Reklama

Reklama

Píše se rok 1985. Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof se od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Vyráží do Mexika, ale nehledá tam drogové bosse, hledá alternativní možnosti léčby AIDS a jeho šancí se tak stane mezinárodní černý trh s neschválenými léky. A protože nemá jinou možnost ani co ztratit, začne tyto léky pašovat přes hranice do USA. Zvláštního spojence Ron najde v Rayonovi (Jared Leto), transsexuálovi, který má stejnou touhu po životě i stejnou diagnózu. Naštěstí Rayon sdílí Ronova podnikatelského ducha a tak spolu začnou hledat cestu, jak se vyhnout vládním sankcím namířeným proti prodeji neschválených léků. Nakonec založí Dallas Buyers Club, který funguje na principu, kdy nemocní lidé platí měsíční členské příspěvky a za to získají přístup k zásobám nových a především neoficiálních léků. Takto vzniklá komunita stejně postižených a často zoufalých lidí se rychle rozrůstá a sílí. Ron už není jen pašerákem léků, stává se i bojovníkem za důstojnost, vzdělání a společenské přijetí HIV pozitivních lidí. A tak díky své snaze o přežití Ron žije naplno jako nikdy předtím, v čase, kdy již měl být spolehlivě a dávno mrtvý. Film Klub poslední naděje je inspirován skutečnými událostmi. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (867)

genetique 

všechny recenze uživatele

Boj so systémom je behom na dlhé trate, ale netreba ho vzdávať, pokiaľ je v stávke váš život. Ron Woodrof bol synonymom ultramaratónca, ktorý nehodil uterák do ringu, a aj keď skorumpovanému systému podľahol, zvíťazil (aspoň na chvíľku) nad smrťou a ukázal, čo to znamená chuť žiť. Film, v ktorom prekvapivo chýbajú typické črty amerického dojáku, ale ktorý je naopak senzitívny, dojemný a zároveň si neberie servítku pred ústa ani v tých najcitlivejších situáciách. Téma je jednoznačne útokom na nominácie filmových cien, jej prvoplánové zneužitie vylúčite počas prvých pár minút a budete si užívať výnimočný a komplexný príbeh, plný nevšedných charakterov a záživných dialógov. Valée sa vyhol akémukoľvek klišé, netlačí na pílu a hlavne nekalkuluje, ako to býva s témami podobného charakteru zvykom. No a divák sa mu odmení potleskom, priaznivou recenziou, akademik soškou. Soška sa ušla ale hereckej dvojici v hlavných úlohách, k čomu je nutné len poznamenať, že zaslúžene. McConaughey je už nejakú dobu mojim čiernym koňom a odkedy svoju kariéru nesústredí len na úlohy umelých šašov a nebehá po pľace iba hore bez, tak je naozaj na čo pozerať. 90%. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby Metjú McQueer nebyl žabař a přizdisráč, nýbrž skutečný ctitel Stanislavského metody, sundal by těch padesát kilo nikoliv pár měsíci osvětimského menu, ale střihl by si třeba nechráněnou stonožku s Medžikem Džonsnem. Vypadal by přirozeněji, dokonale naplnil frázi "životní role" a navíc by ušetřili za maskérku na leze a krví podlitý pohled. Ale i tak šprcku dolů! Jeho kreace slizkého, jižanského hochštaplera a náruživého heteropíchala, před kterým se třesou i bowlingové koule, protože mají díry a jsou ženského rodu, a co si nevšimne, že jedna z fen štěká "hiv, hiv", je v letošních nominacích snad jediná, jenž si to opravdu zasouloží. Dalšího protěžovaného, teplého kandidáta, Zužu Žareda, bych zrovna dvakrát nevyzdvihoval, protože konečně dostal roli, ve které může být přirozený a určitě se cítil jako ryba v vodě. Pardon, chtěl jsem říct tranďák v travestišou, ryby, jak známo, homo nebývají. Překvapením rozhodně je, že se nejedná o plačtivou, kýčovitou filadelfskou melancholii Povislého Tomáše, ale o poměrně záživné obchodování s vitamíny proti AIDS na předpis ponikelské báby kořenářky, kvůli němuž musela Zentiva rychle vyvinout nějaké silně závislostní antidepresivum proti ušlým ziskům. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh podle skutečné události, který mne bavil,avšak neposlal do kolen, což jsem od něj trochu očekával. Co však Klubu poslední naděje nelze upřít, je perfektní vystižení atmosféry 80. let, hudba a přirozenost. Film vskutku působí hodně autenticky. Herecké výkony není třeba nějak rozvádět, jsou dokonalé a celý počin tak vyzdvihují do pořádného nadprůměru. Otázka boje proti AIDS je tu patřičně osobitá, asi taková, jako byla celá osobnost Rona Woodroofa. Pěkné 4*. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Oscarovka bez typických neduhů (vrzající prkna, sterilita, nuda), svým přístupem ne nepodobná jinému filmu s kovbojem v hlavní roli. Žádné seriózní ubrečené drama či napravování homofobů se nekoná, Ron Woodroof není hrdina (a zůstává zalíbeníhodným kreténem) a šlape to kupředu bez cílené kritiky systému. Super. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Docela chápu nadšení diváků, ale neztotožnuji se s ním. Všechno tu už někdy bylo. Breaking bad, Blow, Philadelphia.. film prostě nepřináší příliš nového, ale jsem ráda, že vznikl už kvůli tomu, že se dotýká i ožehavého tématu - lékařů, kteří pacienty nechtějí vyléčit, ale dostat zaplaceno.. Je to bohužel stále aktuální a ne jen problém Ameriky. Co se týče herců, McConaughey nezklamal - standardní výkon, nic zvláštního, nic výrazného, jen dobří stylisté, kapky v očích a dost přemrštěný nevydařený přízvuk. Prostě jak je u něj zvykem. Jared Leto mě ale naprosto zbavil slov, je vidět, že se ničeho nebojí a vyhledává opravdu extravagantní role, které mu v závěru vážně sednou. Nepoznala bych ho. Nepoznala bych, že nešlo o skutečného transvestitu. Hádám, že to nebude nejoblíbenější role jeho fanynek, ale mně dokázal, že jako jeden z mála dokáže dobře zpívat i hrát a nic nedělá napůl. Film byl dobrý, ale leckdy jsem měla téměř pocit dejavu (kde jsem to jen viděla?) a příliš mi neubíhal. Kdybych mohla, dám 3,5 *. Bez přehrávajícího McConaugheyho by to byly 4. Edit - Po pár dnech si za boha nemůžu vzpomenout, jak film skončil, takže hodnocení nechávám na 3*, které jsou zcela oprávněné. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (24)

  • Film je natočen podle skutečných událostí, nicméně interpretace je velmi volná. Kupříkladu postavy doktorky Saks (Jennifer Garner) a transsexuála Rayona (Jared Leto) jsou složeny z několika reálných osob. (kenny.h)
  • Filmovanie prebiehalo v meste New Orleans, v americkom štáte Louisiana. (MikaelSVK)
  • Autor scénáře Craig Borten se s Ronem Woodroofem (ve filmu Matthew McConaughey) setkal měsíc před jeho smrtí v září 1992. Byl jeho příběhem fascinován a pořídil s ním více než 20 hodin rozhovorů. Výsledný scénář prošel lety komplikací, v roce 2000 byl zásadně předělán ve spolupráci s Mellisou Wallack, a zahájení produkce se dočkal po více než dvaceti letech od onoho setkání Bortena s Woodroofem. (Mr. Filuta)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama