Reklama

Reklama

Oni

Trailer 4

Mladý muž James se uprostřed noci vrací se svou dívkou Kristen ze svatby kamaráda. Mezi oběma je cítit jasné napětí, protože Kristen předtím na oslavě odmítla Jamesovu nabídku k sňatku. Krátce po čtvrté hodině ranní někdo zabouchá na dveře. James otevře. Venku stojí mladá žena, které není vidět do tváře a která se ptá, jestli je Tamara doma. James odpoví, že to bude asi omyl, rozloučí se a zavře dveře. Poté odjede koupit cigarety. Někdo opět bouchá na dveře. Kristen ze strachu volá Jamesovi, aby se vrátil, ale hovor je zničehonic přerušen. Dívka se vrací do kuchyně, kde ji, aniž by o tom věděla, sleduje z chodby muž v masce. Když si chce opět dojít pro telefon, zjistí, že přístroj nikde není, a začne panikařit. Před domem uslyší ránu, odhrne závěsy na okně, a vtom ji vyděsí muž, který na ni zírá přes sklo. Kristen si všimne, že hlavní dveře jsou pootevřené. Běží je zavřít a vidí u nich stát ženu v masce. Schová v ložnici a slyší, že jde někdo do domu. Tentokrát je to James, který se vrátil z nákupu cigaret. Kristen mu vše vypráví. James chce volat policii, ale zjistí, že nechal telefon v autě. Když vyjde ven, najde své auto poničené a v dálce u lesa vidí stojící ženu... (TV Nova)

(více)

Recenze (543)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pochutnáte si na nanuku Funny Games USA a v ruke vám otane drievko The Strangers. Recyklácia omletých klišé, nerozvinutý dej s nulovým vyústením, kľúčové kolapsy v logike a pravdepodobnosti. Bryan Bertino ani nevie, čo znamená záber na sviečku s nakloneným plameňom. Scenáristicky i režijne bezhodnotná, rýchlo zabudnuteľná vec, šikovne predaná lákavým trailerom a hviezdnym obsadením. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Klasická žánrová práce bez větších ambicí. Ale i bez zadrhnutí. Nahoru Je (jak se ten název skloňuje?:-) táhne hlavně Bertinovo suverénní využití ruční kamery. Liv Tyler překvapivě hodně sluší večerní šaty i pozice neanorektické scream-queen. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hrozně samoúčelné, ale svůj cíl to plní. Znepokojuje. Znepokojuje víc než většina jiných hororů, jež nejsou při nabourávání pocitu domácího bezpečí tak intenzivní. Trailer uvádí něco ve smyslu „říkáme si, že nám se nic nemůže stát“, a přesně o tom to je. Ve svých domech a bytech a chalupách se cítíme nejbezpečněji, jako nenapadnutelní, ale v dnešní době tato integrita postrádá dřívější stabilitu (kterou možná nikdy neměla, ale alespoň nám to nebylo neustále sugerována všemi dostupnými médii) . Před čím a jak dlouho nás uchrání vrstvy dřeva, betonu a skla? Právě ono postupné pronikání za fyzicky i psychicky vymezené hranice soukromí děsí v Cizincích nejvíc. Od drobných provokací, přes introspektivní prohození rolí (KILLER) až k brutálně a na americky film velmi nekompromisně vyhrocenému finále. Rozkošně mrazivých scén, kdy se z hlouby mizanscény vynoří hajzl s bílou maskou by mohlo být více, ohraných klišé s vybitým telefonem a starým rádiem v kůlně méně, každopádně z toho nemám vůbec dobrý pocit, za což horor slabší čtyři hvězdičky jistě zaslouží. Apendix: Z různých důvodů jsem si během sledování vzpomněl na Vacancy, Straw Dogs, Wolf Creek a pochopitelně Funny Games. P.S.: Mezi žánry rozhodně nepatří mysteriózní a délka není 107, nýbrž velmi sympatických 85 minut. 75% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Film přesně podle mého gusta. Dvojice sympatických (!!!) hrdinů v domě, okolo domu trojice pěkně maskovaných Cizinců (jejichž postavy mají do budoucna s trochou štěstí velkou šanci na vznik dobré hororové série), pomalé tempo, hustá atmosféra... no prostě parádní podívaná. Napětí funguje po celou dobu stopáže, režie je na debut více než slušná a závěr úderně mrazivý. The Strangers by se mohli líbit všem těm, které zaujali francoužští Ils. S tímto svým evropským bratříčkem svádí film vcelku vyrovnaný souboj. 75% PS: Jak tak koukám, tak jsem asi jediný, koho moc nezaujaly trailery, ale samotný film nakonec ano :D ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Strata času. Niet v tom štipky logiky a pre mňa osobne ani napätia. Úvodná polhodina je ešte ako-tak pôsobivá, ale neustále sa zjavujúci a miznúci bubáci v maskách postupne stratia na svojej tajomnosti a strašidelnosti a stanú sa z nich len otravní a nudní pandrláci. Po hodine už si budete želať, aby konečne prišiel producent, vyhodil toho neschopného režiséra a zvyšok filmu zveril nejakému francúzskemu mäsiarovi. Ten rádoby šokujúci záver by mal možno v podaní á la Hranice smrti slušnú šťavu, takto je to len zúfalo bezkrvné zavŕšenie rovnako suchého filmu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Relativně sympatická hodinka a půl teroru, která na plnou hubu inspiraci francouzským Ils zřejmě nepřizná, ale body jí za to ubírat nebudu. Připravuje se o ně totiž (zbytečně) sama. Slibně načrtnutá zápletka totiž ztrácí dech ještě před polovinou, aby pak dojela na mizerný setrvačník dávno omletých klišé, což následně korunuje závěr, který je velkou oslavou korektnosti. Bohužel to přebíjí i dobře nastíněný vztah hlavních hrdinů, který režisér zmákne pomocí několika záběrů, a zdařilý náběh do ‚akce‘, kdy vám z toho bušení na dveře docela zatrne… škoda, tady nakonec ani půlnoční projekce s notebookem v posteli nepomohla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kde se vzali, tu se vzali. Banda debilů, kteří si nasadili masky a měli chuť zabíjet. Nebejt prvních patnácti minut, které mě na poprvé donutily film vypnout, se jedná o atmosférou nabitý psychoteror, který zaručeně fanoušek hororu dokáže ocenit. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dva hrdinové, tři psychopati, jeden dům a boj o přežití. The Strangers je možná zoufale neoriginální horor, ale koho to zajímá, když většinu času atmosféra a napětí dokonale funguje? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $52,597,610Tržby Celosvetovo $82,391,145Tržby za predaj DVD v USA $16,028,669 //počet predaných kusov 902,157║ Film čudák, no ako žiadny dej, prázdne postavy, budovanie napätia nulové,... o čo tam ako išlo? /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Horor, který prvních 15 minut přináší nudu a čekání, aby v další hodině a něco předvedl vynikající atmosféru v domě uprostřed lesa, který se stal cílem několika podivných existencí a jejich hrátek terorizujících milenecký pár. Délka je výborně zvolena a film tak dobře utíká, i když nejlepší hororová scéna přijde velmi brzy (ano, ta čmouha vzadu ve tmě v kuchyni není jen několik vadných pxielů:)). Dobře odvedená práce, na kterou se dá lehce zapomenout bohužel i proto, že vám trochu lže a s její "podle skutečnosti" to opravdu není tak žhavé. Pokud to však nezjistíte předem budete odměněni vcelku zajímavým hororem. Jen vás horor sám pouze vystraší a pak odhodí aniž by jste cokoliv pochopili... To je dobře nebo špatně? ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

STRANGERS jsou psycho-horrorem, který nabourává středostavovské konvence o bezpečnosti domova ("Proč to děláte?" - "Protože jste doma.") a který v divákovi úspěšně vzbuzuje pocit, že to, co sleduje, se skutečně odehrálo, přestože závěrečné titulky s povinným dodatkem ho vyvedou z omylu. Nejedná se o "klasický" a ani "ničím originální" horror, protože i když zde nechybí znepokojující adiegetická hudba, vsází se především na tu diegetickou (country mi osobně nahánělo hrůzu už předtím) a přestože jak masky padouchů, tak i jednotlivé scény vycházejí z žánrové minulosti (viz scéna se šatníkem ala HALLOWEEN), ta se přepisuje. Pečlivě a pomalu budovaná atmosféra, kdy se nejdřív divák téměř unudí pomalým temporytmem a sledem běžných činností k smrti, aby pak na něj následný psychoterror zapůsobil o to víc, výborný herecký výkon Liv Tylerová a i výjimečné uchopení žánrových schémat (smrtelné nebezpečí neslouží k znovu-navázání, popř. utužení vztahu páru...) dělají z filmu pětihvězdičkovou záležitost. Chcete-li, můžete ji číst jako podívanou brojící proti předmanželskému sexu, protože než na to pár vlítne, někdo mu zaklepe na dveře a v závěru kluci na kole rozdávají křesťanské příručky. :-) STRANGERS se tak zařazuje po bok horrorů, které dovedou vyvolat pocit, že po světě se pohybují nebezpeční šílenci, zde umocněno tím, že jejich tváře - na rozdíl od např. té Hannibalovi - neuvidíme. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack tomandandy: 1. Opening ,2. The House ,3. Empty ,4. Wedding ,5. Apology ,6. James and Kristen ,7. 3AM Knock ,8. Alone ,9. James Returns ,10. Run to Car ,11. Waiting ,12. Angry ,13. Mike ,14. Cold ,15. The Barn ,16. Run ,17. Scrape ,18. Mercy ,19. Over, ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Typický americký dům. Velká prosklená okna s posuvnými dvěřmi bez zámku. Na dveřích zámek je, ale rozbitý. Takže z celkem slušné pevnosti (kdyby fungovalo to, co má) se stává najednou domeček pro panenky s mladým vystrašeným párem na hraní :-) Nasadit masky a jde se zlobit :-) Tento film má dost slušnou atmosféru vytvořenou z neznáma a jeho největším kladem jsou dva hlavní aktéři. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nabudúce už to pôjde ľahšie.“ Toto je jeden z tých hlúpych hororov, kedy by ste na mieste hrdinov urobili asi milión iných vecí a o 15 minút by ste sedeli vo vyhriatej policajnej kancelárii s kávou a manželka vás upokojujúco škrabkala po chrbte. Liv Tyler a Scott Speedman však nie sú vy. Ako pár sú síce vcelku sympaťáci, ale s logickým riešením vzniknutých problémov je to podstatne horšie. Neviete, či zúriť, plakať, smiať sa alebo ísť na hodinu na záchod a vrátiť sa až na záverečné titulky (a ušetriť si tak kopu nervov). Ani nebudem písať všetky tie bludy, ale aspoň jeden príklad: „oni“ majú jednu sekeru a hrdinovia brokovnicu, napriek tomu proti „nim“ nemajú šancu (hádzať to na neskúsenosť je blbosť, aj „oni“ to robili prvý raz, je to jasne povedané). A to vôbec neriešim neetický problém tvorcov, ktorí skopírovali o dosť pôsobivejší (obsahoval tiež nelogické veci, ale atmosféra bola stokrát desivejšia) francúzsko-rumunský polokultový kúsok Ils (a ani to na rovinu nepriznali aspoň v titulkoch). Občas to chytí trocha príjemne nepríjemný drajv (kto to je? Čo chce? Nestojí kúsok odo mňa v tme a nenačahuje sa po mne práve?), ale to je asi tak všetko. 30% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela prijemny prekvapeni. Jiste, muze se stezovat na prakticky absenci pribehu, kde to je jen o tom, ze je dvojka zavrena v baraku a pride je zmasakrovat particka zabijaku. Taky se da stezovat na vicemene stereotypnost filmu a nebo na absenci nejaky vyraznejs krvavy sceny. Jenze tohle vsechno vyvazuje dokonala mraziva atmosfera. Pritom reziserovi staci malo, vystrasenej vyraz Liv a tuseny nebezpeci, kde na jednom miste neco klepne, na druhym zahlidneme obrys postavy. Je sice fakt, ze vrahove maj asi teleport, ale to je detail. Navic ma film jen ubohejch 75 minut a nesnazi se o nakej happy-end, takze po kratkym 10 minutovym uvodu to je napinava zalezitost od zacatku az do konce. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hezky “mansonovská” home invasion a pořádná napínačka, přičemž to napětí moc nefunguje :) Hlavní postavy by bylo fajn lépe poznat a mít zájem o jejich osud, trojice maskovaných killerů zase strádá na děsivosti. Když se vám někdo vyloženě snaží brnkat na nervy, ale přitom je to poloviční nuda... I tak bod za Liv - mega půvabná. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

To snad nemá cenu ani komentovat ... Hodinu budu někoho strašit a chodit kolem baráku a po baráku, abych si do něj pak párkrát píchl nožem. Naprostá prasečina, která si hraje na něco, co není a nikdy nebude ... Bavil jsem se prvních 15 minut, pak už mě to přestávalo bavit, protože to bylo furt dokola, až jsem zažínal usínat. Chování jak útočníků, tak hlavních postav - mileneckého páru bylo NAPROSTO a trapně nereálné a nerealistické, stejně jako řada scén. Tvůrci by se měli podívat na 36 let starou Cravenovu klasiku The Last House on the Left, aby viděli, jak takoví úchylní a sadističtí útočníci fungují, jednají a jak se chovají... Těchto trapných karikatur, které jen postávaly kolem baráku a občas hodily šutrem, jsem se opravdu bát nemohl, protože nic takového se ve skutečnosti takto stát nemůže. Prostě naprostý propadák, naštěstí jsem to tušil... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný horor, který nikde jinde, než v kině neobstojí. Celá zápletka, která má v sobě pár typických lekacích scén odhadnutelných půl minuty dopředu zkrátka pocit zoufalství nenavodí. Když člověk překousne fakt, že se polozblázněná Liv Tyler s vymknutým kotníkem plíží v nejosvětlenější části trávníku a vrazi kolem ní jen procházejí a nedokážou jí najít, bude se chvílemi i bavit. Na konci filmu, který se okoření nechutným ubodáním hlavních představitelů (patrně se tím nahradil nedostatečný počet "strašidelných" scén), jsem se pokoušel zamyslet, co chtěl básník říct? Chápu, že veškerá nelogičnost se snažila omluvit dopředu "šokující" větou o vraždách v USA. Já ale dost pochybuji, že se tři vrazi jen tak z nenadání vydají do pustiny, v které očividně život nekvete zrovna v době, kdy se tam chystá mladý pár vracející se ze svatby. Na druhou stranu jsem byl spokojen s vrahy, které bych v noci potkat nechtěl ani ve městě, natož v nějákém zapadlém prdelákově. Liv Tyler a Scott Speedman si také odvedli svojí práci dobře, hlavně za ně dávám 60% ()

Reklama

Reklama