Lidé v hotelu

Grand Hotel

USA, 1932, 112 min

Edmund Goulding

• Houdini

NFR 2007, Oscar 1 : Nejlepší film(6.4.2004)

Je to zvláštní film, když se nad tím zpětně zamyslím, nemá v podstatě žádnou dějovou linku. Jen okrajově vykresluje dva dny pár momentálních hostů Grand Hotelu v Berlíně, jejichž životy se proplétají, aby se posléze opět rozmotaly v úplně jiném seskupení, než v jakém do hotelu přišli.. Film z ničeho nezačíná a s ničím novým nekončí. Člověk, který nemá vztah ke starým filmům, Grand Hotel nejspíš nijak neosloví.(24.4.2004)

Rozpočet $700,000Tržby USA $1,235,000Tržby Celosvetovo $2,594,000(4.6.2009)

Důkaz, že i oscarové filmy umějí rychle stárnout. Tahle koncepce středostavovského umění - špetka alegorie, špetka sociální reality, hodně patosu - je dávno pod drnem. Nejsvěžeji působí Crawford s ideální kombinací ženskosti a smyslu pro humor. Garbo buď hrála přehrávající citlivku, a nebo byla sama špatnou herečkou - její obřadní mluva, divoké grimasy s výraznou hrou obočí a evropský akcent mi připomněly Belu Lugosiho%-](25.7.2004)

Snímek z prostředí berlínského Grand Hotelu, natočený podle stejnojmenného úspěšného románu Vicky Baum, uvádějí krásně vyvedené titulky. Jde o jeden z prvních modelových filmů, né-li úplně první, ve stylu "sorta typově rozličných lidí se střetne na určitém místě", kde ve vzájemném spletenci vztahů ovlivňuje jednání jedince osudy všech. Jako obvykle je zde kladen důraz na symbiózu vztahů, nikoli na silnou vedoucí dějovou linku. Paleta lidí v hotelu je skutečně pestrá... výtečná J. Crawford jako svěžestí a mládím kypící stenografka; G. Garbo ztvárňuje rozcitlivělou éterickou divu, živící se jako primabalerína; dále tu lze narazit na zruinovaného barona-gentlemana; (patetismem přetékajícího) umírajícího prostého úředníka; nadřazeneckého průmyslového magnáta... slovy cynického doktora - "Lidé přicházejí a odcházejí. Nikdy se nic nestane". O pravdivosti druhé věty by se možná dalo dlouze polemizovat... i když, z pohledu neměnných zdí hotelu a početného personálu na tom něco bude :-) Oscarové ocenění filmu mě nepřekvapuje. Přítomnost herecké honorace, kde je každé hvězdě přidělen rovnocenný prostor, a novátorská dějová struktura udělala na Akademii evidentně dojem. Řekl bych že zasloužený.(2.4.2006)

Kamera William H. Daniels .. Krásně natočený propletenec lidí v Grand Hotelu.(23.3.2006)

"I want to be alone!" "Call me Flick..." :) Já vám dám, krást Gretě film a navíc skrze takovou druhou garnituru, jakou byla Joan ;)(13.2.2009)

Příběh ve kterém se několik zcela odlišných lidí, ať už sociálně či charakterově střetne na jednom místě a to v jednom z nejluxusnějších hotelů v Berlíně. Dva dny které spolu tady stráví každému z nich zcela změní život. 75%.(2.1.2009)

Melodramatický 3-hvězdičkový pobyt v hotelu Grand se špičkovým personálem.(11.4.2010)

Velmi zdarily film a dobra sonda do dnes uz doboveho hotelu nekde v Berline. Sice na ukor scenare, je nam krasne vykresleno nekolik postav, navstevniku Grand Hotelu. Kazdy z hostu je uplne odlisny, ale krasne se doplnuji. Herecke vykony velmi dobre, film me zaujal a nenudil.(25.1.2012)

• Babous

Tentokrát to nezachránila ani božská Great Garbo. Moc mě to neoslovilo a s tolika postavami jsem nestihl sledovat děj a ještě si je oblíbit. Nejhorší byl ten ukňouraný zaměstnanec, který se setká se svým šéfem.(16.2.2012)

Těšila jsem se tu hlavně na Gretu, ale v tomhle filmu jsem si jí nějak zvlášť neužila.(14.3.2012)