Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (459)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý sci-fi ladený rodinný dobrodružný film. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch budúcnosti, kedy boli ľudia prinútení presťahovať sa do jedného podzemného mesta, kde mali zostať dvesto rokov a potom podľa pripravených plánov znovu vyjsť, lenže počas tohto obdobia došlo ku komplikáciám a na všetko sa zabudlo. Dvojica teenagerov, chlapec a dievča rovnako ako všetci ostatní nepoznajú nič iné, len život v meste, ale uvedomujú si, že mesto ide do záhuby, keďže zásoby aj energia sa čoskoro minú a tak urobia všetko preto, aby na všetko prišli a našli cestu von. Spracovanie sa mi páči, síce tej najväčšej chyby sa tvorcovia dopustili hneď na začiatku, kedy sa divák dozvie všetko dôležité a podľa mňa by bolo o dosť lepšie, keby vedel len to, čo aj postavy a následne spolu s nimi postupne odhaľoval celú pravdu. Ale to je našťastie aj to jediné výraznejšie, čo sa tu dá v rámci žánru vytknúť, inak celé mesto a život v ňom sú výborne podané, rovnako aj jeho obyvateľstvo, keďže je tu množstvo výrazných a zaujímavých postáv, ktoré majú svoj priestor a celkom zaujímavé povolania, navyše sa to celé nesie v takej sympatickej, takmer až rozprávkovej atmosfére, takže sa na to po celý čas pozerá viac než dobre. Tá dobrodružná línia s hľadaním pravdy a východu pôsobí síce trochu skratkovito, ale keďže sa jedná o rodinný film a navyše aj s krátkou dĺžkou, nemám s tým problém a aj tak je celkom zaujímavá. Herecké obsadenie je výborné, síce bežne deti v hlavných úlohách moc nemusím, ale toto rozhodne nie je ten prípad a hlavne, keď jednou z dvojice je moja obľúbená Saoirse Ronan. No nesklame ani jej kamarát a poteší aj plno dobre obsadených a dostatočne zaujímavých postáv ako Bill Murray v úlohe starosty, Tim Robbins, Toby Jones a viacero iných. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, pekná vizuálna stránka, zaujímavé prostredie mesta, príjemná atmosféra, tu nemám žiadny problém. Takže som skutočne spokojný, na pomery rodinných filmov je Mesto Ember až mimoriadne vydarený film a dá sa pozrieť aj viackrát. 76% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení! Takové nadšení, které ve mně dokázal tento film vyvolat, nezažívám během filmu zase tak často, a o to více jsem schopný si tohoto filmu vážit, protože zde absolutně nic nechybí k samotné dokonalosti v rámci žánru rodinného fantasy. Lepší to být určitě nemohlo, už od úvodních minut jsem tušil, že tohle bude jízda, se kterou se budu na jejím konci jen velmi těžko loučit, a skutečně tomu tak bylo. Od katastrofického začátku, kdy architekti a vědci zapečeťují schránku, která se má otevřít až za 200 let, přes odmítavý postoj dvou mladých hrdinů smířit se se životem v podzemí a čekat tím pádem na téměř jistý soudný den, kdy přestane fungovat generátor, až po závěrečné odhalení kudy z toho proklatého podzemního města ven, to prostě byl jeden velký zážitek, kdy mi tento film nedovolil jakkoliv polevit při sledování filmu a kdy jsem si každou další scénu dokázal parádně užít. Tady prostě není co vytknout, celý ten příběh mě chytil za srdce a já asi ještě dlouho budu nad tímto filmem přemýšlet a vybavovat si jednotlivé detaily, každopádně musím uznat, že ten závěr jak se z města Ember dostat byl hodně důmyslný a perfektně promyšlený, takže já jen zíral a nezmohl jsem se ve svých myšlenkách na nic jiného než na uznalé zatleskání autorovi příběhu, protože to vymyslel opravdu dokonale. A Bill Murray v roli spokojeně si pomlaskávajícího hamižného starosty byl prostě geniální. V tomto případě není nad čím váhat, je to za maximálně zasloužených pět hvězd. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žiadna spoločenská alegória budúcnosti v štýle Brazil, Blade Runner alebo 1984 sa nekoná. To nie je výčitka, pretože to nebol zámer. Cieľové publikum je inteligentnejšia časť teenagerov, ktorým pomaly tiahne na dvadsať a tento film môže byť pre nich mostíkom ku skutočne kvalitným a dospelým filmom žánru. O triedu vyššie ako ľubovolné detské mohutne propagované fantasy. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená sci-fi pro mladší a pokročilé, jež dá vzpomenout na zašlý lesk Verneovských dobrodružství. Děj se trochu vleče a kulisy občas vypadají jak od Hallmarku, na druhou stranu dětští herci se hodně snaží a atmosféra podzemního města je magická. Ve výsledku stravitelná rodinná zábava, hlavně pokud vám už všudypřítomný obličej Harryho Pottera a ratolestí z Narnie leze krkem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Město Ember je taková moc pěkná pohádka. Na to jaká doba už uplynula od mého zhlédnutí si z ní pamatuji skutečně hodně. Celé podzemní městečko je moc pěkně zmáknuté a fantaskní. Docela mě zaráží poměrně nízké hodnocení (64 %). Tady bych upřímně čekal více. Příběh je sice hloupý, ale docela zajímavý. Vše je pěkně ohudebněno a efekty stojí za to. Dávám takové poslabší 4*. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Producenti zo spoločnosti Playtone, Tom Hanks a Gary Goetzman získali práva na natočenie filmu podľa románu Jeanne DuPrau "Mesto Ember" v októbri 2004. (Greenpeacak)
  • Filmovanie sa začalo v lete 2007 a skončilo v októbri. (Greenpeacak)
  • Film je adaptací úspěšné knižní série od Jeanne DuPrau. Krom úvodního titulu "City of Amber", který se stal inspirací k filmu, vyšly také knihy "The People of Sparks", "The Prophet of Yonwood" a "The Diamond of Darkhold". Kniha "City of Ember" je pak v USA povinnou školní četbou pro žáky základních škol. (Pumiiix)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama