináctého, a dobře, že jsem se podíval. Extrémně zastaralé efekty dodávaly filmu jaksi směšně zábavný punc, který podtrhoval stupidní příběh. Na druhou stranu, tohle asi byla jedna z prvních vyvražďovaček, že? Opravdu vtipné a velice stupidní vraždy jsou prováděny v nijak strašidelné, ale o to zábavnější atmosféře. Jsou tu patřičná hororová klišé, na druhou stranu, tehdy to asi klišé nebyly. Postavy jsou ohromně špatně vyhraněné, ale vlastně je celkem jedno, kdo je kdo, v příběhu, ve kterém jde jen o kosbu. Jak je poznat z mého komentáře, jde o neustálé vyvažování pro a proti, které musí i přes jasně převažující proti vyústit třemi hvězdami. Z povinnosti povrchního horrorového fandy, co se bojí podívat i do svojí skříně, aby na mě z ní nevyjel Jigsawův Billy na tříkolce. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Překvapivě komorní atmosféra s anonymním vrahem, jehož identita je zábavněji vymyšlená, než se na první pohled zdá. Cunningham tuhle slavnou sérii rozjel poměrně svěže, ale jeho nápadů není dost na to, aby nějak ostřeji vytyčil svůj počin nad průměr. Jak se z tohoto příběhu dokázala stát mnohadílná série, mi zůstává záhadou. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Jason byl pro mne vždycky z trojice osmdesátkových slasher velikánů nejméně zajímavý (vede Freddy, v těsném závěsu neúprosně se blížící Michael), i přes ikonickou vizáž naštvaného hokejisty s mačetou. Ale bylo čas si doplnit vzdělání, a tak jsme s přítelkyní dali během týdne všech deset dílů Jasonových dobrodružství. I když tedy v tomto filmu se vyskytuje jen na skok (a navíc jen jako malý oslizlý capart, žádná vraždící mašina). Protože jak všichni už stejně dobře ví, tady je hlavním záporákem jeho milovaná máti, co se přišla pomstít všem těm pubescentům toužících po zábavě, alkoholu a předmanželském sexu. Asi se nečekalo, že by se z Pátku mohla stát série, a tak se v tuhle chvíli tvůrci snaží o jakž takž uvěřitelný koncept šílenství a pomsty, ale už s dalším dílem přijde změna (a Jason)... Taky je dost poznat, že film byl hodně levný a ani neobsahuje tolik klasických propriet jako další díly (třeba rozsáhlé kozí farmy), ale jako startovní laťka to stačí. Při prvním zhlédnutí jsem si navíc na konci díky nečekanému momentu skoro vypíchnul oko, takže solidní čtyři hvězdičky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Piatok 13 prišiel do kín 2 roky po Halloweene a tvorcovia sa ani nesnažili zakrývať, že ho vykradli: úvodné drastické prejavenie zla relatívne nesúvisiace s neskorším dejom, nezastaviteľný vrah a orientácia na tínedžerské postavy s dôrazom na ich sexualitu, čo v tých dobách rovnalo sa smrti, dospelí sú z deja až na výnimky vyčlenení, aby mladistvým nemal kto pomôcť. Je prekvapivé, že namiesto úbohej kópie sa zrodil fenomén, ktorý sa s HalloweenomNočnou morou z Elm Street zaradil medzi základný pilier slasherov a v nasledujúcich desaťročiach dostal množstvo sequelov, remakov a crossoverov, ktoré zarobili stovky miliónov dolárov. On sám sa potom stal pojmom, legendou a žánrovou klasikou. Dokonca vytvoril samostatnú odnož slasheru: tzv. „táboráckú“ alias camp slasher (ďalej napr. Sleepaway Camp). Tvorcovia sú na seba zbytočne prísni, ak o svojom poklade hovoria ako o kópii. Ono to vlastne s Myersom až tak veľa spoločného nemá. Miestami je to naopak dokonca diametrálne odlišné. Kým tvorcovia Halloweenu stavili na mesto, Dušičky, napätú atmosféru a gore obmedzené na minimum, banda okolo režiséra Cunninghama si naopak vybrala letný tábor v čarokrásnom lone divokej prírody s jazerom a táborom pre deti, namiesto ponurej jesene siahla po vrcholiacom lete plného kúpania a opaľovania a gore nie že obmedzila na minimum, ale ho práveže vyhrotila extrémnym, na tú dobu šokujúcim spôsobom. Nenajala naň totiž nikoho menšieho, než klasika gore splatteru Toma Saviniho (a jeho kamoša Tasa N. Stavrakisa, práca oboch pánov bola nezabudnuteľná v Romerovom Úsvite mŕtvych). Pánov v ich krvavom úsilí bezprecedentne podporil zanietený kameraman Barry Abrams. Atmosféra bezstarostného letného tábora je parádna, ale najlepšie na nej je, že sa do nej postupne zákerne zakrádajú nepríjemné predzvesti veci budúcich. A tie veci vôbec nie sú príjemné. Napr. neustále povedačky miestnych o „prekliatí“ tábora pri Crystal Lake. Kasting je sympatický; hoci tu nájdete aj Harryho Crosbyho (syn legendárneho speváka a herca Binga Crosbyho), viac zaujme Walt Gorney ako Bláznivý Ralph (vrátil sa aj v dvojke), začínajúci Kevin Bacon, fajn ústredná hrdinka v podaní Adrienne King a samozrejme Betsy Palmer. Betsy nadávala ako zle platená kuchárka, scenár považovala za sračku a napokon v tom hrala len vďaka tomu, že sa jej pokazilo auto a potrebovala si zarobiť na nové. Hoc je jej prínos do série nespochybniteľný a mrazivý, neviem, či sa mierne nezveličuje. Herečka má totiž vo filme dá sa povedať len hŕstku scén. Ale zas o to nezabudnuteľnejších. Prijatie snímky divákmi bolo rozporuplné. Rodinný príslušník herečky Jeannine Taylor dokonca vyhlásil, že zažil vojnu a toto bolo horšie. Stavanie na násilí a sexu mnohým nevyhovovalo, z filmu sa každopádne stal hit. Len behom prvého víkendu zarobil okolo 6 miliónov, do roka a do dňa vznikla dvojka a jednotka pri skromnom 500-tisícovom rozpočte zarobila šialených 60 miliónov, čo z nej na desaťročia urobilo jeden z komerčne najúspešnejších hororov v histórii. Inak, vedeli ste, že legendárny Manfrediniho hudobný motív nie je zmesou náhodných (pa)zvukov, ale ide o „kikiki-mamama“ (teda o začiatky slov „kill“ a „mamma“, čo sú slová, ktoré vo finále hovorí istá postava)? A všimli ste si, že hudba znie len v scénach s vrahom? A že ruky Betsy Palmer vo finále sú podozrivo chlpaté? Sú to totiž ruky jedného z maskérov. Na snímke vo viacerých funkciách vypomáhal budúci solídny hororový režisér Steve Miner, ktorý následne natočil dvojku a trojku. Slávne finálne vynorenie v scenári nebolo; vzniklo dodatočne po tom, čo film videl producent a napadlo mu, že by to na koniec chcelo nejakú šupu, že tomu niečo chýba. Režisér to tam teda dal, hoci mu to k predchádzajúcemu konceptu nesedelo. Možno i preto sa „poistil“ a zaklincoval to scénou v nemocnici, kedy je vlastne ono vynorenie svojím spôsobom popreté (alebo nie?). () (méně) (více)

JFL 

všechny recenze uživatele

Přímočarý a zábavný slasher s chytrým nápadem, že většinu filmu není jasné, kdo vlastně osazenstvo kempu u Crystal Lake masakruje. To je navíc podáno účelnou formou, kde kamera chvílemi zastupuje pohled vraha a chvílemi je prostě filmovou kamerou ukazující určitou scénu, přičemž vzniká napětí v tom, že ne vždy je okamžitě jasné, jakou roli v konkrétním záběru zrovna kamera má. Navíc film drží jednotu místa a času, takže vše je kompaktní a napínavé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela se divim, ze po takhle nemastnym neslanym prvnim dile se zrodila jedna z nejvetsich hororovejch serii, tohle je totiz naprosto obycejna osmdesatkova beckova vyvrazdovacka. Jasne, ma to par netradicnich veci, jako treba zenskou vraha, odhaleni vrahovo identity az v zaveru a neni ani moc jasny, v jakym poradi se bude chcipat. Jenze proste nejdriv se desne dlouho nic nedeje, ne moc sympaticky a herecky naprosto otresny postavy se motaj po kempu a v momente, kdy si nekdo odbehne na hajzl nebo se nekde zdrzi, je jasny, ze chcipne, obzvlast, kdyz vzdycky zacne hrat jakoze desne napinava hudba, ktera je spis otravna. Navic ani se samotnejma vrazdama to neni nejlepsi. Nektery jsou prekvapive pekne krvavy a trikove na solidni urovni, ale jiny zase naprosto nezajimavy az smesny. Sice dneska uz kultovni, ale pro me nicim vyjimecnej horor, obzvlast, kdyz to tu ani nerozjizdi Jason. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nepochybně zásadní počin, který navždy změnil tvář moderního horroru. Je otázka, jestli k lepšímu, ale éra slasheru rozhodně přinesla mnoho dobrého, i když za cenu ztráty originality. První díl je rozhodně řemeslně kvalitní a coby slasher funguje skvěle, jako Pátek 13 ale nutně zaostává za dalšími díly. Přesto nemůžu hodnotit jinak než plným počtem, je to legenda a sakra zábavná legenda. Jednou ročně rozhodně neuškodí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co dělá FRIDAY THE 13TH výjimečným mezi ostatními slashery 80. let? Možná je to prostě ten samotný fakt, že se jedná o start celé 'nekonečné' série a prvopočátek jednoho z největších kosičů filmové hostorie - Jasona Voorheese. Ale i nehledě na to, jednička je prostě dobře odvedeným kusem práce. 90-ti minutová stopáž nenudí, naopak je v ní dostatek dobrých, minimálně na svoji dobu a subžánr neotřelých nápadů, celé to drží v napětí a pohromadě příjemně zlověstná atmosféra, a jako bonus dojde i na pár gore parádiček Toma Saviniho. Prostě po právu klasika a dodnes jednoznačný slasherový nadstandard. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Jak už jsem říkal u Halloweenu, je neuvěřitelný, z čeho všeho Amíci neudělají kult. Velká nuda, šeď a zdlouhavost, tak bych tenhle "horror" popsal. Vraždění je buď z pohledu vraha a pokaždé končí zatmívačkou, nebo aniž bysme vraha jako třetí osobu viděli a pak je to obvykle záběr na už umírajícího náctníka. To by ani tak nevadilo, ale v prvních 60 minutách se vůbec nic neděje (a to včetně toho, že většina táborového osazenstva umře už tehdy) a potom jsem prostě usnul. Bohužel příběh nestojí za nic. Skupinka mladých je v táboře a "opravují" (ve skutečnosti by se to rozpadlo do týdne) chatky. A postupně je někdo vraždí, zatímco pořádají sexuální hrátky a dělají hloupý vtipy. No nuda. Možná si to ještě seženu, abych viděl i konec (kterej mimochodem znám, viděl jsem ho už kdysi jako malej), ale moc nevěřím, že hodnocení změním. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nějakou supr hustilkou byla nahustěná atmosféra filmu, protože po celou dobu stopáže se moje systola a diastola pohybovaly kolem dvojnásobku klidovky. Další poctivý a napínavý slasher, ve kterém si tajemný vrah připravil pro sexuchtivé teenagery rafinovaná a originální zprovození ze světa. Některé scény jsou jemně vykonstruované a finále možná přitažené za zkrvavené pačesy, ale stejně jsem byl napnutý jako tětiva Rambova luku. A až budete film sledovat, mějte radši poblíž nočník, to kvůli lekačkám, které jsou dost vymakané a zejména ta poslední, která ačkoliv se dá očekávat, je rychlejší a hnusnější, než cokoliv jiného ve filmu. Rovněž oceňuji, že vrah zůstává do poslední možné scény skryt a všechny Vaše předchozí odhady budou slepé jako mnohé výběžky Crystal Lake. Ústřední hudební motiv mě bude znervózňovat ještě hodně dlouho. 40 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou tak rádi opakují každým rokem i naše tv stanice. S mámou Vorheesovou to všechno začalo, a i když - co se nahoty týče - je spíš opatrnější, je to právě ona atmosféra a libové gore, co tenhle snímek katapultovalo mezi hororovou smetánku. Tichá smrt obchází nechvalně proslulým táborem a zanechává za sebou zmasakrovaná těla nadržených puberťáků. A že díky Saviniho maskérské práci je na co koukat. Ke slovu se dostanou nože, šípy, mačeta nebo sekera. Hudba při tom všem navodí ojediněle stísněnou atmosféru a závěr neskutečně vyděsí. Pamela tedy odstartovala tuhle sérii více než důstojně, ale Jasona mám přece jenom radši. ()

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama