Reklama

Reklama

Darjeeling s ručením omezeným

  • USA The Darjeeling Limited (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (397)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson je mistrem velmi podivné nudy. Příběh je jasný, leč utahaný. Dík aspoň za tu retrospektivu z autodílny. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zvednout se po skončení tohoto filmu z kina a vrátit se z báječně absurdního světa, plnýho barev, krásné hudby, rozloučit se s nejpodivnější, ale určitě i nejokouzlující trojicí filmových bratrů, nespatřit už tu překrásnou Indku jako průvodčí ve vlaku, nekochat se nádhernými záběry Indie, nesmát se nad bláznivýma situacema, jako že zabloudí vlak, nebavit se nad vynikajícímy dialogy a především přestat mít ve tváři připitomělý obličejový výraz zvaný "marihuanové absolutní štěstí ", zkátka opustit krásně ujetej svět mistra Andersona a vrátit se zpět do hnusně pravdivé reality, bylo pro mě víc bolestné, jak kopanec do koulí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že dlouhou dobu jsem nevěděl, jestli filmu dát čtyři nebo pět hvězdiček. Nakonec jsem se vrhl po té první možnosti a důvodů je tu hned několik. I když je Darjeeling opravdu hodně příjemný výlet do Indie za poznáním klidu a míru v duši každého ze tří bratrů, je to také opravdu neobvyklá všehochuť komedie a dramatu. A právě tady mám ten pocit, že toho humoru tam přeci jenom chybělo trochu víc. Bratři jak se patří zahráli opravdu dobře, s tím si nemůžu v žádném případě stěžovat. Vyvyšují film výše a spolu s příjemnou hudbou přidávají na příběhu dále na kvalitách, které tolik potřebuje. Ale vždy je nějaké to ALE. A tady hlavně to, že se příběh nakonec nikam nedopracuje, skončí, tam kde začal a to je možná chyba, teda u mě určitě. Každá cesta má mít určitý začátek a určitý konec, ještě když je tak duševní jako právě v tomto filmu. Přesto jsem byl ale potěšen. Takovou všehochuť jak dobrých tak smutných scén jsem dlouho neviděl. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17,5miliónaTržby USA $11,902,715Tržby Celosvetovo $35,076,901Tržby za predaj DVD v USA $6,287,533 //počet predaných kusov 348,124 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vtipná iniciační road movie a sarkastický obraz současné západní civilizace a její honby za mystikou z průvodce. Otřelý, ale působivě podaný tří bratrů na pouti za sebepoznáním a nalezením osvícení... Skrz prostředí, které svou rolí připomene Tokio z „Lost In Translation“, dětsky sytým provedení zase Wesův předchozí snímek. Narozdíl od „Života pod vodou“ je „Darjeeling s ručením omezeným“ filmem mnohem formálně sevřenějším, dost možná méně bizarním, přístupnějším a více soustředěný k vnitřnímu životu tří hlavních aktérů. Nesnesitelný Wilson, rezignovaný Brody a frajerský Schwartzman hrají naprosto báječně. Civilně, bez křeče, bez touhy rozesmát něčím okatým. Jejich vztahy jsou dosti bizarní, a přesto uvěřitelné, podobně jako jejich postupné změny. Způsob, jakým klíčové okamžiky filmu podbarvuje různorodá hudba, považuji za poslední stavební kámen, díky němuž Andersonův film hodnotím tak vysoko. Je to totiž nejen filmařská, ale i divácká slast. Komedie, nad kterou je třeba se zamyslet. Jakmile ale člověk típne cigáro a přijme pravidla Darjeeling expresu, není cesty zpět. [9/10] ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman .. Ale no tak. Chápu, že byl někdo mimo z předešlých filmů z dílny Wes Anderson, ale nějak nechápu tu setrvačnost, která drží poměrně vysoko i Darjeeling Limited. Duchovní cesta tří bratrů z podělané rodinky a jejich Indické hledání se na kolejích absurdity. Ha. Příjemný je maximálně tak fakt, že Anderson omezil počet hlavních postav, které nahradil luxusními kufry (do anončních materiálů sice uvedl i jména Natalie Portman a Bill Murray, jenže první má jen krátký záběr, druhý scénu) a tak děj netříští do mnoha více či méně nikam nevedoucích či nijak nevtipných spletí a své tři nesourodé chlapce takřka nepustí ze záběru. Paradoxně je ale osekání na škodu, protože podrobnější motivace činů bratrů a vůbec propracování látky, díky které by všechno dávalo kompaktnější smysl, zde není. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se několikrát lehce nepousmál, ale zábavný film zrovna není. Fajnová kamera, stylová hudba a několik vkusných režijních experimentů nezachrání slabý scénář, který nedostal patřičně oživení a často se tak pozvolně odehrává jen "přiblblé nic." ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší z andersonovského kvarteta, přesto bych si to po skončení nechal klidně pustit ještě jednou. Jako ortodoxní andersonovec bych se totiž mohl znovu a znovu utápět v jeho tolik zvláštní práci s kamerou nebo kulisami a potutelně se usmívat u každé z úžasných zpomalovaček. Scénář netlačí na pilu a nechává tři bratry na cestě za spirituálním poznáním a usmířením se zažívat přesně ty podivné situace, na které jsme zvyklí z Wesových předchozích filmů a na svém místě zůstaly i hlášky, kterým se hurónsky směje jen hrstka populace, spolu s tradičními hudebními kolážemi. Vytkl bych akorát trošku mělčí příběh a absenci nějakého hlavního tahouna příběhu, protože všichni bratři se sice snaží, ale přece jenom Bill Murray je Bill Murray a geniální cameo vynahrazuje jeho neúčast jen částečně. Ti, kdo se s některým Andersonovým dílem už střetli tedy přesně ví, co čekat a ač to tentokrát není stoprocentní, pod 9/10 jít nehodlám. P.S. Wesovi "odpůrci" se můžou kinu klidně obloukem vyhnout. Ani u Darjeelingu jim pšenka nepokvete :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o duchovní cestě za změnou, která spočívá v tom, že se smíříte s tím, jací jste... Poetika Wese Andersona je skutečně úžasně osobitá a jen stěží jde vlastně popsat, čím mne tak oslovuje. Ty až kýčovitě pastelové barvy (možná až popart), ten zvláštní kamerový filtr, jeho typické vertikální záběry shora a horizontální jízdy, jeho oblíbené nahlížení do nitra věcí (v Životě pod vodou to byla loď, teď kamera zase horizontálně putuje kolem průřezu osobního vlaku), prokládání snímku zpomalenými záběry, nesoucími si uvnitř zvláštní kouzlo a význam, ten ryzí humor rezignující na běžné vnímání komična, ale hledající humorný rozměr jaksi pokorně, tiše a vlastně jen tak mimoděk, jako vedlejší produkt... K tomu patří i prazvláštní hudba - velmi milá, ale v podstatě raritní, francouzské hity dávných let jako i indické ethno, hodně nostalgická a emocionální, podbarvující klíčové scény a tvořící třetí plán scény. Důležitou roli tu hraje i místo - Indie. Genius loci je vůbec pro filmy Wese Andersona podstatný. Darjeelingský expres tvoří rámec celého příběhu, žánrově vlastně jakéhosi train movie. Nepřehlédnutelný je satirický prvek - tentokráte zaostřeno na duchovní turistiku a módní východní mystické trendy, vše je ale podáváno velmi decentně a gentlemansky. Zcela samostatnou kapitolu tvoří herci - Wes Anderson si utvořil stálý okruh svých oblíbenců, ke kterým přidává několik dalších výjimečných tváří a dociluje tak harmonie. Iniciuje scény obvykle masové se zvláštní choreografií a většina záběrů často vypadá jako detailně promyšlené v podstatě statické živé obrazy. Vtipem samým o sobě je herecká úloha Wesova favorita č. 1 Billa Murrayho, jeho působení ve filmu mě skutečně rozesmálo. Wes Anderson je tvůrce vybočující z běžných norem a ukrývající pod slupku komedie příliš mnoho trpkého a nostalgického, než aby byl masově oslavován. Je to však tvůrce skutečný, hledající, tázající se, sdělující, kritizující západní společnost, mající svůj styl... Díky za něj, díky za jeho filmy, díky za Darjeeling s ručením omezeným... Podobné filmy: Život pod vodou, Taková zvláštní rodinka, Jak jsem balil učitelku, Prosíme přetočte ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"We... haven't... located... us... yet." Klasická poetika Wese Andersona naroubovaná na vlakovou road-movie, která je sice horší Života pod vodou, ale zase lepší Tenenbaumovi rodinky. Podstatné je to slovo "klasická". Ano, Wes Anderson je stále úplně v jiných sférách tvorby než kdo jiný. Jenže v té své sféře tak nějak povážlivě začíná vykrádat sebe sama. Tentokrát mu to ještě bez větších problémů prochází, ale docela se obávám, že pokud nezkusí také něco jiného, tak se jeho styl brzy přejí. Což by byla tragédie větších rozměrů než snězení Estebana. A že byste chtěli vědět taky něco o filmu samotném? No, odpověď ale přeci máte hned na začátku tohoto komentáře. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Správná pakárna. Road movie jsou téměř vždy dobré, Darjeeling nevyjímaje. Celé je to tak správně barevné a i když ten humor je teď už opravdu hoooodně minimalistický, prostě vás to baví. I kvůli triu výborných hlavních herců. Nikdo z nich nevyčnívá a jsou všichni tak správně trhlý. A hlavně nejen, že se na ten film dobře kouká, ale on se i skvěle poslouchá! Výběr skladeb je supr. Natalie Portman je tam asi vteřinu a ještě k tomu oblečená, takže titul femme fatale filmu získala ta indická průvodčí s velkejma očima. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"It´s the same old story" zazní v jedné z posledních scén DARJEELING LIMITED, meta-textu k předchozí Andersonově tvorbě. V jeho melancholických dílech se specifickým stylem (postavy čelící - předčasné? - dospělosti jakožto žanrové archetypy a ikony zasazeny do skutečného popkulturního světa, tématizace různých médií a závěrečný obraz ve slow-motionu s narušením klasického narativu, to vše okořeněno weird dialogy) jsme byli navyklí očekávat určitý "soubor znaků", který je zde okázale bořen._____ Nesetkáváme se zde s problematickou přitomností super-ega, ale rovnou jeho absencí (otec byl sražen taxíkem); Owen Wilson zde nehraje jakože světem-protřelého hezounka, protože většinu stopáže má na hlavě obvazy; postavy (vyjma jedné, a to ještě díky kontroverznímu předfilmu HOTEL CHEVALIER) zde nejsou divákovi před anebo při úvodních titulcích představeny; závěrečného slow-motionu se nedočkáme, protože po něm následuje dohra a i médium zde jaksi není tématizováno (divadlo - RUSHMORE, kniha - ROAYAL TANENBAUMS, film - LIFE AQUATIC). Jako kdyby ústřední motiv cesty hrdinů za osvícením byl godardovskou dekupáží provedenou Wesem Andesonem sám na sobě, aby - poté, co v předtitulkové sekvenci nechá hrdiny předběhnout Billa Murraye a tak i svou předchozí tvorbu nechat "za sebou" - se v závěru vrátil zpět na začátek a stal se tak po komerčnějšim LIFE AQUATIC skutečným Indie režisérem._____ Jediný problém bych tak viděl v tom, že tentokráte to uteče až moc rychle (chci víc!) a hlavně, že se nepovedlo filmu zprostředkovat i neseznámenému divákovi jasnou představu o tom, že teď se na něco odkazuje a můžu si to užit, aniž bych znal detailně odkazované (přece jenom o oceánologovi někdo u nás aspoň slyšel, ale obávám se, že o "apuovské trilogii" těch lidí bude ještě míň). ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Demontáž a montáž dysfuknční rodinky na cestě odnikud nikam, na níž Anderson během indického putování s mystickým a komediálním podhoubím zakopává o bludný scénáristický kořen a Darjeeling se stává vnitřně Limited ...a bere se příliš seriózně, jakoby postavy nebyly schopny vykročit ze svého skleníku. Pro mě coby cizince v Andersonově říši po nudném Rushmore ovšem překvapivě silné v detailech, PPC (přirozeně, příjemně, civilní) v hereckých výkonech, odvážné v obrazotvornosti a delikátní v konceptu zavazadla, které s sebou obrazně i skutečně táhneme životem. Málokdy mě na film zláká recenze, notabene česká, ale v tomto případě to chápu jako palubenku do Života pod vodou a otevřené dveře k Takové zvláštní rodice. Wesi Andersone, ještě se uvidíme. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Už mám koniec. Len mi ešte chýba začiatok.“ Neviem, či máte radi filmy Wesa Andersona a či ste nejaký vôbec videli. Ak ho zbožňujete, budete zbožňovať všetko, čo nakrúti. Ak nie, tak nie. Po Živote pod vodou znova vsadil na osvedčený koncept (šialená skupina absurdných hrdinov putuje vo vizuálne výraznom dopravnom prostriedku naprieč exotickou, rozprávkovo podanou krajinou) a zasa nakrútil niečo, čo sa len tak nevidí (a o čom sa rozhodne nedá povedať, že je to dráma, komédia alebo sci-fi). Už krátkometrážny „predfilm“ Hotel Chevalier (ktorý v kine v čase premiéry bežal pred filmom) je pozoruhodným dielkom, vymykajúcim sa tradičným filmárskym charakteristikám. Kamera, soundtrack, herci, strih, výprava, kostýmy, dialógy... to všetko má neuveriteľne talentovaný Anderson tak v malíčku, že si bez najmenších výčitiek svedomia môže dovoliť podobné krásne excentricky hlboko ľudské koniny. „Čo sa to s tebou deje?“ – „Neviem. Ale budem nad tým rozmýšľať. A nabudúce ti poviem.“ – „Dobre. Tak nabudúce mi povieš.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po Takovy zvlastni rodince a Zivotu pod vodou je tu znatelnej posun k lepsimu, ale film v podstate trpi stejnejma problemama jako ostatni Andersonovo filmy. Prvni problem je pribeh, napad o udobrovani je uz stokrat ohranej, ale tady je to aspon zasazeny do zajimavejch lokaci. Problem je, ze film plyne od nikud nikam, brachove se obcas hadaj a obcas se bavi a tak je to celou dobu, takze absolutne zadnej vyvoj postav. Navic me stvali ty obcasny jakoze duchovni sceny. Aspon, ze herci jsou slusny, nejlepsi je asi Brody, kterej ma vypujceny snad absolutne vsechny veci, Wilson spatnej neni, ale jeho omotana hlava se za chvily okouka a je to uz takovy zbytecny, navic jednu chvily je zafacovanej a tahne se o holi a druhou chvily uz dobiha vlak nebo skace do vody jakoby nic. Nemuzu rict, ze bych se vylozene nudil, film plyne docela svizne, ma zajimavou kameru a chytlavou hudbu, ale jelikoz je vtipnej jen obcas, tak to tak nak utece a nic z toho. Tak po druhym skouknuti hvezdicku pridam, paradni kamera, paradni hudba, sympaticky herci, slusna zabava. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chápu všechny argumenty proč by měl být Darjeeling nudný, divný a podobně, ale mně se prostě líbí ta klasicky andersonovská atmosféra, ať už jde o partičku přežitých mořských dobrodruhů, anebo tři bratry na duchovní cestě bláznivě vymalovanou Indií. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jak jsem nemohl příjit na chuť ŽIVOTU POD VODOU, tak DARJEELING mě dostal. Chytré, krásně obsazené, výtečně napsané. Humor, kterému nemusí příjit na chuť, vlastně je to trochu humor/nehumor. Anderson si mě získal hlavně "pestrobarevnou" a originální režií, např. úvodní běh na vlak, moment kdy se domovy některých postav změní na kupé jedoucího vlaku nebo skok do minulosti v autoservisu Luftwafe. ŽIVOT POD VODOU si těď pustím ještě jednou, snad mi teď dá víc, než na poprvé. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

S filmy pana Andersona je problém. Když nejste v té správné poloze mysli a náladě, budete prostě kroutit hlavou a nudit se. Život pod vodou mě zastihl právě v té dobré poloze, a proto jsem si ho maximálně užil. S Darjeelingem je to horší. Dvakrát shlédnuto, dvakrát nuda. Sám nevím, proč tomu tak je. Herci přitom hrají moc dobře, příběh působí sympaticky a barvičkama to hraje víc než dětský koutek ve fastfoodu.. Ale nudózní okamžiky tím vším prostupují více než důrazně. Rozhodně mě tolik neuchvátil soundtrack jako v případě Life Aguatic, možná byla chyba, že Murray nestihl vlak a filmem v podstatě jenom proběhl. Já nevím, uvažuji, že tomu dám ještě třetí šanci... Mrzí mě, že jsem tenhle snímek nenasál natolik intenzivně jako v předchozím případě... bohužel. 24,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Podivný snímek, který začíná zběsilým nastupováním do vlaku, končí zběsilým nastupováním do vlaku a mezitím se nestane vůbec nic. Zdejší odborníci mne oblažili důvody, proč bych měl tento film milovat, ale moje snaživé oko nic pozitivního nevykoukalo a pouze neustále znuděně usínalo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson po indickém způsobu. Baví mě jeho milé a barevné světy, do kterých nahlížeme, jako kdybychom stáli před obrovským akváriem. Všechno máme jako na dlani a přitom je to od toho našeho světa tak jiné a odlišné. A současně žasneme nad tímto podivným vodním ekosystémem. Wesova akvárka mám tuze rád. Probouzí ve mě malého kluka. ()

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama