Můj nejlepší přítel
My Best Friend
Komedie
Francie, 2006, 94 min
Patrice LecontePlakáty
Vede báječný život, ale ve skutečnosti ho nikdo nemá rád...
François je obchodník se starožitnostmi ve středním věku. Má skvěle zařízený byt a báječný život, ale na večeři s těmi, které považuje za své nejbližší známé, ho ohromí zjištění, že nikdo z přítomných ho ve skutečnosti nemá rád. Jeho známí jej považují za arogantního, sebestředného a krutého člověka, který neví, co je to přátelství. Françoisova obchodní společnice Catherine mu nabídne sázku: když jí představí svého nejlepšího přítele, bude si moci ponechat obrovskou řeckou vázu, kterou to odpoledne vydražil na účet podniku. Pokud ne, připadne váza jí. (oficiální text distributora) -
Starožitník Francois přijme sázku. Za deset dnů musí představit svého nejlepšího přítele. Jenže kde ho vzít, když vlasně žádného nemá. Přesto se s vervou vrhá do bláznivého hledání a když už je v koncích, připlete se mu do cesty dobrosrdečný taxikář Bruno (Dany Boon). Jenže v přátelství se švindlovat nedá... (5150)
Enšpígl
Film pobaví, Daneček je tradičně k nakousnutí, jen je škoda, že film taky neříká, že i kámoš umí posrat co se dá. Třeba Filip by o tom mohl vyprávět. Asi před dvaceti lety jsem byl o víkendu sám doma, holku se mě tradičně sehnat žádnou ostatně jako vždycky, na kluka nemám žaludek a zvířata nemaj smysl pro romantiku. Vybaven krabicovým vínem, VHS Rocky 1, 2, 3, 4, 5 a dokonalou samotou jsem se rozhodl, že si ten večer v rámci "možností" pořádně užiju. Už, už zasouvám první díl Rockyho do videa, když v tom zvonek a za dveřma Filip "Čau já jsem dneska sám doma, přijde ke mě Míša a plánuju šukačku. Co ty máš v plánu? " Já : Neprovokuj, Filipe, jdi šukat a nech mě si užívat noc s boxerem." Filda: "Aha, hele něco bych od tebe potřeboval." Já: "A co? Filip" Ona přijde s kámoškou, tu taky znáš a já bych jí potřeboval odblokovat, aby Míšu nebrzdila a ty jako kámoš by si to pro mě mohl udělat." Já" a kdo je ta druhá holka?" Filip "Ropucha." Já: "Tak na to seru, jako sorry Filipe, ale od tý doby co jsem se s ní nachcanej jak kráva líbal před tvým barákem a ona mě těsně po skončení líbačky řekne, že se před chvílí u Akropole poblila, mě docela dost odpuzuje. Filip "Jo to chápu, ale já po tobě nechci, aby si s ní píchal.... "Já: "Nestraš Filipe, nestraš, prosím Tě, nebo se mě zase zdvihne kufr" Filip: „Jen prostě že já mám jedinečnou možnost sbalit Míšu, ale bez tebe jsem bez nároků." A já jak starej dobrák a kámoš teda kejvnul. Za střízliva jsem Filipovi pomoct nedokázal a tak jsme šli do hospy kde Filda nechal na svoje náklady nalejt do litr a půl velké PET láhve výčepní rum. Do příchodu holek jsme flašku úspěšně zkolili. Při pomyšlení na noc s ropuchou jsme začal přemýšlet, že by možná bodly nějaký halucinogení drogy, ale už bylo pozdě. Holky zvonily. Chvilka společné konverzace a Filip si už vleče Míšu k sobě a já plním svou kamarádskou povinnost a zabavuju ropuchu. Nejdřív jí navrhuju, že by jsme si mohli zahrát na Viléma Tella. Ona bude mít jablko na čele a já si jí ho budu snažit sestřelit z hlavy, chvilku váhala, ale pak to k mé lítosti zamítla. Tak jsem jí navrhnul, že by jsme si mohli zahrát na Vinnetoua, že bych jí strčil roubík do pusy a jestli by to vydržela díl jak Old Šetrhend ani to, ale u ropuchy neprošlo, za to od ní přišel nečekanej úder "podívej Pavle já vím, že se mnou chceš vyspat, kdyby si se trošku snažil..." Dál nic nevím, protože jsem hrůzou omdlel a vzbudil se, až když byl Filip sám doma ! Ptám se ho jaký to bylo a on mě řekne, já s ní nespal. Tak v tu chvíli jsem měl chuť ho zabít čili tenhle film mě skutečně nemusí říkat jak je důležitý mít dobré kámoše !(11.8.2009)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $1,426,784║Tržby Celosvetovo $14,687,738║(10.12.2009)
viperblade
Výborný francouzský film, o hledání pravého přítele. Zdá se to jako jednoduchá zápletka, ale co když nemáte žádného přítele, natož toho nejlepšího? Jak pak najdete toho pravého, navíc za 10 dní? O tomhle je tato podařená komedie. I když ze začátku to vypadá všelijak, tak věřte tomu, že po půlhoďce se to skvěle rozjede. Jediná výhrada z mé strany je pouze divná hudba. Ani nevím proč, ale v některých momentech se mi fakt nelíbila. Ale jinak můžu doporučit. P. S. A navíc mi tento film připomněl, proč jsem měl rád soutěž Chcete být milionářem? Je fakt škoda, že ji už nedávají a namísto toho je padesátá repríza kdejakého seriálu... :-((10.8.2009)
petaspur
Starožitník Francois Coste se hloupě vsadil se svou společnicí. Vždy se pracovně pohyboval mezi spoustou lidí a tak nepochyboval o tom, že nebude problém představit jí svého nejlepšího přítele. Při bolestném čelním střetu s realitou mu konečně došlo, že slova přítel a známý nemají stejný význam. Francois však na hledání přítele vytrvale pracuje a za svou snahu je vyšší mocí odměněn poznáním mozkového gymnasty Bruna. Jenže nejlepší přítel by neměl být zneužíván k povrchnímu vítězství sázky o nepěknou vázu v hodnotě několika set tisíc Euro.(11.8.2009)
gudaulin
Na první pohled nenápadný malý a spíš televizně laděný film o napravení jednoho sobce a hledání skutečného významu slova přítel. Má ale dvě silná plus. Tím prvním je silné herecké obsazení v čele s vynikajícím a jako obvykle velmi civilním Danielem Auteuilem (pro mě momentálně nejlepším hercem Francie), kterému zdatně sekunduje sympatický a soucit vzbuzující Dany Boon. Tím druhým je kultivovanost a civilnost příběhu, který by se samozřejmě dal pojmout po hollywoodsku a mohl by ždímat umělé emoce v každé druhé scéně. Živě si umím představit americkou verzi s Walterem Matthauem, který by náležitě přehrával postavu do karikatury a celé by to směřovalo k průměrné komedii, která by nijak nevybočovala z toho, co divák viděl už mnohokrát. Takhle je tu mnohem míň humoru, ale vůbec to nevadí, protože katarze se dostaví a jediná klíčová scéna s nekompromisním gestem a jedinou památnou větou stačí, aby mi film trvale utkvěl v paměti. Stejně jako ve veleúspěšném Milionáři z chatrče tady hraje podstatnou roli všeobecně známá hra Milionář, ale tady mi její využití přišlo funkčnější a paradoxně si tohohle malého filmu cením výš než superfilmu Dannyho Boyla. Celkový dojem: 75 %(16.7.2011)
Šakal
Na místě není přízvisko komedie. Jedná se spíše o takový milý, příjemný, inteligentní, francouzský snímek o přátelství a životě, který těží především z hereckých výkonů ústředního dua, Daniela Auteuila a pro mě doposud neznámého Danny Boona. Velmi příjemné překvapení, 75%.(24.3.2009)
bouncer
Komediální (i když místy smutná) chuťovka z Francie. Dojemný film o přátelství a životě...(11.8.2008)
claudel
Filmy o přátelství mě berou za srdce, protože přátelství osobně řadím do kruhu hodnot spolu se zdravím, láskou a rodinou. Nesmírně jsem se těšil na spolupráci nejkomplexnějšího francouzského herce, Daniela Auteuile a výborného komika a nejlépe vydělávajícího francouzského herce, Danny Boona. Všechno klape, zpočátku spíše komedie, později se dostává do vážnější roviny a závěr je mírně americký, což kazí francouzskou atmosféru, ale i tak zanechává pozitivní dojem. Milý film.(26.4.2009)
Kwaichi
Mnohé ankety a analýzy dokazujú, že francúzi sú jedným z najsmutnejších a najdepresívnejších národov sveta. Preto sa nečudujem, že námetom tohto filmu je príbeh osamelého človeka, ktorý sa zúfalo snaží nájsť aspoň jedného priateľa. Ak chcete vedieť, čo priateľstvo znamená a aké sú jeho zásady, odporúčam aj Vám zhliadnúť tento film.(22.1.2011)
.maggie.
Francouzská komedie na téma přátelství s šaramantním Danielem Auteuilem v hlavní roli. Legrační a velmi příjemné.(8.10.2008)
Snorlax
Až neuvěřitelně krásný příběh o dvou mužích bez přátel, kteří si museli vzájemné přátelství tvrdě vybojovat. A boj byl o to tvrdší, že ho nevedli se svým okolím, ale sami se sebou. Auteuil opět dokazuje své mimořádné kvality.(6.8.2011)
Terva
Scénář - Olivier Dazat, Patrice Leconte a Jérôme Tonnerre(1.7.2011)
elle
Za nápad a filmové provedení 4*, za vkusné, citlivé a inteligentní herecké podání 5*.(10.4.2009)
5150
Hodně příjemná a hlavně inteligentní zábava z Francie, které jsem byl rozhodnutý dát 3*, ale pak přišlo to kouzelné finále.. Daniel Auteuil sice hraje ne moc dobrého člověka, ale stejně si získá vaše sympatie a velmi dobře mu sekunduje u nás dosud neznámý Dany Boon.. FFF 2007(25.11.2007)
IQ Tiqe
Není až tak komedie jako film ze života.(30.3.2009)
cab
Francouzske snimky novejsiho data maji porad co nabidnout. Dukazem muze byt komedie o muzi, ktery hleda sveho nejlepsiho pritele. Jakkkoliv divne to muze znit, nenechte se tim odradit. 75%(30.4.2009)
shantim
Velmi příjemný a povzbudivý film o přátelství.(13.7.2009)
danoo
Spolumajiteľ galérie François Coste (Auteuil), jeden z tých existencialisticky osamelých v dave, impulzívne kúpi na aukcii starú grécku vázu s vyobrazením Achylla a Patrokla . Jeho obchodná spoločníčka s ním uzavrie o ňu stávku. Má desať dní na to, aby predstavil svojho najlepšieho priateľa. A tak stretáva taxikára Bruna (Bonn), ktorý sa zdá byť jeho presným opakom... Leconteho komédia stojí (a rozhodne NEPADÁ) na výkonoch Daniela Auteuila a Danyho Boona. Auteuil je francúzskym národným pokladom, dokáže zahrať skutočne kohokoľvek a Boon mu neustále šľape na päty. Skrátka, jednoduchý a očarujúci film o priateľstve, resp. o ceste k objaveniu priateľstva, čo sa skrýva za naším sebectvom, workoholizmom a nevšímavosťou.(6.9.2010)
ddf76
Prijemny filmecek z Francie o pratelstvi, kteremu vevodi ustredni dvojka v podani Daniela Auteuila a Danyho Boona.(27.1.2008)
Heraldika
Jedu si poslední dobou na vlnce francouzských filmů a tenhle je jeden z těch milých a příjemných. O tom, jakou cenu má opravdové přátelství a jak je někdy těžké ho najít. Thank God za moje skvělé kamarády, tímto je zdravím!(12.8.2009)