Reklama

Reklama

Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi. (CinemArt)

(více)

Recenze (867)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nezávislá americká filmárčina z rodu Leaving Las Vegas či Boys Don’t Cry, stojaca na zaujímavej outsiderskej postave a jej bravúrnom hereckom stvárnení. Uhraničivý filmový zážitok, ktorý vás chytí a nechá zvedavo hltať každú scénu, dopodrobna skúmajúcu osobnosť hlavného hrdinu. Premena McConaugheyho Rona Woodroofa z arogantného šovinistického rednecka v chápajuceho a zúfalého, ale nevzdávajuceho sa bojovníka nielen za svoj život, je pre mňa najsilnejšou charakterovou štúdiou za posledné roky. Tvorcovia filmu sú skromní, minimalistickí, nespoliehajú na herecký excentrizmus či technické a vizuálne vylepšováky, sústredia sa len a len na rozprávanie príbehu tými najklasickejšími prostriedkami. Otvoreným a citlivým prístupom k téme. Fantasticky napísané i zrežírované. Woodroof je morálne presný opak Jordana Belforta a Leonardo, obávam sa, proti Matthewovi nemá u Akadémie šancu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby Metjú McQueer nebyl žabař a přizdisráč, nýbrž skutečný ctitel Stanislavského metody, sundal by těch padesát kilo nikoliv pár měsíci osvětimského menu, ale střihl by si třeba nechráněnou stonožku s Medžikem Džonsnem. Vypadal by přirozeněji, dokonale naplnil frázi "životní role" a navíc by ušetřili za maskérku na leze a krví podlitý pohled. Ale i tak šprcku dolů! Jeho kreace slizkého, jižanského hochštaplera a náruživého heteropíchala, před kterým se třesou i bowlingové koule, protože mají díry a jsou ženského rodu, a co si nevšimne, že jedna z fen štěká "hiv, hiv", je v letošních nominacích snad jediná, jenž si to opravdu zasouloží. Dalšího protěžovaného, teplého kandidáta, Zužu Žareda, bych zrovna dvakrát nevyzdvihoval, protože konečně dostal roli, ve které může být přirozený a určitě se cítil jako ryba v vodě. Pardon, chtěl jsem říct tranďák v travestišou, ryby, jak známo, homo nebývají. Překvapením rozhodně je, že se nejedná o plačtivou, kýčovitou filadelfskou melancholii Povislého Tomáše, ale o poměrně záživné obchodování s vitamíny proti AIDS na předpis ponikelské báby kořenářky, kvůli němuž musela Zentiva rychle vyvinout nějaké silně závislostní antidepresivum proti ušlým ziskům. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herec HR - Matthew McConaughey, Herec VR - Jared Leto, Masky + 3 nominace: Nejlepší film, Střih, Scénář ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-Thank You. -Fuck off! Breaking Good? Ne tak úplně. Překvapivě nejde o citově vyděračské drama o pozdním procitnutí jednoho homofoba, ale o formálně i obsahově vzácně střízlivý snímek, který namísto Woodroofova zbožšťování připouští, že tenhle kovboj si přehnaný soucit nezasloužil ani poté, co se nakazil AIDS. Snaze protagonistovo utrpení nerozmazávat a prostě jej zobrazovat odpovídá věcnost formy (natáčení bez umělého dosvěcování, dokumentaristicky nesouměrné záběrové kompozice, nenávodné používání hudby). Není-li film emocionálně chladný, pak zejména díky vyzáblému (cca 20 kilo dolů) McConaugheymu. I když hraje pouhý stín svých hrdinů z jiných filmů, nikdy neztrácí jiskru v oku. Způsob, jakým kombinuje neadekvátní sebejistotu, nehoráznou drzost a obdivuhodnou zarputilost, dělá z protagonisty ideálního bojovníka proti (zdravotnickému) establishmentu. Ten od svého konkurenta zosobňujícího nezlomnost americké ctižádostivosti očekává už jen to, že brzy zemře. Zejména svou fyzickou proměnou fascinuje také Jared Leto, jehož společné scény s McConaugheym vzdáleně připomínají Půlnočního kovboje, jiný film, který se nebral přehnaně vážně a na seriózním tématu se na druhou stranu ani nepásl, ani jej nebanalizoval. 75% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Další, kvalitně natočený film o boji jednotlivců či malých skupin se státní mašinérií, je potěšující hlavně v tom, že McConaughey se vrací ke svým kvalitním rolím, kterými začínal a snad z něj na stará kolena nebude jen ten dobrodružný panák z nejrůznějších Sahar. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to oscarový životopisný film o bojovníkovi proti AIDS, je Dallas Buyers Club až překvapivě svižný, životný a nepatetický. Matthew McConaughey i Jared Leto první liga. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vzniknul mimo jiné i proto, aby jsme si laskavě uvědomily, že Matthew McConaughey už není playboy s pětihvědičkovou postavou plahočící se od jedný romantický zbytečnosti ke druhý, ale herec s pětihvězdičkovým talentem hrající své postavy s takovou dokonalostí, až to bere dech. Klub poslední naděje však není ani zdaleka jen o jednom neskutečným hereckým výkonu, například paní Afflecková mně byla poprvý sympatická. Samotný příběh má největší sílu v dialozích Ron vs. doktoři, Ron vs. FDA, to fakt tesat. Oceňuji, že i do tak zavážného tématu se podařilo dostat humorný pasaže, aniž by mě jejich přítomnost způsobovala pocit trapnosti. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Schindlerov zoznam, iba fašistov nahradili farmaceutické spoločnosti, plynové komory AIDS a Židov buzíci a feťáci. Ale teda pekná prácička, hlavne po hereckej stránke, ústredné duo skvelé. Párkrát to zľahka skĺzne smerom k hollywoodskej limonáde, ale väčšinou si to zachová tvár bez sentimentu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Breaking good. Akademický film, který přídavné jméno nevede v kolonce „nadávka“, tudíž může zaujmout i tradiční diváckou obec, která ocení hlavní hvězdu ve fyzické metamorfóze, a anti-kapitalistickou agitku ve smart módu. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně naprosto poctivá filmařina. Matthew zde předvádí takřka dokonalý výkon a bez problémů mu s tím sekunduje Jared Leto. Oba v roli nemocných HIV. Oni ale nejenom, že hrají, oni ty postavy skutečně prožívají. Matthew hubne před očima, Jared už dost tak hubený mění, až strašidelně, barvu kůže. Klobouk dolů za tohle. U Jareda mě to až fascinuje, kam byl schopný zajít. On, jako zpěvák, si podle mě jen tak nemůže dovolit radikálně měnit váhu svého těla. Zajímalo by mě, jestli ho to nějak ovlivnilo na hudební kariéře nebo ne. Každopádně když už nic jiného, tak tady dokázal, jaký herec on ve skutečnosti je. Já bejt v komisi Oskarů, věděl bych úplně přesně, kam ty šošky fouknout. Matthew v roce 2013 předvedl, jaký velký herec z něj ve skutečnosti je a Jared se předvedl tak, že vidět ho tak ještě jednou v jiném filmu, přemýšlel bych, jestli není blázen. Každopádně jak říkám...klobouk dolů. Jak se Vám ze začátku bude příběh hnusit, tak postupem času budete vnímat změny v jednání právě samotných herců. A tyhle jednotlivé momenty budou stoupat a stoupat, dokud neskončí závěr a Vy si neuvědomíte, že takovou radikální změnu emocí Vám kdejaký film jen tak nenabídne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5,5miliónaTržby USA $27,298,285Tržby Celosvetovo $55,198,285▐ Matthew McConaughey napodobňuje hereckú strhanosť až na kosť akú nám už nejeden krát vo všetkej hereckej úcte predviedol Christian Bale, a treba uznať že svojej postavy sa zmocnil dokonale a je ozdobou filmu aj keď výzorom nepeknou, len na škodu je že réžia príbeh neposunie trošku vyššie lebo po polovici to už začína dosť splývať a nijak rázne to už neberie, nestrhne, ničím zvláštnym neoživí, len priemer aj keď témou určite zaujímavý /55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, přinášející něco navíc nejen o boomu viru HIV, ale i Americe 80. let, etice zisku, duchu koncernového kapitalismu, nutnosti boje proti elitám a autoritám, stejně jako třeba jižanském geniu loci. Zprvu to vypadá jako mírně modifikovaný konkurenční Vlk z Dallasu s AIDS (svým zjevným antihrdinstvím) postavený na poetice Půlnočního kovboje, postupně se ovšem charakteristika hlavního hrdiny změní tak trochu na Elektrického jezdce, což celé je pak korunováno přerodem v soudní drama a klasickým finále á la hollywoodský životopisný film - oslava občanského aktivismu (Tleská se s patosem ve tvářích, i když hlavní hrdina má blíže spíše k Larry Flyntovi, než k Erin Brockovich). Pomineme-li tedy konec, překvapí syrové zpracování, originální forma (nepřisvěcování scény, práce s kamerou atd.), hodně civilní projev a hlavně bravurní herecké výkony. Takový přerod z hollywoodského idolu v jižanskou macho-trosku, jaký předvedl Matthew McConaughey, se opravdu hned tak nevidí. Opravdový herecký koncert, do čehož ale nutno zahrnout i další herce. Hlavně ale oceňuji celkový koncept a přístup tvůrců - místo snímku sentimentálního, slzopudného, emocionálně vydírajícího či téma odlehčujícího rastrem černého humoru jdou na věc přímo, bez konceptuálního balastu, což je největší deviza Klubu poslední naděje. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

O tom, jak zbohatnout na AIDS. Měl jsem trochu problém s vláčným dějem, protože když z vás vyprší nadšení z té originální postavy a poté z té podnikatelské linie zjistíte, že tam už toho vlastně moc nezbývá. AIDS totiž nakonec stejně nevyléčí a ženu a kupu dětí už si taky pořídit nestihne, takže mi přišlo, že to plyne odnikud nikam. Není to žádná uslzená chcojka, ale myslím si že i přes skvělej výkon McConaugheyho ten film stejně zapadne a do roka si na něj nikdo nevzpomene. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ODHADUJEME, ŽE VÁM ZBÝVÁ 30 DNÍ…“ … ,,NA SVĚTĚ NENÍ NIC, CO BY RONA WOODROOFA ZABILO ZA 30 DNÍ… /// Den 1: Souhlas, lepší je umřít vobutej… O 2 měsíce později: … Dobrej film o vážnejch věcech. (Nemyslím AIDS). Vod prvního vokamžiku udivuje Matthew, kterýho ,,rodeo man“ – hlavně teda vizáž je stejně neuvěřitelná jako když ,,bukvil“ Douglas. Za zmínku pak možná stojí i Jared, kterej si jen tak vodskočil vod plotny a příběh. PŘÍBĚH! Vo to tady jde. Vo síle bojovníka, kterýho je třeba si zapamatovat v sedle! (na ,,koníčka“ jsem zrovna nemyslel… spíš bejka…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rona Woodroofa jsem neznal. 2.) Rona Woodrofa jsem…(škoda, že nám vo tom nemůžeš nic říct…). 3.) Thx za titule ,,gimli61“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Focus Features // Počet premietajúcich kín v USA: 1,110 // Otvárací Víkend v USA: $2,687,157 // ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jak žít s HIV, neustupovat nikomu a ničemu, zanadávat si a ještě to naposledy pořádně rozjet. Matthew McConaughey odmítá prvoplánově brečet nebo rozesmívat a bere to čelem skrz všechny překážky, i kdyby to měl být poslední den v jeho životě. A dost možná, že právě ten dnešní i posledním je. Upřímné drama, které je nejsympatičtější právě tím, že stejně jako hlavní hrdina zůstává po celou dobu své. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nebylo tak emoce drásající jak jsem možná čekal, ale tím líp - herecký koncert v podání obou hlavních herců potěšil (nepřekvapil ale potěšil) a fakt, že Jared Leto by dokázal zbalit ženský i jako transka to jenom potvrzuje. Dvou hodin nelituju, jelikož byly poučné a relativně i zábavné nicméně v blízké budoucnosti to po dalším shlédnutí nevolá, to na vysvětlení těch *pouze* čtyř hvězd. Cowboys are cool though, even the gay ones. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

McConaughey se definitivně probíjí do mojí top současných herců. Co předvedl v posledních pár filmech (a seriálu) je samý skvost a tady to snad ještě předčí - protože WOW. Takže v DBC nese na svých zádech celou show, celý film, a jeho charakter jsem si nemohl nezamilovat hned během prvního záběru až do úplného závěru. Rázný texaský kovboj a na počátku naprosto primitivní hovado na cestě do hrobu, poté člověk hodný obdivu tím, jak neuvěřitelně se postaví své situaci a s osobitostí sobě vlastní bojuje až do konce. Rozesmál, dojal, inspiroval. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Víte, co jsem zjistila na konci tohoto příběhu? Že se nedívám na Matthewa, ale na Ronalda, který má AIDS a bojuje, co bojuje, přímo se rve o svůj život, potažmo i o životy těch ostatních všemi možnými prostředky. Když mě tenhle fakt došel, tak jsem si uvědomila jaký je Matthew Pan herec, který nota bene ubral pro tuhle roli hodně na váze a já tiše doufám, že to zase nabere nazpátek. A to byl stěžejní moment, kdy jsem se rozhodla dát si ho na výsluní do mé topky, protože to byl luxusní výkon. Tím to neskončilo a nechci se tady opakovat, ale já jsem Jareda taky vůbec nepoznala, takže jemu patří určitě také můj obrovský obdiv, protože tu roli dal na sto procent věrohodně. Určitě souhlasím s tím, že to byl herecký koncert dvou mužů, kde mě jejich skutečná identita došla až na konci. Bravo, tomu se říká herectví !........... Byl jednou jeden den, kdy v ranních zprávách hlásili, že v Dallasu je krásně jasno, ale pro Rona to byl ten nejčernější den v celém jeho dosavadním životě. ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama