Reklama

Reklama

Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse

(TV film)

Obsahy(1)

Angličané o něm natočili film, u nás nesměl být ani pohřben. Unikátní příběh dlouho zapomenutého letce, který dostal Řád britského imperia a v komunistickém lágru ho umučili k smrti.
Osud plukovníka Josefa Brykse, pilota RAF, nositele Řádu britského impéria, nezdolného a odvážného člověka, zná dnes málokdo. Odměnou za jeho službu národu mu byl komunistický kriminál, v němž v roce 1957 zemřel. Hned po válce o něm v Anglii natočili film nazvaný Srdce v zajetí, rovněž hollywoodský snímek Velký útěk v hlavní roli se Stevem McQueenem je inspirován skutečnými příběhy, ten Bryksův nevyjímaje. Širší veřejnost si jeho jméno uvědomila až loni v říjnu, kdy u příležitosti státního svátku převzala vdova po Josefu Bryksovi z rukou prezidenta ČR Řád bílého lva, udělený jejímu muži in memoriam. Dokument o válečném letci a pozdějším vězni komunistického koncentračního tábora vypráví o osudu, který ovlivnily dva režimy, jejichž zločinnost dnes nikdo nepopírá. Dramatickou osou příběhu jsou útěky – z protektorátu, z nacistického i komunistického zajetí. Za války, po sestřelení, jich Josef Bryks podnikl celkem pět. Po komunistickém převratu chtěl přejít přes železnou oponu a pokoušel se o útěk i z kriminálu. Kromě faktů z Bryksova života se dokument opírá především o výpovědi pamětníků: manželky Trudie, která žije ve Spojených státech, spolubojovníků Otakara Černého (Cambridge, Anglie) a Petra Uruby (Praha) i spoluvězňů.
Připomínáme, že Josef Bryks byl rehabilitován posmrtně až v květnu 2006. Do té doby platil stále tzv. zbytkový trest za zběhnutí. Byl vyznamenán Řádem britského impéria, in memoriam mu byla udělena Cena města Olomouce a byl povýšen do hodnosti podplukovníka. Osud svého muže zpracovala Trudie Bryksová v knize naděje a beznaděje, kterou v roce 2003 vydalo nakladatelství Votobia. Centrum publicistiky a dokumentu televizního studia Ostrava jej připomnělo poprvé v rámci cyklu Příběhy železné opony (2006).
Dokumentární film vyrobilo Kraus House production a Centrum publicistiky a dokumentu televizního studia Ostrava. Podepsáni pod ním jsou dramaturgyně Lenka Poláková, vedoucí výroby Bára Drahoňovská, producent Pavel Paleček, scenárista Luděk Navara, kameraman Petr Kožušník a režisér Ján Novák. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

sumidi 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře, že vznikl tenhle dokument, protože o lidech jako byl Bryks se nesmí mlčet. Tohle by měl vidět každý, protože ještě dnes existuje spousta lidí propagující komunismus a já nechápu, jak může někdo obhajovat ideologii, která má na svědomí miliony zničených životů po celem světě. Už jsem několik dokumentů o letcích z R.A.F. viděl, ale tenhle má v sobě obrovské emoce, díky kterým se vžijete do jeho těžkého životního osudu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu Trudie Bryksové, ženy Josefa Brykse. Dokument je velmi dobře natočen. Co dodat? Ostuda, ostuda, ostuda, ostuda.... Strašné. Takový člověk. Nebýt JUDr. Miroslava Müllera, nebyla by Trudie Bryksová dodnes odškodněná! Stát se k tomuto případu choval tak, že pan Bryks zemřel běžnou smrtí na infarkt, tak jaképak umučení? Prostě běžná smrt v kriminále při kopání uranu!!! Toto nebyl verdikt za komančů! To byl ještě docela před nedávnem vyslovený názor státu k žádosti Trudie Bryksové o odškodnění. Strašné. Škoda, že takových mužů už dnes není. Nechápu! Jak ještě dnes může u nás být Komunistická strana - parlamentní stranou. Nechápu, kdo ty dobytky ještě může volit ! Opět ostuda! ---- Pane Bryksi, Vám i Vaší ženě patří má nejhlubší úcta. Doufám, že jste se tam nahoře sešel s Františkem Fajtlem a ostatními hochy z perutí RAF a dalšími z těch, kteří přísahali mladé republice a prezidentovi věrnost a nebrali to jako frázi... ! ! ! Doporučuji si přečíst knihu T. Bryksové - Naděje a beznaděje. TENTO DOKUMENT BY MĚL BĚŽET VE ŠKOLÁCH * * * * * ()

Reklama

maarr 

všechny recenze uživatele

Úchvatný strhující, dojemný dokument o jednom z mnoha našich hrdinů, které téměř nikdo nezná. Je obrovskou ostudou našeho národa jak se zachoval k lidem, kteří bojovali za jeho svobodu. Ještě větší ostudou však je že po dvaceti letech od pádu komunismu, se o osudy těchto lidí zajímá jen minimum společnosti... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Opravdu divoké vyprávění a dojemný osud.Tohoto statečného člověka a jeho rodiny je mi opravdu líto. V 50. letech byli zdá se komunisté podobní fašistům. Podobná je osud polského hrdiny, jméno si nevybavují, který se dokonce nechal do koncentráku zavřít dobrovolně, aby tam zorganizoval hnutí a vynesl ven informace o hrůzách , aby pak skutečně utekl a v 50.letech ho umučili polští komunisté. Zajímám se o druhou světovou válku a i tento dokument potvrzuje, že němečtí fašisté měli takovou racionální tovární krutost, kdežto komunisté byli více mstiví a emoční. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jeden z klasických smutných příběhů našich letců. Josef Bryks byl zjevně vlastenec. Dobrý, odvážný a inteligentní člověk, kterého si musí vážit každý na světě - až na komunistická prasata, která ho utrápila v lágru. Moc dobrý, ale také smutný dokument o trestuhodně opomíjeném muži, jemuž v Británii točili filmy, zatímco u nás ho odsoudili a zavřeli do konce života. Bez ohledu na jeho válečné zásluhy, bez ohledu na to, že to byl slušný muž, bez ohledu na to, že měl ženu a malou dcerku - to je komunismus! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama