Reklama

Reklama

Spirit je příběhem zavražděného policisty Dennyho Colta (Gabriel Macht), který se za záhadných okolností vrací na svět jako maskovaný bojovník se zločinem, známý pod pseudonymem Spirit. Ve snaze zbavit Central City zločinu se pouští do boje s těmi nejhoršími kriminálními živly a nezastaví se před ničím, dokud nedojde spravedlnosti ten nejobávanější a nejšílenější z nich – Octopus (Samuel L. Jackson). Spiritovy osudy jsou ale úzce propleteny i s celou řadou půvabných žen, ať už jde o Octopusovu pobočnici Silken Floss (Scarlett Johansson), svůdnou zlodějku Sand Saref (Eva Mendes) či třeba šílenou tanečnici a vrhačku nožů Plaster of Paris (Paz Vega). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (554)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Ono je to povrchně líbivé a je poměrně dobře zřejmé, co by na tom mělo zaujmout, ale vůbec to nedýchá a nefunguje žádným méně či více sofistikovaným způsobem. Hlášky plynou a barvičky hýří, Miller však není rozený vypravěč, ale pouhý asistent, který potřebuje pevné vedení. Duch města zůstal, na hrdinu si počkejte jindy. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hýbe se to líp než Sin City, respektive využívá to lépe zákonitostí comicsového média a jeho převoditelnost do filmu. Evidentně to má být taky nějaká persifláž klasických comicsů z 30.-50. let a zároveň sebeironie Millera vůči sobě samému coby "autorovi kultovního Sin City". Jenomže, když neznáme ani Spiritovu původní mytologii, a když film nenabízí srozumitelný příběh, a všechny "vtipy" jsou zbytečně roztahané, tak to čiročirým způsobem nudí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zlákán na jména Scarlett Johansson, Eva Mendes a Paz Vega jsem čekal jsem pořádně sexozní biják, leč co se nestalo po filmu pobíhá nějakej zemědelec v masce a Samuel El tam ze sebe krlí takovou kupy keců, že by se moh od něj učit i Fidel Castřík. Kdybych se místo čumění na Spirit učil pěstovat kořenovou zeleninu udělal bych líp. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

„Toilets are always funny!“ Ne, Same, nejsou. Stejně tak jako sebeparodická rovina celého snímku, který padá s tragickým výběrem hlavního představitele a hubu si definitivně natlouká v Millerově bezradnosti. Hrdina bez osobní historie a děj bez pevnější kostry, to vám ve filmu podle komiksu neprojde. Bude to totiž mrtvé… „like a Star Trek!“ ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Ať už s touhle stylizací táhnou do prdele. Stálo to za hovno v SinCity, a o to horší je to ještě tady, a ještě strašnější na tom je, že SinCity čeká další dva díly, takže asi existuje někdo, koho tyhle filmy baví ale kdo proboha, ale tak smysl to má asi takovej jako Transformers, hlavně pobavit, i když pochybuju že zrovna Spirit to splnil, i když nevěřím ani tomu, že SinCity by to splnilo, ale to by se přece netočili další díly...divný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $19,806,188Tržby Celosvetovo $39,031,337Tržby za predaj DVD v USA $20,308,937 //počet predaných kusov 873,295║ Na to že to bol celovečerný debut Frank Millera to bolo nadmieru vydarené, obstojné, samozrejme nejde o nič prevratné ale v rámci rutinérska to obstojí. Comicsový "temný" štýl prevedenia filmu mi neskutočne sedí, rovnako tak ako tomu bolo u SIN CITY či 300, jednoducho takýto film mi zatiaľ dokáže dosť učarovať ale samozrejme že to nie je len o prostredí kde sa dej odohráva ale aj o "nesmrteľných" postavách tohto počinu, o suchom čiernom humore miestami fakt prídu husté hlášky čo pobavia, akcia tiež má čosi do seba, celkovo slušný priemer z občasnými slabšími chvíľkami. /videl v kine: 60%/ (videl na festivale Comics Salon 2009) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Smutná snaha tvůrce komiksů Franka Millera vytvořit stylizovaný film s hromadou krásných žen a skoro nesmrtelných hrdinů. Bohužel jediné, co se povedlo jsou právě ženy. V čele s Evou Mandes a Scarlett Johansson lehce zvedají celkový velmi špatný dojem z filmu, který je jen a pouze prázdným pokusem tvůrce, který tvrdě narazil. Casting není vůbec špatný, takový Samuel L. Jackson si svou postavu užívá, ale Gabriel Macht? Miller ho asi obsadil jen jako "šaška na který bude nalepen digitální obraz jeho hlavního hrdiny", ale nenašel peníze. Vzhledově vypadá Spirit zajímavě, někdy připomíná Sin City, chvílemi jde o kus dál a vypadá ještě lépe (bronzová barva...). Přesto nebo možná právě proto působí Spirit jako karikatura o hrdinovi a jeho městě bez špetky nápadu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Miller .. Vrchol povrchnosti a impotence. O comicsu Spirit jsem věděl hovno, a díky comicsové adaptaci od Millera vím stejné ba větší hovno než před tím. Žádná výrazná myšlenka nebo pamětihodná scéna - jen kurevsky hustá nuda a spousta wtf momentů. Ani ty kočičky, které má Miller rád nezlepšují dojem - jsou jen fajn (pokud jde o dvounohé) ovšem kapu nesnášenlivostí (pokud jde o čtyřnohé..). Sračka! ___ Čekejte na WATCHMEN, to je jiná škola!!;-)) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Asi mi sibe, ale "Sin City" som od nudy a hnusu ani nedopozerala, "300" som ani nezacala a na "Sky Captain and the World of Tomorrow" som sa radsej ani neodvazila. Ale "Spirit" som si pozrela uz len zo zaujimavosti a sama sa divim, ako to dopadlo. Kopec skvelo vydarenych vtipkov, skvely audio-vizualny zazitok a hlavne, kto tu nieco hovori o nude? Ved mne ta hodinka a pol ubehla tak rychlo, ze som si ani neuvedomila. Kludne ma ukamenujte, ale mne sa to pacilo. A Anjel srmti "Lorelei"? No ja ako "larelay" nemozem dat inac ako 4 hviezdy. A to som premyslala o piatich, ale treba mat trochu zdraveho rozumu :D ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Bože můj. Nemůžu se rozhodnout, jestli to Miller hůř napsal nebo zrežíroval. Banda slavných herců se skoro dvě hodiny ztrapňuje ve "vizuálně zajímavém příběhu o ničem" a Spirita neznalý divák nejspíš vůbec nepobere, o co tu běží. Proč je ten maník nesmrtelnej? Proč na něj letěj ty baby? A jaktože Sam Jackson přehrává až do aleluja? Miller všechno pošle do bahna už během prvních deseti minut (doslova) a nezvedne se z něj až do konce, kde se dokonce nebojí naznačit sequel. Jako osoba, která má Spirita trochu načteného, říkám ruce pryč a zpátky ke kreslícímu prknu, Franku. Tohle ti krutě nevyšlo. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ajajajaj, SPIRIT nefunguje ani jako film, ani jako adaptace komiksu, ale jako experiment je zajímavý a ambicióznější než SIN CITY._____ Dokonce funguje lépe, protože je filmovější: nápaditě propojuje různé časoprostorové roviny, dovolí si paralelně rozehrát akci, je jednotný v užití barevných abstrakcí, voice-over dění dovysvětluje a glosuje, naštěstí nám nepřevypravuje, co právě vidíme. Problém ale vidím v tom, že i když má přímočarý děj, chybí mu pořádný tah na branku, hlášky tolik nevyniknou, protože je film přes svou atraktivnost hrozně ukecaný a obsahuje spoustu zbytečné vaty, popř. rozmělněných scén natahováním, a tak nudí._____ Jako rozumné mi nepřijde snažit se oživit hrdinu Zlatého věku komiksů tím, že mu dám moderní sincitiovský háv, zatímco dotahuji styl k dokonalosti a vysmívám se dalším hrdinům Zlatého věku, jmenovitě Batmanovi, Supermanovi ad. Tenhle Millerův samostatný debut tak připomíná jeho přístup k postavě Daredevila, tedy její modernizace ve smyslu zdrsnění a zakomponování velkoměsta jako metropole s duší, nechybí velká porce násilí a sexistického přístupu k ženám, nakombinovaný s parodií Alana Moore k tomuto Millerově přístupu ( http://home.insightbb.com/~fourcolorheros2/freeread/TheDaredevils2.pdf )._____ Bavil jsem se, jak to zajímavým způsobem nefunguje, ale cítil jsem se provinile, že si to užívám. Ukázkový příklad VGP - Very Guilty Pleasure ("velmi provinilého potěšení"), které navíc svou "podivnost" okázalou staví na odiv ve scéně, ve které věčně přehrávající Samuel L. Jackson kouká na poskakující nohu s hlavou a ptá se svých podřízených, jestli jim to nepřipadá "hodně podivné". Mně taky, mně taky. 5/10 ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že nebýt hereckého obsazení, nejspíše bych film zatratila hned na začátku. Režisér s tím asi počítal :) Když od toho nic nečekáte, velice mile Vás to překvapí. Pobavila jsem se u rolí Samuela, Gabriela, Scarlett, Evy a ostaních. Vidět tyhle hvězdy, jak své role prožívájí a to nehrají ve světovém filmu, se mi opravdu líbilo. Nesmyslné scény i celkový příběh mě nenudil. Vychutnávala jsem si ho na plno a proto odemě Spirit dostane krásných 65 % :) Není to taková konina, jak se zdá :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes těžkopádné dialogy, nejšestákovější zápletku a jen velmi nesmělé pokusy o odlehčení situace má Spirit ve své naivitě a vydřené, daleko za pomyslnou hranu města hříchu stylizované, vizuální stránce něco do sebe. Můj oblíbený Miller si na scenáristické i režisérské stoličce počíná jako ten nejneobratnější slon v porcelánu a já se na něj přesto nedokážu zlobit. Snad protože byla tahle ulička slepá od první klapky a přesto s láskou dokončená. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No Miller by se fakt srat do rezie nemel, ale zase tak priserny, aby mel film jen 47%, to nebylo. Ono je tu sice v podstate skoro vsechno spatne, ale ve vysledku to je aspon vcelku zabavny, i kdyz nektery ty infantilni vtipky si mohli odpustit. Problem je, ze tu mame Sin City. Ona ta vizualni stranka neni spatna, jen to pusobi dojmem, ze Miller vykrad Sin City, ale neumel s tim pracovat, takze tak nak beze smyslu je film jednou cernobilej, jindy sedivej, modrej nebo hnedej a do toho je sem tam nekdo barevne, takze to ve vysledku dost srazi coolovost. Jinak pribeh filmu je teda extra jednoduchej, ale to by se jeste dalo, kdyby tu byla aspon naka paradni akce, coz bohuzel neni, sem tam sice nekdo vystreli nebo nekam skoci, pripadne se s nekym porve, ale vetsinu casu se jen hlavni hrdina mota po ulicich a po strechach a vede dlouhy monology o tom, jak je mesto jeho matka. Navic film ani neni napinavej a atmosferu to nevidelo ani z dalky. Ale abych zase nekrivdil, par scen se precejen povedlo. Co se tyce hudby, ta neni spatna, jen sem ji uz slysel vsude mozne a v lepsim. No a herci. Macht je fakt desny hovadko, ani se nedivim, ze jeho jmeno neni mezi hlavnima na plakatech, kam radsi napsali Johansson a Mendes, ktery sice nic moc nehrajou, ale je na ne peknej pohled a obzvlast Mendes ma jednu moc fajn sexy scenu. Jackson sice hraje silence solidne a nejaky to charisma pobral, ale ty jeho oblecky a make-up vypadajici jak slzy je fakt silenej, pripomina nejakou starou kurvu. Ale jako celek film ani moc nenudi, ze zacatku to je sice opruz, ale pak se to jakz takz rozjede a je to docela zabava. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

SPIRIT mě docela potěšil, asi o to víc kvůli všem těm negativním ohlasům a tedy mým nulovým očekáváním. Dalo mi chvíli zvyknout si na ten na první pohled nepřesvědčivý, podivný mišmaš a neříkám, že se vše ideálně vyvedlo, nebo že to dokonale funguje, ale jako celek mi to prostě nakonec dobře sedlo. Od půlky už jsem se víceméně jen bavil. A když ne, nahradila mi to ta vizuální paráda (v HD zvlášť), výtečný Samuel L. Jackson a s ním spojená spousta srandy. Takže jako nenáročná zábava proč ne za slabší 4*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ten herec, který hrál Spirita, to jsem se snažila pochopit celý film - někdo tak nezajímavý, nudný, prostě pan NIKDO, ovšem zcela to vynahradily obě hlavní herečky a především Scarlett Johansson byla opravdu skvostná. Jinak to byla jen hezká forma, která už bohužel nebyla nijak originální - prostě další Sin city. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

To hodně bolelo. Ani výstřih Scarlett Johansson nebo zadek Evy Mendes nemohl zachránit tenhle zoufalý pokus o... upřímně řečeno nevím, co tím Frank Miller sledoval. Naprosto nefungující a otravná záležitost. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Představte si Sin City smíchané se Světem zítřka a máte přesně Spirita. Bezmyšlenkovitá jízda, jejíž účel je předvést co nejlepší vizuální stránku. A i když ve Spiritovi několik nápadů je (převzatých odjinud, samozřejmě), tak většinu času je to dost nudný, povrchní a hlavně neuvěřitelně hloupý film. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Spirit je prdel. Strašná prdel. Což je jeho jediná klika. A pak je teda taky ještě příjemě naivní, což se týká především hereckých výkonů a to je také nesporné plus. A taky nevypadá úplně zle, i když nasvícení občas nemá logiku (postavy jsou světlé na té straně, která je schovaná ve stínu apod.) A zbytek? Režisérská neschopnost Franka Millera je trestuhodná, takže díky bohu za to, co udělal. Taky se mohl brát naprosto vážně a dopadlo by to ještě hůř. Ale upřímně - prvních cca 15 minut je naprosto VÝBORNEJCH a i v průběhu se objeví několik skvělých momentů... A jak se tvářím na pokračování? Víte co, "It allways gets worst, before it gets better!" ()

Související novinky

Woody vyměnil krásu za... zkušenosti

Woody vyměnil krásu za... zkušenosti

15.02.2009

Všechno se točí kolem Woodyho Allena. No... možná ne tak docela, ale my už jsme si s ním dnešní nálož novinek nějak poslepovali ;-). Takže především je tu Woodyho nový film, který asi nebude tak… (více)

Millerova další komiksová vykopávka

Millerova další komiksová vykopávka

22.12.2008

Byl velkou inspirací pro George Lucase. Jeho první dobrodružství si čtenáři přečetli v roce 1928 v pulpovém magazínu Amazing Stories. Pak se proslavil v dlouholetém komiksovém stripu, později se stal… (více)

Když se nedaří, je dobré začít znova

Když se nedaří, je dobré začít znova

07.08.2008

Věděl to Christopher Nolan a rozhodl se natočit Batmana od začátku. Věděl to i Louis Leterrier a dal novou šanci Hulkovi. A evidentně to ví i Frank Miller a Jason Statham. Na comicsovku Daredevil si… (více)

Reklama

Reklama