Reklama

Reklama

Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (867)

Spooner 

všechny recenze uživatele

I přes všechny ty oscarové ambice vlastně hodně příjemné překvapení. Čekal jsem totiž hlavně klasický akademicky chladný kalkul s výtečnými hereckými výkony. Místo toho jsem však dostal skvěle zrežírovaný film, v němž je bezchybný výkon McConaugheyeho a nečekaně přirozeného Jareda Leta jen třešničkou na dortu. Výborný scénář, skvěle napjatá atmosféra tehdejší doby a hlavně spousta emotivních momentů, u nichž vám nebude zrovna nejlépe. Hlavně díky ním ve mně tento skvěle odsýpající snímek každým dnem čím dál více rezonuje. Ano, letošní oscarová sezóna se zatím rýsuje hodně nadějně a tento výtečně znepokojivý snímek se v ní rozhodně neztratí. 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

HIV pozitivní Robin Hood rozvíjí svůj neuvěřitelný příběh, v němž se z vesnického a rádoby chlapáckého burana stane opravdovým mužem se srdcem na správném místě. Přerod hlavní postavy je velmi sympatický, celý film, ač založen na skutečné události, působí příjemně odlehčeně, místy snad až černohumorně. K dalším velkým plusům patří nikoli černobílé zpracování a nulová přítomnost patosu. Je fajn, že film nemá zapotřebí tolik tlačit na city (jako třeba Philadelphia). 7/10 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Padaj baletka, leto ti tie zuby zarazím až do krku..." M. McConaughey preradil do prvej hereckej ligy tak suverénne, že ten oscar je v tých najsprávnejších rukách. Filmy na tému AIDS som už zopár videl, ale tento je rozhodne lepší než Philadelphia. McConaughey schudol na nepoznanie, hrá max. presvedčivo a to, že oscara dostal i Jared Leto je jednoducho pozvánka, aby ste si pozreli film, kde hrajú dvaja oscaroví herci! O tom, že lieky a farmaceutický priemysel všeobecne sú dnes jedným z najväčších biznisov hádam nikto nepochybuje a toto je nádherný obrázok toho, ako to funguje aj dnes. Klobúk dole pred tým, čo tento pán dokázal. Skvelá téma na film, úžasné spracovanie a oscaroví herci. Čo chcete viac ? Film 100%. McConaughey a Leto 100%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Po nějakém přemýšlení se nakonec musím přiklonit k názoru, že mi film přijde ze všeho nejvíc jako víceméně prázdná oscarová návnada. Ohání se založením na skutečném příběhu, ale při bližší inspekci je velmi povrchní, neosobní a tradičně manipulativní jako bič. Všechny situace vykresluje jakoby z první dobré. Napočítala jsem jenom dva momenty uhrančivé magie (motýli, Rayon s otcem) a to je na dvouhodinový film zatraceně málo. A zároveň mě to přivádí k tomu, co mě nakonec rozptylovalo úplně nejvíc a to bylo právě zavedení postavy Rayona. To je bytost, která s sebou přináší tolik tajemství a traumat, že mě okamžitě přestává zajímat charakterová studie hlavního macha Rona, jenomže ten film pořád dál je o hlavním machovi Ronovi a Rayon se tam jen tak mihne jako trofej, ale jako se skutečnou postavou se s ním nezachází. Zároveň je to taky trochu o tom, jaké jsou korporace zlé, a nejspíš ještě o něčem dalším, nicméně ta střídající se a manipulující optika z toho ve výsledku dělá film o ničem. Konečně také můžu definitivně informovaně říct, že vážně nemám ráda herecký projev Matthewa McConaugheyho. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se dostal zcela náhodou a příliš mě neoslovil. Přišel mi příliš dlouhý (na vznik "klubu" člověk čeká více než 50 minut a poté má ten film ještě více než hodinu - jindy mi nevadí ani delší filmy, ale zde jsem tu 2 hodinovou stopáž shledal skutečně úmornou), hlavní postava mi byla veskrze nesympatická a její osudy mi byly lhostejné (a to nejenom proto, jak je Ron ve filmu vykreslen, ale i proto, že film v podstatě nic neříká o jeho minulosti, což mi dost vadilo), a ve výsledku mi to celé trochu přišlo jako taková slabší verze Lid versus Larry Flynt ve smyslu životopisného filmu o kontroverzní postavě americké historie, s kterou je těžko sympatizovat, ale jejíž boj za nějaká vyšší práva nelze než obdivovat a podporovat. Herecky je to ovšem samozřejmě naprostá pecka - herecký výkon Matthewa McConaugheyho je zde fenomenální, ale možná ještě více mě zde bavil Jared Leto, který zde vypadá, jako kdyby ho včera pustili z koncentráku a který mi připomněl podobnou hereckou kreaci Cilliana Murphyho ve snímku Snídaně na Plutu. Čili jak říkám, po herecké stránce velmi silné, ale kvalitní herci sami o sobě ještě podle mě nejsou zárukou dobrého filmu, a zde mi především vadila nulová historie hlavní postavy, zdlouhavý a nepříliš zajímavý děj, a celkově jsem z toho měl dojem, že ten film měl vzniknout v době, ve které se odehrává, protože AIDS mi v roce 2013 jako námět pro film přijde už passé - jen můj názor. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (24)

  • Film měl velice omezený časový rozvrh i finanční rozpočet. Natáčení trvalo pouze 25 dní, během kterých se režisér Jean-Marc Vallée snažil využít každou minutu. Ve scénách nebylo použito téměř žádné dodatečné osvětlení a celý film byl natočen pouze jednou ruční kamerou. Jako mnoho kostýmů posloužilo autentické staré oblečení ze 70. a 80. let, nalezené v charitativních sbírkách a secondhandech. (Mr. Filuta)
  • Matthew McConaughey (Ron Woodroof) měl čtyřměsíční dietní plán, během kterého zhubl 21 kilogramů na nejmenší výslednou váhu pro scénu v nemocnici, a to 61 kilogramů. K úbytku váhy mu dopomohlo pití dietního čaje. Jared Leto (Rayon) měl na přípravu pouze tři týdny, během kterých zhubl o 13 kg na výslednou váhu - neuvěřitelných 53 kilogramů. (Mr. Filuta)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama