Reklama

Reklama

Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse

(TV film)

Obsahy(1)

Angličané o něm natočili film, u nás nesměl být ani pohřben. Unikátní příběh dlouho zapomenutého letce, který dostal Řád britského imperia a v komunistickém lágru ho umučili k smrti.
Osud plukovníka Josefa Brykse, pilota RAF, nositele Řádu britského impéria, nezdolného a odvážného člověka, zná dnes málokdo. Odměnou za jeho službu národu mu byl komunistický kriminál, v němž v roce 1957 zemřel. Hned po válce o něm v Anglii natočili film nazvaný Srdce v zajetí, rovněž hollywoodský snímek Velký útěk v hlavní roli se Stevem McQueenem je inspirován skutečnými příběhy, ten Bryksův nevyjímaje. Širší veřejnost si jeho jméno uvědomila až loni v říjnu, kdy u příležitosti státního svátku převzala vdova po Josefu Bryksovi z rukou prezidenta ČR Řád bílého lva, udělený jejímu muži in memoriam. Dokument o válečném letci a pozdějším vězni komunistického koncentračního tábora vypráví o osudu, který ovlivnily dva režimy, jejichž zločinnost dnes nikdo nepopírá. Dramatickou osou příběhu jsou útěky – z protektorátu, z nacistického i komunistického zajetí. Za války, po sestřelení, jich Josef Bryks podnikl celkem pět. Po komunistickém převratu chtěl přejít přes železnou oponu a pokoušel se o útěk i z kriminálu. Kromě faktů z Bryksova života se dokument opírá především o výpovědi pamětníků: manželky Trudie, která žije ve Spojených státech, spolubojovníků Otakara Černého (Cambridge, Anglie) a Petra Uruby (Praha) i spoluvězňů.
Připomínáme, že Josef Bryks byl rehabilitován posmrtně až v květnu 2006. Do té doby platil stále tzv. zbytkový trest za zběhnutí. Byl vyznamenán Řádem britského impéria, in memoriam mu byla udělena Cena města Olomouce a byl povýšen do hodnosti podplukovníka. Osud svého muže zpracovala Trudie Bryksová v knize naděje a beznaděje, kterou v roce 2003 vydalo nakladatelství Votobia. Centrum publicistiky a dokumentu televizního studia Ostrava jej připomnělo poprvé v rámci cyklu Příběhy železné opony (2006).
Dokumentární film vyrobilo Kraus House production a Centrum publicistiky a dokumentu televizního studia Ostrava. Podepsáni pod ním jsou dramaturgyně Lenka Poláková, vedoucí výroby Bára Drahoňovská, producent Pavel Paleček, scenárista Luděk Navara, kameraman Petr Kožušník a režisér Ján Novák. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

maarr 

všechny recenze uživatele

Úchvatný strhující, dojemný dokument o jednom z mnoha našich hrdinů, které téměř nikdo nezná. Je obrovskou ostudou našeho národa jak se zachoval k lidem, kteří bojovali za jeho svobodu. Ještě větší ostudou však je že po dvaceti letech od pádu komunismu, se o osudy těchto lidí zajímá jen minimum společnosti... ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Vyjimecny dokument o vyjimecnem cloveku, s krasnymi prostrihy z dobovych filmu a fotografii, jenz spolu s hudbou navozuji autentickou atmosferu nacistickych a posleze komunistickych lagru. Podane citlive, nikoliv vsak citobolne s vypovedmi historiku a spoluveznu. O takovychto lidech by se melo vice tocit, vice mluvit a vice vedet. ()

sumidi 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře, že vznikl tenhle dokument, protože o lidech jako byl Bryks se nesmí mlčet. Tohle by měl vidět každý, protože ještě dnes existuje spousta lidí propagující komunismus a já nechápu, jak může někdo obhajovat ideologii, která má na svědomí miliony zničených životů po celem světě. Už jsem několik dokumentů o letcích z R.A.F. viděl, ale tenhle má v sobě obrovské emoce, díky kterým se vžijete do jeho těžkého životního osudu. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jeden z klasických smutných příběhů našich letců. Josef Bryks byl zjevně vlastenec. Dobrý, odvážný a inteligentní člověk, kterého si musí vážit každý na světě - až na komunistická prasata, která ho utrápila v lágru. Moc dobrý, ale také smutný dokument o trestuhodně opomíjeném muži, jemuž v Británii točili filmy, zatímco u nás ho odsoudili a zavřeli do konce života. Bez ohledu na jeho válečné zásluhy, bez ohledu na to, že to byl slušný muž, bez ohledu na to, že měl ženu a malou dcerku - to je komunismus! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama