Film Věry Chytilové Potížistky by klidně mohl mít podtitul "Ženy sobě". Záměrem režisérky bylo zachytit co možná nejširší vzorek žen, které se nestarají jen samy o sebe, ale mají vyšší ambice - napravování a spravování věcí veřejných. Vesměs jsou to členky nebo kandidátky či sympatizantky politické strany, která chce dát všem stejnou šanci, mužům i ženám. Zajímá je tzv. ženská problematika, to znamená, v jakém vztahu jsou muži a ženy na pracovišti, ve společnosti, doma, jaké šance mají ženy, když chtějí vstoupit do politiky, jaké možnosti se jim nabízejí, když tam jsou, co pro mladou zaměstnanou ženu znamená mateřství, budování kariéry atd.
Chytilová projela celou republiku křížem krážem, hledala ženy různého věku, povolání, společenského zařazení, matky, slečny, bezdětné, rozvedené, úřednice, aktivistky, lékařku, advokátku, učitelku atd. a dala prostor jejich názorům. V nápadité montáži tak vytvořila poučnou i zábavnou názorovou mozaiku, jejímž smyslem je upozornit na problémy, ale i pseudoproblémy, ženské populace v Česku. (oficiální text distributora)
igi B.
No potěš pámbů za tyhle "potížistky" ... :o( . . . . . To snad ani není dokument - to je sci-fi... :o))) - - - Potíž je i v tom, že V.CH. je už (k mému smutku, protože ty FILMY s její poetikou a grácií jsem kdysi v tom našem kulturním >temnu< miloval !) poněkud "ženou sobě"... Tak nic, škoda jen, že v tomhle našem šašským popkulturním socializmu neumí ani taková dáma a osobnost, jakou nesporně Věra Chytilová je, elegantně a s hrdostí na celoživotní dílo (aspoň to >předrevoluční< že...) včas odejít na zasloužený odpočinek... :-/(26.5.2007)
petaspur
Dokumentární kamera cestuje po celé zemi a představuje ženy, které si na vše stěžují, poukazují na všeobecně známé problémy společnosti a nenabízejí žádná řešení. Jedná se tedy pouze o plkání do kamery, které nepřináší nic nového, ale na druhou stranu mne celkem pobavila paní, která by chtěla být "stínem stínu stínového ministra". Z tohoto dokumentu jsem získal pocit, že muži diskriminují ženy, které by chtěly diskriminovat muže.(12.11.2009)
Misha
Potížistky jsou opravdu potížistický film. Pokud to hodně zjednoduším, je to politická agitka jedné ženské politické strany a z tohoto se mi v průběhu sledování dělalo jaksi nevolno. Nicméně svou formou navazuje na úchvatný dokument Praha, neklidné srdce Evropy. Potížistky mají velmi zajímavý střih, nápaditě je vyřešeno povídání jedné aktérky přes druhou, z čehož mohl být ohromný malér, bavilo mě občas až frenetické tempo i hudební složka. Takže kéž by byl tento film o něčem jiném, pustila bych si ho znovu.(28.9.2007)
jiziczek
ani nevim, proč jsem na to koukal...no, výpovědní hodnota nic moc, bohužel.(3.6.2007)