Reklama

Reklama

Spirit je příběhem zavražděného policisty Dennyho Colta (Gabriel Macht), který se za záhadných okolností vrací na svět jako maskovaný bojovník se zločinem, známý pod pseudonymem Spirit. Ve snaze zbavit Central City zločinu se pouští do boje s těmi nejhoršími kriminálními živly a nezastaví se před ničím, dokud nedojde spravedlnosti ten nejobávanější a nejšílenější z nich – Octopus (Samuel L. Jackson). Spiritovy osudy jsou ale úzce propleteny i s celou řadou půvabných žen, ať už jde o Octopusovu pobočnici Silken Floss (Scarlett Johansson), svůdnou zlodějku Sand Saref (Eva Mendes) či třeba šílenou tanečnici a vrhačku nožů Plaster of Paris (Paz Vega). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (554)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Citované z listu nájdeného v smetnom koši pred domom Franka Millera - "Vážený pán Miller. Po tom, čo ste sa pričinili o vznik prinajmenšom pozoruhodného Sin City, som váš prvý sólový projekt očakával s istou dávkou entuziazmu. O komiksovom Spiritovi som pred tým nevedel nič ale po zhliadnutí filmu mám pocit, že o ňom ani nič viac vedieť nechcem. Nepochybujem, že môže byť ďaleko zaujímavejší ako ste ho vylíčili tu, prekvapilo ma však, až aký nevydarený je tento váš film. Je mi jasné, že ste sa zrejme pokúšali o odľahčenú paródiu, ale buď nemám zmysel pre humor alebo mi len proste nesedia rádobyvtipné scény evokujúce parodické "skvosty" s koncovkou "movie". Najviac ma však na Spiritovi irituje, ako ambiciózne sa tvári, štylizovaný vizuál a množstvo známych tvári však ešte kvalitný zážitok nerobia. Aj to hlavný hrdina pôsobí znudeným dojmom a jediný, kto si natáčanie zrejme užíval, je Samuel L. Jackson, ktorý charizmou a zámerným prehrávaním aspoň čiastočne vylepšuje dojem z inak príšerne napísaného záporáka. K deju sa radšej nebudem vyjadrovať, nemám skúsenosti s profesionálnym písaním, ale ste si stopercentne istý, že práve vy ich máte? Neberte to tak, že si z vás uťahujem, som však skrátka smutný akým spôsobom ste zahodili svoju dosť možno životnú šancu. PS: Ak vám náhodou ešte niekedy dovolia sadnúť si na režisérsku stoličku, majte trocha sebareflexie a pre istotu odmietnite. Mám totiž predtuchu že v komiksovom svete sa uplatníte ďaleko lepšie a ak majú váše daľšie filmy vyzerať takto, diváci to zvládnu určite aj bez vás. " ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jedno se Spiritovi nedá upřít, je to snaživka. Ten film se snaží být cool a zároveň vyprávět příběh. Jenže k tomu by potřeboval lepšího režiséra (zdravím Zacka Snydera). Takže, když máme vcelku originální příběh, ale nemáme dobrého režiséra, co nám zbývá? Obsazení, jistě. Já osobně jsem si tento film sehnal kvůli třem jménům, z nichž mě ani jeden z nich nezklamal. Scarlett Johansson a Eva Mendes - tyhle bohyně se zde předvedly tak, jak se patří. A Samuel L. Jackson jako Octopus neměl chybu. Jenže chybu jsem našel u někoho jiného - představitele hlavní role, Gabriela Machta. Je to možná sympaťák, ale tu roli nezvládl. Když má totiž hlavní postava nulové charisma a ve většině scén vypadá jako neškodný looser, je něco špatně. Do jeho role bych si dovedl představit Deppa nebo McGregora a hned by z toho byl lepší zážitek. Takže ano, Spiritovi oproti Sin City chybí podstatně hodně, nicméně není to zas takový průser, jak jsem čekal. Hlavní díky hercům dávám 3 hvězdy. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ajajajaj, SPIRIT nefunguje ani jako film, ani jako adaptace komiksu, ale jako experiment je zajímavý a ambicióznější než SIN CITY._____ Dokonce funguje lépe, protože je filmovější: nápaditě propojuje různé časoprostorové roviny, dovolí si paralelně rozehrát akci, je jednotný v užití barevných abstrakcí, voice-over dění dovysvětluje a glosuje, naštěstí nám nepřevypravuje, co právě vidíme. Problém ale vidím v tom, že i když má přímočarý děj, chybí mu pořádný tah na branku, hlášky tolik nevyniknou, protože je film přes svou atraktivnost hrozně ukecaný a obsahuje spoustu zbytečné vaty, popř. rozmělněných scén natahováním, a tak nudí._____ Jako rozumné mi nepřijde snažit se oživit hrdinu Zlatého věku komiksů tím, že mu dám moderní sincitiovský háv, zatímco dotahuji styl k dokonalosti a vysmívám se dalším hrdinům Zlatého věku, jmenovitě Batmanovi, Supermanovi ad. Tenhle Millerův samostatný debut tak připomíná jeho přístup k postavě Daredevila, tedy její modernizace ve smyslu zdrsnění a zakomponování velkoměsta jako metropole s duší, nechybí velká porce násilí a sexistického přístupu k ženám, nakombinovaný s parodií Alana Moore k tomuto Millerově přístupu ( http://home.insightbb.com/~fourcolorheros2/freeread/TheDaredevils2.pdf )._____ Bavil jsem se, jak to zajímavým způsobem nefunguje, ale cítil jsem se provinile, že si to užívám. Ukázkový příklad VGP - Very Guilty Pleasure ("velmi provinilého potěšení"), které navíc svou "podivnost" okázalou staví na odiv ve scéně, ve které věčně přehrávající Samuel L. Jackson kouká na poskakující nohu s hlavou a ptá se svých podřízených, jestli jim to nepřipadá "hodně podivné". Mně taky, mně taky. 5/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi originální comics. Frank Miller opět dokazuje svůj velký cit pro vizuální stránku filmu. Ke spolupráci si přizval neokoukaného Gabriela Machta, který po celou dobu nesejme svou masku, protivníkem je mu Samuel L.Jackson a to vše doplnuje sličné trio Scarlett Johansson, Eva Mendes a Stana Katic. Zajímavé a nevšední zpracování vytváří podmanivou podívanou, která v comicsovém žánru dost vybočuje z řady. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Smutná snaha tvůrce komiksů Franka Millera vytvořit stylizovaný film s hromadou krásných žen a skoro nesmrtelných hrdinů. Bohužel jediné, co se povedlo jsou právě ženy. V čele s Evou Mandes a Scarlett Johansson lehce zvedají celkový velmi špatný dojem z filmu, který je jen a pouze prázdným pokusem tvůrce, který tvrdě narazil. Casting není vůbec špatný, takový Samuel L. Jackson si svou postavu užívá, ale Gabriel Macht? Miller ho asi obsadil jen jako "šaška na který bude nalepen digitální obraz jeho hlavního hrdiny", ale nenašel peníze. Vzhledově vypadá Spirit zajímavě, někdy připomíná Sin City, chvílemi jde o kus dál a vypadá ještě lépe (bronzová barva...). Přesto nebo možná právě proto působí Spirit jako karikatura o hrdinovi a jeho městě bez špetky nápadu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Frank Miller, a to policistu Liebowitze. (Barrymore)
  • Brad Bird už někdy v osmdesátých letech uvažoval o zfilmování Spirita. (Karlos80)

Související novinky

Woody vyměnil krásu za... zkušenosti

Woody vyměnil krásu za... zkušenosti

15.02.2009

Všechno se točí kolem Woodyho Allena. No... možná ne tak docela, ale my už jsme si s ním dnešní nálož novinek nějak poslepovali ;-). Takže především je tu Woodyho nový film, který asi nebude tak… (více)

Millerova další komiksová vykopávka

Millerova další komiksová vykopávka

22.12.2008

Byl velkou inspirací pro George Lucase. Jeho první dobrodružství si čtenáři přečetli v roce 1928 v pulpovém magazínu Amazing Stories. Pak se proslavil v dlouholetém komiksovém stripu, později se stal… (více)

Když se nedaří, je dobré začít znova

Když se nedaří, je dobré začít znova

07.08.2008

Věděl to Christopher Nolan a rozhodl se natočit Batmana od začátku. Věděl to i Louis Leterrier a dal novou šanci Hulkovi. A evidentně to ví i Frank Miller a Jason Statham. Na comicsovku Daredevil si… (více)

Reklama

Reklama