Když se muž vrací domů

Komedie

Dánsko / Švédsko, 2007, 100 min

• Hunt

HUDBA: Johan Söderqvist(19.11.2008)

Vinterberg a jeho dogmatický pomník na ktorom je vytesané "Celebration" nevíta nového oslávenca. Ako je známe tento Severan už asi nenatočí niečo tak impertinentné a zároveň nezhovievavo aplikovateľné na kdejakú nemenovanú rodinku. Badať, že Thomas upúšťa od behaviorálneho učenia, skôr odľahčene konkretizuje doznanie pravdy a kde inde ak nie pri slávnostnom stole. Kuchársky guru slinu má, muž, ktorý sa vracia domov už toľko výrečnosti nemá. Nato, že ide o zásielku zo Severu (pod 4* väčšinou nejdem)-tri a riť mi vytri...(14.4.2010)

Poměrně zajímavý kočkopes mezi vztahovým drama a ehm vztahovou komedií. Jen opravdu nečekejte žádnou řachandu. 70%(11.3.2009)

Ulítlá komedie o zamotaných vztazích na malém městě chvíli dobře baví, ale časem jí dochází dech a nápady.(9.4.2009)

Vinterberg splácal pár různých drobných nápadů, motivů a vztahových komplikací v jeden lehce zašmodrchaný příběh. Výsledek? Ničím překvapivý, zatraceně málo legrační a ke konci i nudný snímek sotva za tři hvězdy.(4.11.2011)

Neškodná ptákovinka s několika milými drobnostmi (kuchaři...) 6/10(29.5.2009)

Je to vseobecne deklarovany navrat k Rodinne oslave, ale Thomas Vinterberg to pred projekci filmu na Febiofestu rekl presne - film Rodinna oslava znicila jeho zivot. I kdyz se v pripade Muze jedna o zajimavy film, zadny takovy jako byla Rodinna oslava Vinterberg uz nenatoci. Na to muzeme vzit jed. Musim zde vsak ocenit vyborny rezijni napad a zpracovani sceny u slavnostniho stolu, kdy pravda vychazi najevo.(9.4.2009)

• Krustyburg

Sebastian je takovej trochu retard, alkoholik, má dvě ženský, dále vychlastanýho otce, kterej se zabije, a matku lesbu. To je v kostce motiv celýho filmu. Takže pokud považujete za úžasné, že lesby jsou dneska už i ve filmech, a vaše nadšení vám vydrží celý film, tak je to něco pro vás; jinak ne.(23.10.2009)

Musim rict, ze od autora Rodinne oslavy jsem cekal neco vice. I tak jsem se ale i pres nekolik hluchych mist dostatecne bavil od zacatku do konce. Thomas Bo Larsen byl genialni, stejne tak particka kucharu. Vykresleni postav a jejich zahrani Danum slo vzdy. Typicky dansky ulitly scenar a pekna hudba.(28.6.2009)

Dánský dogmatik Vinterberg nám naservíroval další zajímavou oslavu a po předešlých projektech (Můj miláček ráže 6,65 a Za všechno může láska), které oscilovali v pásmu průměrnosti, se nás snaží utvrdit ve víře ve své schopnosti coby režiséra a scénáristy. A snaha to není marná. Dokázal bych si představit ještě přirozenější scénář a přístup k naznačené erotice (kuřba pod peřinou je trapas, který si mohl odpustit), ale nápady jsou ve filmu dobré a celá ta obrácená oidipiádá je opravdu docela zábavná. Hudba: Johan Söderqvist. 70%(29.5.2009)

Hm, Vinterbergova Rodinná oslava je sice jen jedna, to je možná pravda, ale povedený film to rozhodně je a stojí za shlédnutí.(10.5.2009)

Jeden trošku handikepovaný mladík, pár jemných vtípkov, ľahký šalátik dramatických vťahov, sympatické herecké výkony posypané troškou milých úletov a nejaké ingrediencie, ktoré nedokážete pomenovať = príjemný filmový pokrm (bojujem so silným pokušením dať *****) Zo začiatku som fakt nevedel, čo si od tohto počinu sľubovať. Film plynul a ja som čakal, čo sa vyliahne. Čakal som hromadu vtípkov. A hľa, ono to má v sebe drama. Striehol som, či film sklzne k trapnosti a... -Na konci filmu som odchádzal príjemne prekvapený a povzbudený čeliť zvyšku, náhle tak krásneho dňa. Na to, koľko uletených životných situacií bolo naaradžovaných okolo hlavného hrdinu, mi to nevadilo. Všetko pôsobilo ladne a prirodzene. Láska, rozpaky a i tímové nasadenie pri varení...:D To všetko sa dalo cítiť. Príjemná hudba, príjemné výkony a veselé vedlajšie postavy (šefkuchár, manažer hotela...) ... Skrátka, PRÍJEMNÝ FILMÍK.(18.11.2009)

Komedie to tak úplně není, i když komických situací je tam dost - zvláště zábavní jsou kuchaři a hotelový šéf. Jinak je to náročné vztahové drama, kde to ani jeden z aktérů nemá snadné.(17.9.2009)

Příjemný snímek s typickým švédským humorem a naprosto geniálním kuchařem, po jehož každé větě jsem padl na kolena. A to jsem seděl v kině :)(19.10.2009)

• Hank

Nepovedlo se to, asi byl film myšlen jako něco jako Rodinná Oslava, ale nevyšlo. Mám pocit, že romantické a líbivé věci seveřanům moc nejdou, ve výsledku je to mix love story, crazy komedie 'ovšem nikdo se nesměje) a letní pohody trochu troškovského výrazu, ovšem jako celek je to útrpná nuda a selhává to. Hudba super, závěrečná večeře je natočená vskutku brilantně, ale jinak to je to hodně neslané a nemastné.(9.1.2010)

• kamosska

Ak viem, že idem do kina na Komédiu, tak by som sa chcela patrične aj zabávať. Vo filme sú občas vtipné situácie, na ktorých sa dá pousmiať.(26.2.2010)

***1/2(11.5.2009)