Reklama

Reklama

Probuzení tmy

  • USA The Seeker: The Dark Is Rising (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Will Stanton, nejmladší ze šesti bratrů, se s otcem, profesorem fyziky, matkou a malou sestrou Gwen nedávno přistěhoval z Ameriky do Anglie. Jako nejmladší z chlapců je terčem nejrůznějších vtípků svých bratrů, kteří si ho zrovna dobírají, že může oči nechat na hezké dívce ve školním autobusu – Maggie Barnesové. Rodina Stantonových dostává pozvání, aby o Vánocích přišla do sídla slečny Greythorneové na punč. Pozvánku předává slečnin společník a šofér Herriman. Na Vánoce přijíždí domů i bratr Max, student, a Will musí nakonec spát na půdě. A brzy nato se začnou dít podivné věci... Dva venkované – pan Dawson a starý George – předpovědí bouři a neklidné dny. V noci skutečně sněží. Will dostane jako dárek k narozeninám kožený pásek od bratra Stephena, který slouží v armádě, a jde koupit vánoční dárek pro Gwen. Je ale zatčen dvěma policisty, kteří tvrdí, že nákup nezaplatil. Podaří se mu dostat ven, na obloze se kupí výhrůžná hejna ptáků. Will pochopí, že se s ním něco podivného děje... Na návštěvě u slečny Greythorneové zajde do parku, kde spatří strašidelně vypadajícího jezdce. Brzy za ním přijde sama slečna Greythorneová, Merriman a oba venkované, aby mu sdělili, že patří – stejně jako oni – k Dávným. Je  prý Strážcem šesti znamení světla. Před tisíci lety svedlo světlo vítěznou bitvu s tmou, představovanou podivným jezdcem v kápi, teď se ale tma opět pokouší ovládnout svět. Moc světla je ukryta v šesti znameních. Pět z nich je hmotných –z kamene, bronzu, železa, dřeva a vody. Šesté je ale v nitru; snad v nitru duše? Víc mu Merriman nesdělí. Will, vyvolený Strážce, musí do pěti dnů všech šest znamení najít, jinak svět propadne zlu a pohltí ho temnota... A brzy se o tom Will přesvědčí: když si vymkne kotník a matka zavolá lékaře, přijde místo něho jezdec, který se dokáže proměnit v libovolnou osobu. Will pochopí, že nastal čas bojovat o znamení. Je mu sice divné, že Merriman hovořil, že je vyvolený „sedmý syn sedmého syna“ – a on se narodil jako šestý, matka mu ale se slzami v očích vypráví, že se narodil jako dvojče několik minut po Tomovi, který se ale brzy nato nevysvětlitelně ztratil a nikdo ho už nikdy nenašel... (TV Prima)

(více)

Recenze (155)

Cival 

všechny recenze uživatele

Zpomalené záběry na koně, ale Velká pardubická to není. Agresivní havrani, ale Ptáci to nejsou. Temnota, která pohlcuje všechny naštvané a bojácné, ale Hvězdné války to nejsou, milý princi. Co je to? Probuzení tmy, trapná fantasy, která zdiskreditovala cestování v čase, zpomalovačky, jednoho mladého herce a celou kategorii "áčkových" filmů pro kina. Mělo to být jednoznačné direct-to-dvd a ne blábol nasazený do víc kin než Zodiac. 25% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

CIA má pro výslechy na Guantanámu novou zbraň. Už ne elektrické šoky, stereotypní kapání vody na vyholenou část hlavy, či soustavné odpírání spánku, ale pravidelné promítání tohoto paskvilu, který je diváckým utrpením každého fanouška žánru fantasy (a nejen jeho). Jediná pozitiva: chlapcovi pomocníci - sympaťáci George a Dawson, roztomilé koťátko a že to je tak krátký. Negativa: všechno ostatní. Tak nudné a zbytečné, že to neobstojí ani v „guilty-pleasure“ ranku. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to samozrejme až také peklo, ako vám budú niektorí tvrdiť. Áno, bolo to lacnejšie ako Jakubiskova Báthoryčka. Áno, Jazdec so svojím prístupom vyhráva cenu za najdebilnejšieho záporáka uplynulých rokov (každých 10 minút pricvála na koni, požiada toho chalana a partiu penzistov, aby mu dali znamenie, oni povedia nie, on že teda dobre, ale zajtra sa vráti a bude nasratý... a potom zase odcvála, a toto robí, až kým nenájdu všetky znamenia a nezlikvidujú ho). Áno, je to volovina (fakt nechápem, prečo ich Jazdec, keďže je taký nadupaný, že môže zničiť Sochu slobody - to tam naozaj je! - jednoducho všetkých nezadupe do zeme). ALE Cunninghamova snaživá réžia plná divokých švenkov a strihov, pri ktorých by sa zadychčal aj Michael Bay, mi neprišla až taká tragická. Film rýchlo odsýpa, vzhľadom na rozpočet má solídne triky a hlavný hrdina na to, akú má slizkú vizáž, je celkom sympatická postava. Pre 10-ročných chlapcov ľahko stráviteľná, neškodná jednohubka, aj keď aj oni isto spoznajú, že toto nie je druhý Harry Potter. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Probuzení tmy? Tímhle filmem jsem spíše upad do dalších minimálně půlročních mdlob, tak jaké pak Probuzení tmy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,794,452Tržby Celosvetovo $31,400,740Tržby za predaj DVD v USA $10,481,621 //počet predaných kusov 542,323║ Keby takýchto fantasy filmov už nebolo dosť a hlavne keď su v takejto mizernej televíznej úrovni, kde dosť experimentálna kamera je trošku vedľa, hlavne keď sa pri každom strihu pootočí o 90stupňov, či dole hlavu??, taktiež obrazový filter nič moc nepomôže, príbeh fádny, herci ochotnícky, význam takéhoto filmu fakt nulový. /15%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Totální trip utopený v modrých barvách. Can I fly? Ne, dneska pojedeme z kopce, chlapče. Nechyběly jenom peníze, chybělo všechno. David L. Cunningham stříhá s ochotou kombajnu s přídavným spalováním, příběh nabírá spirálu asi jako když spláchnete na záchodě a zbytečnost veškerého dění je až neuvěřitelná. Těžko říct jestli je otravnější "votrslík" Alexander Ludwig, přemoudřelý Ian McShane nebo... ne, vyhrává Christopher Eccleston, který vždycky přijede na koni, prohlásí, že už zítra teda všem nakope zadky a nakonec přijde o všechny koule. Doslova. Jaj... Uwe Boll bude mít brzy ve své polstrované cele společnost. (30%) ()

woody 

všechny recenze uživatele

Do prdele, já su chuj, jdu na Zbouchnutou a skončím na tomhle... Snad nejdražší zbytečný film v mém životě. Zase jedny prachy z brigády na chuja. Já se sám divím, že tomu nedávám odpad! Vždyť jsem polovinu filmu žil z toho, že jsem s ebavil tím,že promítač dal obráceně cívku a proto to sleduji vzhůru nohama, teď tu čtu, že to tak viděl každý... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Potter, LotR, Casino Royale, Ospalá díra, Gladiátor, Narnie, SW2, MI:III... Na tohle a spoustu dalších věcí, jsem si u Seekera vzpomněl, protože je buď solidně evokuje či přímo vykrádá (Weasleyovic rodinka hadr). Jinak je to čirý zlo, který je trapný, dementně natočený a málo vtipný. Sice to má svoje úžasný wtf momenty (závěrečná bitka ala Uwe Boll, tančící nůž, digitálky a štít...), ale mohlo jich bejt víc. Nepochopil jsem jedinou postavu, Jezdec je nejtrapnější záporák posledních deseti let (minimálně) a hadí babička mě bude strašit ještě dlouho ve snech. Toužíte-li shlédnout příběh, který si maximálně uboze hraje na odvrácení zkázy světa, přičemž nedává smysl a nebude vás vůbec zajímat jak skončí, Dark is Rising je přesně pro vás. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jednobarevná brána do pekla. Chápu, že narkomany je třeba léčit za pomoci alternativních terapií a že tvořivá filmová činnost může prospět. Ale v totální tmě toho, že individuum sjíždějící modré houbičky stojí za kamerou a sekýruje dětské antitalenty (vedle nich je otravná Lucinka z Narnie druhá Shirley Temple) , mi elektrošoky poprvé připadají jako humánní metoda. Divák jich během uzívané stopáže schytá celou sérii. Doporučuje 11 z 10 masochistů. Chrániče chrupu povinné. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Christophe Beck: 1. Will's Theme (0:57) ,2. At The Mall (3:31) ,3. Walk To The Party (1:23) ,4. The Rider (5:14) ,5. Seventh Son (2:07) ,6. Will Is The Seeker (5:54) ,7. Church Lady (2:25) ,8. Thomas Stanton (3:28) ,9. Salt Fractal (2:10) ,10. Knife Dance (2:30) ,11. Venting (2:31) ,12. Three Signs (2:42) ,13. Sign of Iron (1:53) ,14. Huntercombe Manor (3:28) ,15. Sign of Water (1:23) ,16. Apocalypse (3:56) ,17. Demise of The Rider (2:02) ,18. Reunited (3:04), ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žánr dětské fantasy nedokázal naplno uspokojit moc diváků a veškerá zášť tak nutně musela vygradovat. Will Stanton a spol. se tak stali obětními beránky, i když u mě dokázali Dávní vzhledem k nulovým (až záporným) očekáváním překvapivě zabodovat. Nedočkáme se sice draka nebo létání, ale nechybějí hlášky, sympatičtí průvodci po nově objeveném světě a hlavně dostatečně kouzelná atmosféra. Není to fantasy taková, jakou by její fanoušci chtěli, ale tahle upřímná rodinnost je mi o poznání příjemnější než například falešná velkolepost z Narnie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hned na zacatek vysvetlim, proc vlastne davam ty dve hvezdicky, protoze pak budu jen kritizovat. Je to za to, ze se mi u filmu nechtelo spat a ze mam zkratka pro fantasy slabost a neco malo veci bylo fajn. A ted kritika. Film je na hovno. To by stacilo, ale vysvetlim proc. Ze zacatku je cloveku skoro soufl, kuli zbesilymu strihu, kdy se na obrazovce behem sekudny mihaj jeden az dva xichty a kamera furt lita z jednoho na druhyho. Co se tyce pribehu, to je naprostej vyvar vybranej ze vsemoznejch fantasy her a filmu. Nevim, jestli je to predlohou, ale kazdopadne film je pribehove fakt spatnej. Navic boj Svetla s Temnotou si predstavuju jinak nez 3 dedci, stara krava, malej idiot proti kretenovy na koni a havranum. Ono celkove obsazeni je dost spatny. Hlavni kluk je pekne otravnej se svejma neustalejma kecma, dedek, co ma vse vysvetlit, mele furt dokola to samy a zaporak vypada jak teplous a furt vyhrozuje, ze za chvily uz bude ve forme a pride. Navic se film furt tvari, jako ze uz mame uvod za sebou a uz to prijde, ale krome tech par minut stravenejch v jinym case furt film pomalu plyne a nic se nedeje. Navic hlavni hrdina ma k dispozici par vychytavek a pouzije je tak maximalne na hejbani nozem po stole. Aspon, ze triky nejsou vylozene spatny, ale samozrejme nejde o nic extra. Asi nejhorsi fantasy, co jsem za dlouhou dobu videl. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Takový divný. Ze začátku jsem uchcával nad vizuálem, ke konci se to ale zvrtlo v orgie, navíc s mimořádně mizerným scénářem a hudbou vykrádající Matrix. Jedno se ale filmu musí nechat - Alexander Ludwig má budoucnost. Z jeho proslovu na konci mi přeběhl mráz po zádech a na malilinkatý moment jsem si řekl, že bych docela rád viděl druhý díl (předpokládám, že to měla být ??logie :) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to tak špatný jak se zdálo neni. Sice opět dítě v hlavní roli příběhem předurčeno k hrdinským kouskům, ale tady to neni nějak extrémní a Alexander Ludwig to zvládá docela solidně a neni většinou trapnej. Co se dá na tomhle filmu docela ocenit je hudba, provází celým filmem a myslim že přesně sedne a je i pěkná. Ale problém filmu je, že je takovej roztěkanej, chvilku je tam, chvilku zase jinde, chvilku si hraje na drama, chvilku na fantasy, chvilku na něco akčního, docela to vytrhavá z příběhu a musim říct, že to občas nudí, nicméně poslední půlhodinka je natočená moc pěkně svižně a zábavně, Christopher Eccleston je slušnej padouch a závěrečná bitka se dá skouknout bez větších potíží, odpustit si tvůrci ještě ten trapnej mega happyendovej konec, tak bych byl s koncem i spokojenej ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Will Stanton je borec. Během svého putování za šesti znameními objevuje nadpřirozené schopnosti, které jsou cool jako Tomáš Hanák v roli vlkodlaka, stíhá balit mladší dvojnici Keiry Knightley a ještě srdceryvně rozmlouvat s vytřeštenýma očima hrajícím Ianem McShanem, jehož postava úspěšně prošla lobotomií. Hlášku "Trust your powers, You are Seeker" si nezapamatujete proto že by měla koule, ale protože ji po vás bude Cunningham pálit kadencí, s jakou se každých deset minut přiřítí zbrunátnělý Jezdec, aby zopakoval svůj plán na nepředstavitelnou zkázu světa. A tím to samozřejmě nekončí. Probuzení tmy aspiruje s nuzným rozpočtem na pozici nejinvenčnějšího filmu poslední dekády, to když Cunningham objevuje dosud nepoznané (rozuměj zhovadilé) záběry kamery, které do finálního sestřihu vlepuje s rozvahou radikálního teroristy. Je to zlo, k němuž bych si dal za pár let klidně přídavek. Každý holt potřebujeme nějaké to Guilty Pleasure. Jestli vás nebaví posmívat se Ghost Riderovi, dejte Willovi šanci. Když už nic jiného, salva filmových vykrádaček a sekvence tancujícího příboru vás jistě dostanou do kolen. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Děsivá vykradačka různých motivů z filmů napříč žánrovým spektrem. Celý příběh se odehraje jaksi mimochodem, úděsní herci vrhají pouze významné pohledy, které patrně naznačují velkolepý příběh, na který ovšem producenti neměli peníze, režisér talent a se kterým neoperovala ani literární předloha, tradičně parazitující na LOTRovi. Eragon 2? Spíš Bibi Blocksberg 3:Tajemství modrého filtru:) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Můžu říct, že mě to nijak neohromilo, ale ani neurazilo. Trochu to jeli na sílu. Jako by jim chyběl dech, ale co čekat, když on ten dech zřejmě chyběl i spisovatelce. Konec se dvěma sněžícími těžítky, mírně řečeno, rozpačitý. Snad jen díky Ianovi a Jamesi Cosmovi měl tento planý kousek alespoň nějakou zajímavou příchuť. Dětem se to ale pravděpodobně líbit bude. Strašidlácké a dětsky napínavé. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

To si takhle žije člověk obyčejným životem, těší se na své čtrnácté narozeniny a na Vánoce, a najednou se kolem něj začne dít něco zvláštního a než se naděje, tak se dozví že je sedmým synem sedmého syna a že je kýmsi, koho zvláštní skupina, kteří si říkají Dávní, nazývá Strážcem světla. Na základě zdejších hodnocení jsem byl připravený na nejhorší a počítal jsem s tím, že to asi žádný zázrak nebude. Ale opak je pravdou. Možná mi stačí ke spokojenosti málo, ale v případě tohoto rodinného fantasy filmu mi nic nescházelo k ohormnému nadšení, zkrátka jsem si to užil a s velkým napětím a nesmírným zaujetím jsem sledoval boj mladého Willa za záchranu světla a tím pádem i za záchranu celé planety. Bylo to atraktivní, bylo to napínavé, bylo to nadupané, zkrátka to bylo fajn strávené odpoledne s příjemným filmem, u něhož zdejší nízká hodnocení příliš nechápu. Každopádně nemám potřebu si dokazovat, že mám vkus podobný jako většina zdejších uživatelů, když se mi film líbí, tak mu tam prostě napálím z mého pohledu adekvátní hodnocení, a v tomto případě jsem naprosto nadšený z výsledku, který jsem viděl. Navíc jsem objevil nového nadějného herce, Alexander Ludwig je sympaťák a svou roli zvládl na výbonou, rozhodně si ho budu pamatovat, a v roli jeho bratra mě potěšil můj oblíbený herec Gregory Smith, kterého mám od dob seriálu Everwood ve velké oblibě. Celkově jsem tedy nadšený a velice rád tomuto filmu uděluji zasloužené čtyři hvězdy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

A to jsem si naivně myslel,že nudnější fantasy film než byl Eragorn už jen tak nebude. Ovšem chyba lávky a to jsem ani nemusel tak dlouho čekat. Probuzení tmy je totiž film kterej má opravdu blbej scénář (jestli je takhle blbá i knízka nevim, nečetl jsem ji a ani to nezamýšlim),režiséra s nulovou představivostí a zřejmě i mizivej rozpočet. A to jsem ještě ani nezačal s herci. Ten hlavní dětskej hrdina je strašně protivnej, Ian McShane nevýraznej a Christopher Eccleston coby hlavní záporák téměř k smíchu. Tuhle fantasy nebrat! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Téma sice docela ohrané, ale přeci jen se na to dalo koukat. Byla tu snaha o mega efekty s kamerou, které bohužel nejsou zdolány tak, aby dokázaly oslnit a uchvátit. Mě tam i přes pár neotřelých pohybů něco nepasovalo. Působilo to na mě dost chaoticky a neuspořádaně. Škoda, mohlo to dopadnout o hodně lépe, ale i hůře. Lepší průměr. ()

Reklama

Reklama