Reklama

Reklama

Nejzářivější hollywoodské hvězdy se sešly na natáčení největšího a nejnákladnějšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají válku ve Vietnamu. To překvapivě není charakteristika filmu Tropická bouře, ale úvod k jeho příběhu, který slibuje mimořádný zážitek pro fanoušky všech forem humoru... Tugg Speedman (Ben Stiller) je klonem Bruce Willise, který chrlí kasovní trháky, ale ne a ne dosáhnout na Oscara. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) by naopak mohl cenami dláždit chodník a s vírou ve vlastní schopnosti hledá stále nové a větší výzvy. Třetí hvězdou do party je pak komik Jeff Portnoy (Jack Black), který má hodně společného se svým představitelem, jenž by rád prchnul od pověsti fekálního humoristy k charakternímu herectví. Zásadním krokem jejich kariéry měl být výše zmíněný válečný velkofilm, jenže během natáčení se něco zadrhlo – náklady stoupají, atmosféra houstne a primadony ne a ne se vpravit do rolí vojáků v hlubinách vietnamské džungle. Na radu válečného poradce (Nick Nolte) vtáhne zoufalý režisér (Steve Coogan) své herce do skutečného pralesa, aby z nich stvořil chlapy. Žádný z nich netuší, jak je tahle výprava zocelí. Během cesty totiž narazí na militantní domorodou bojůvku, která chce proti americké invazi bojovat zuby nehty. A tak zatímco domorodci pálí ostrými, nicnetušící herci si myslí, že vše je součástí natáčení a plánu ďábelského režiséra na jejich „převýchovu“... Tropická bouře režírujícího, hrajícího a pod scénářem podepsaného Bena Stillera je revoluční komedií, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek), a ty jsou navíc opravdu originální – a tak Kirk Lazarus posouvá mantinely vlastního herectví tím, že podstoupí operaci, jež z blonďatého Australana stvoří černocha od Mississippi, Tug Speedman touží adoptovat domorodého chlapečka, z něhož se vyklube zuřivý dětský zabiják, a jedna z postav se jmenuje Alpa Číno. Že je Tropická bouře skutečně „in“ potvrzují i dobrovolná sebezesměšňující camea slavných herců, kteří se ve filmu mihli, jen aby byli při tom. Ben Stiller pracoval na scénáři přes pět let. „Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře,“ říká režisér, scenárista a herec v jedné osobě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 416)

POMO 

všechny recenze uživatele

Komediálny potenciál Jacka Blacka nevyužitý, jeho postavu mohol hrať kdejaký noname a film by tým neutrpel. Ben Stiller vtipný iba keď hrá "týpka, ktorého hral v inom filme". Robert Downey cool iba vďaka černošskému prízvuku. Na jeden dobrý vtip za 20 minút desať kŕčovitých až žiadnych vtipov. Podobné pocity ako z Tropic Thunder som mal pri sledovaní Jakubiskovych komparzistov v Bathory. Bezkoncepčné, ťažkopádne. Jediné, čo tu vyčnieva z priemeru a triafa sa naplno do čierneho, je Tom Cruise. Mám rád crazy komédie, paródie, vojnové filmy aj kritiku Hollywoodu, ale sorry, steaky mám rád prepečené. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut nářez, posledních dvacet minut totální nářez. Všechno mezitím na půl ucha a na půl oka. Chápu úmysly, chápu pointy. Ale ta opravdová šťáva, která na mě prýští z plakátů, v tom bohužel není. A skotačící Cruise už je "over the top". ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Parodicky nesmírně našlápnutá jednohubka, která ovšem co do filmovosti/příběhovosti dost významně zaostává za, přiznejme si to, hodně vysokými, očekáváními. Hlavní postavy jsou tu tři, a sice Stiller, Downey a CRUISE. Ostatní jim jen tak přicmrndávají, skupiny cílů jsou tu pak dvě. Primary objective - nadělat za pomoci celoplášťových olověných kamarádů kopec hamburgerů ze všech apokalyptických čet, které kdy strčily špičku kanady do jistého přírodovědně orgastického vivária. Secondary objective - dát Hollywoodu takové kolínko, že i pamětihodný nákop Charlieho Sheena v Hot Shots 2 bude proti tomu vypadat jako přátelské pohlazení. Oba cíle byly beze zbytku úspěšně splněny a vypisování jednotlivých gagů by bylo kažením zážitku dalším divákům. Jenom podotýkám, že dabing tenhle film zabije, protože Downeyho rádobynegerská harlemština střídaná s "charakterní australštinou" nemůže být ničím stejně zničujícím nahrazena, ani když překladatelé a dabéři předvedou své životní výkony. Po naprosto nehorázném úvodu, během kterého budete mít problémy vidět přes ty potoky slz (smíchu), a v jehož rámci mě David Beckham poprvé pobavil něčím jiným než svým přesvědčením o vlastní dokonalosti, však film poněkud ztrácí dech, a závěrečných dvacet minut je jen slabým odvárkem okořeněným několika povedenými narážkami a turboakčními úlety. Ještě stručná pozitivní zastávka u neodolatelného malého nasraného Vietnamce? Laosana? Kambodžana? Trana alias Brandona Soo Hoo a jedna negativní u velkého přibuzlého McConaugheyho, který je oproti producentskému archvillainovi Cruiseovi pro film naprosto zbytečný a hlavně až na scénu "this is how we roll", která by šla stejně dobře zmáknout i bez osolárkovaného růžovokošiláče, trapný až pod krovy, a jsem v cíli téhle jízdy. K dokonalosti Tropic Thunderu ještě dost chybí, ale vzhledem ke kvalitě většiny gagů a všudypřítomné sžíravé ironii je to jeden z kousků, který rozhodně stojí za to vidět. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Druhé zhlédnutí (UNRATED verze): Talent Jacka Blacka je vážně nevyužitý, některým napoprvé zabijáckým vtipům jsem se smál o poznání vlažněji, jiným zase víc. Mou pozornost tentokrát přitáhly hlavně různé drobné vtípky testující divákovu čilost (Ben Stiller je v závěru odmrštěn explozí přesně jako Tom Cruise v M:I 3) a neustálé (úmyslné) herecké proměny Roberta Downeyho Jr. Přidané scény film příliš nenatahují, na druhou stranu jej obohacují jenom vtipy zdařilými („real Al Pacino“), nikoliv extrémně vymazlenými. Tropická bouře pro mne i přes jisté nedostatky nadále zůstává komedií roku. 85% První zhlédnutí: „I know what dude I am. I'm the dude playin' the dude, disguised as another dude!“ Hollywood si v hlubokém předklonu, bez jakýchkoliv zábran a nikoliv doslovně kálí do vlastní tváře v nejbrutálnější komedii od Borata a nejpekelnějším filmu z Vietnamu od Apokalypsy (ze které krom jiných „cituje“). Herci jsou vykresleni jako banda poloretardovaných („Never go full retard“) přizdisráčů závislých na drogách, svých agentech či na úspěchu (úspěch je synonymum pro Oscara, ale MTV Movie Award taky potěší). S ještě větším potěšením Stiller tepe do bezpáteřných producentů a logiky velkých studií „víc prdů = víc peněz“. Největším překvapením po všech stránkách luxusního obsazení pro mne byl konečně svinsky zlý a konečně svinsky skvělý Tom Cruise, který se buď někomu mstí, anebo mu scientologie definitivně sežrala mozek. Tropická bouře často připomíná výtečný britcom Kompars (Extras), akorát je přibližně kvadrilionkrát dražší a sprostší a zcela nevhodná pro osoby s vyvinutým sociálním cítěním, pro osoby milující zvířata a pro osoby nemilující pohled na střeva vylézající z lidských útrob. Nechápu, jak mohlo něco takového vzniknout, zato chápu, že něco takového zase pár let nevznikne a budu-li chtít ohrozit své zdraví vtipností scény s pandou, případně scény zakončené výkřikem „Jsem David Beckham!“, nezbývá mi, než znovu zajít do kina, a/nebo vyčkat na DVD. Apendix: Fukovy titulky jsou hodně, hodně dobré, ale ani kdyby byly hodně, hodně, hodně, hodně, hodně, hodně dobré, nemohou vystihnout necudnou krásu všech neuvěřitelných hlášek v "američtině". 90% Zajímavé komentáře: Renton, lakikaki, Honzíno ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největší probém tohoto filmu tkví v tom, že i v čásech, ve kterých se nenatáčí film, to vypadá, jako z natáčení filmu. Nedomrlé a bez šťávy, a to nejen z hlediska humoru. Zoolander je lepší. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnej akční punk, alespon po pár pivech a láhvince šáníčka se to tak jeví. Tom Cruise měl být tanečník ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Pestujem olovo, motherfuckers!" Aby som sa v kine smial tak, že mi až vyhŕknu slzy, sa stáva možno tak raz za 5 rokov. Búrke sa to podarilo. A čo je ešte neuveriteľnejšie, ten záchvat mi spôsobil Tom Cruise. Jeho telefonát s členmi brigády Ohnivý drak je scéna, ktorá vstúpi do dejín kinematografie. Pravda, ten film nie je dokonalý, niektoré fóry (prakticky všetko s Jackom Blackom) sa totálne míňajú účinkom, ale aj napriek tomu je TT neuveriteľne vtipný film a jednoznačne najlepšia komédia nielen tohto roka. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stiller je čím dál víc chytřejší a umí si dělat prdel z věcí, o kterých jste si dávno mysleli, že už si do nich všichni kopli dostatečně. Po modelingovém průmyslu to schytává Hollywood s takovou razancí, až z toho mrazí, jestli to je fakt pravda. Vynikající technická stránka je už jen šlehačkou na celém dortu, úplnou třešničkou je ale nakonec Tom Cruise – minimálně za tu odvahu ze sebe udělat takové hovado a s takovou grácií, bych mu ten Zlatý glóbus fakt dal! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podruhé si Ben Stiller sednul na křesílko režiséra a podruhé natočil ztřeštěnost, šílenost, magořinu, prostě úchylárnu, velikostně objemného formátu, že se na ní nedokáže hrabat ani Klub sráčů. Jenže stejně jako u Zoolendera tak u Tropické bouře se setkávám s něčím, co mě tak trošičku štve, a to hlavně tím, že ten film mohl být lepší, zajímavější, a nemusel si až tak moc utahovat ze všeho kolem sebe, čehož se Tropická bouře netají a hází do kotle všecko co se hodit do kotle dá. Tom Cruise má dost zásadní roli, já bych ho nedokázal poznat, ale nejenom on i Ben Stiller a jeho skvadra dělá zázraky a na herce celkově si nemůžu stěžovat. Komedie je tohle dost možná nejlepší za rok 2008. Smál jsem se jako blázen, ale ty narážky tam byly až moc okaté, hlavně teda začátek mě rozpumpoval a pak to trošičku v půlce ztrácelé grády, i když konec byl zase masakr. Tropická bouře je masakr, hraje si na akční válečňák roku a má pár opravdu nezapomenutelných scén, na ten film mě bavilo koukat, a určitě se na něj kouknu znova. Prakticky je těžké na něm najít něco špatného, ale na pět hvězdiček to opravdu není, ale zábava je to pořádná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $110,515,313Tržby Celosvetovo $188,072,649Tržby za predaj DVD v USA $49,390,674 //počet predaných kusov 2,928,570║ Postavy v tomto filmu sú určite dosť trafené na to aby mohli do sýtosti pobaviť, lenže to by to asi nemohol režírovať Ben Stiller, jeho zručnosť proste nie je na takej úrovni aby z načrtnutého potenciálu mohol vytrieskať viac než v konečnom výsledku je tento film, či že priemer, kde sa striedajú slušné momentky z hluchými miestami, škoda asi som čakal omnoho viac. V podstate už samotné ukážky k imaginárnym filmom čo by mali patrične navnadiť prídu až nepekne plané, z humorom dosť na silu. /60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Stiller se nezastaví před ničím. Tuny odkazů, tuny akce, dětská verze Tonyho Jaa, neuvěřitelný Downey, roztomilý McConaughey a šílený Cruise. Tolik pošuků co mají v garážích Ferrari jste ještě pohromadě neviděli... bez vydatnější podpory Frat Packu to sice nefunguje tak hladce jako Zoolander, ale neustále šití do vlastních (hollywoodských) řad a parodování válečného žánru vyloudí úsměv i na tvářích největších škarohlídů. Jak říkají Američani, je to klasická "hit'n'miss" komedie, ale když místo rýže sklízíte olovo jako farmář Downey a držíte v každé ruce M4ku, je jasné, že se do něčí bránice trefíte. Moje dostala plný zásah hned několikrát, takže těch pár zbloudilých kulek velkoryse odpustím. Závěrečné titulky s rapujícím Cruisem jsou ale možná až příliš extravagantní. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne Stiller, Ne Downey, Ne Black, ale.... Cruise je největší hvězda Tropické bouře. Starý dobrý "Maverick" se nebojí ničeho a předvedl úchvatný výkon, za který mu osobně přeji oscara nebo alespoň nominaci (ano utopie já vím, ale opravdu by si to zasloužil). Získat si rolí, která má cca 10 minut celý film se nepodaří jen tak někomu. Vedle něj je Ben Stiller, ať je sebelepší parodie na Ramba a jemu podobné, jen malá slepička, kterou Tom odfoukne svou stíhačkou z této planety. I přes podává Stiller skvělý výkon a vedle Cruise vládne ruku v ruce s Robertem Downey Juniorem celému filmu naprosto bez výhrad. Škoda je nevyužitého Jacka Blacka, který předvede své nejlepší kousky na začátku filmu (ten na tom vrtulníku dokázal vyset dlouho...) a pak se vypaří v drogové mlze. Tropickou bouří lehce Stiller navazuje na svůj geniální, ale zapomenutý první pokus o proniknutí do komediální režisérské elity. Mnoho hvězd, jedna velká chytrá parodie, o které se nebudou povídat nechutné vtipy jako o Disaster Movie, Scary Movie a v podstatě všechno ... XXX Movie:). Rozhodně má Tropická bouře i slabší okamžiky, kdy ani geniální postavy, hlášky, vzpomínky na jiné filmy(Četa v úvodu velmi potěší:)) a dokonce ani božský Tom Cruise prostě nedokáží udržet nastavenou laťku po celý film tak vysoko, jak by si diváci(a snad i tvůrci) přáli. Přesto lze tento malý prohřešek odpustit s klidným srdcem, protože na Tropickou bouři budete vzpomínat a o scénách z ní ještě dlouho mluvit. Komedie, která mi po dlouhé době spravila chuť a mé smýšlení o všem americkém s nálepkou "komedie". ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář (I don't read the script. The script reads me.): Ben Stiller, Justin Theroux, Etan Cohen .. _ Yo, assholes, this motherfucker's dead! ____ Kurevská pecka! Filmový orgasmus pro každého milovníka válečných filmů a znalce obecného chodu továrny na sny a jejich produktů (protože čím míň znáte/víte, tím méně pochopíte a tím méně oceníte). ___ Náběh filmu je něco excelentního - klipová reklama, sada tří předfilmových trailerů a pak už samotný film (o filmu), který začíná famózně natočenou válečnou sekvencí. Těch prvních pár minut bych si dovolil označit za jedny z nejvýbušnějších, kdy se kinosál smíchy otřásal. Následné vysvětlení, co se vlastně děje sice vytváří mírný kontrast, ale tak vražedné tempo prostě udržet nejde a film po svou délku několik dalších takových poklesů přináší. Ale není jich moc a pasáže, kde si prim berou výbušná akce nebo ostré slovní hrátky je více a vždy rychle smazávají tyto slabší momenty. Jelikož některé kurevsky sprosté a nekorektní dialogy či hlášky rvou bránici a timing vtipů je nastaven velice precizně („Alpo, jestli mě odvážeš, okamžitě ti ho vykouřím..“). ___ Hodně mi snímek vyrazil dech svojí (na žánr nezvyklou) technickou stránkou. Výprava, kamera, zvuk, hudba, triky - vše neskutečně precizní, rozmáchlé, velkolepé. Až bych se nebál vložit režisérovi do ruky scénář regulérního válečného akčňáku. Ruku v ruce s tím jdou herecké výkony a to nejen ústřední trojice. Nejslabším článkem je dle mého prdící Jack Black, ale má i své světlé stránky, občas. Zato Ben Stiller si ukrojil, zcela logicky, největší prostor, a válí na plné obrátky. Přesto je částečně zastíněn dvojici k nepoznání namaskovaných herců – hláškující negr Robert Downey, Jr. a sebeparodický Tom Cruise jsou bezchybní. ___ Z komedií, za kterými stojí Stiller jako tvůrce, je Tropic Thunder rozhodně nejlepší. Nejen mezi komediemi roku 2008 jde pak o ojedinělou a skutečně vtipnou perlu. Na DVD/(porno)Blue-Ray bude z filmu hotový evergreen pro chvíle, kdy se budete chtít kvalitně pobavit! _ 'I Love Tha Pussy' _ 95%. ___ BlackBox Projekce ___ ☼ KOMEDIE ROKU ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jako osoba, která se nadmíru vyžívá ve filmových odkazech, jsem byl takřka v sedmém nebi. Stillerovy příme citace scén z nejznámějších válečných filmů (Apokalypsa, Četa, Ryan, Lovec jelenů, Most přes řeku Kwai atd.) prakticky neberou konce a jejich namíchání mezi Cruisovo f*ckování a Downeyho hláškování je smrtící kombinací pro bránici každého filmového fandy. Když ale zmínění pánové zrovna nekralují plátnu, musí se Stiler za kamerou hodně snažit, aby nás přes trochu kostrbatý příběh dotáhl až k ultimátní závěrečné dvacetiminutovce (za kterou by se nemusel stydět žádný regulérní válečný film), takže pár much by se našlo. Především to je příliš dlouhých dialogů a neúměrné natahovaní některých scén, což film brzdí hlavně ve druhé třetině. Výsledný dojem ale zvedají povedené hudební koláže a výborně natočené akční scény, takže těch pár slabších míst nakonec rád odpustím. Rozhodně adept na pár dalších zhlédnutí. 8/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tropická bouře je hodně kontroverzní film, a tím nemyslím ono časté překračování mezí politické korektnosti ani jeho nadměrnou vulgaritu, to obé je k věci a docela zábavné, dá-li se to tak nazvat. Ben Stiller se ale rozhodl demaskovat podstatu hollywoodské velkovýrobny kasovních trháků, tu nekonečnou pásovou výrobu, která je poháněna jen a jen komerčním úspěchem ... a kontroverzně k tomu použil právě onu diskutabilní formu, která jako jediná dělá akční film akčním filmem. Když jsem se díval na ty omračující, hodně výrazně ,,áčkové" exploze a nepokrytě ,,áčkovou" produkci, sám pro sebe jsem si musel klást zásadní otázku - Je eticky čisté natočit film kritizující (no ano, je to přeci satira!) filmy vyrobené pouze k vydělávání peněz a zároveň oním filmem vydělat velké peníze? Kdybych řekl, že ano, dal bych absolutní počet hvězdiček. Jenže já si odpověděl, že není. A není ani morální cpát do výroby filmů takové sumy finančních prostředků. Filmy založené pouze na velikosti rozpočtu dláždí kinematografii cestu do pekel... Tak jsem si dekódoval vzkaz Bena Stillera, Roberta Downey Jr., Jacka Blacka, Jay Baruchela, Nicka Nolteho, Danny R. McBridea, Steva Coogana, sebe?parodického Toma Cruiseho a mnoha dalších zúčastněných hollywoodských (i nehollywoodských) person... Podobné filmy: What Just Happened?, Vrtěti psem ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stiller dobře ví, že parodie neznamená kopírovat jednu scénu za druhou "jedna k jedné", jako spíše dobře rozsévat odkazy a docílit toho, aby celek fungoval i sám o sobě. Umět to natočit tak, aby si akce řemeslně nezadala se svými předobrazy. "Anti"hollywoodská Tropická bouře v tomhle nezklamala. Jenže ať se snaží sebevíc, tak není vtipná. Je to strašně chtěné, nikoli přirozené.Jako by Stillerovi scházeli parťáci z Frat Packu a jejich vzájemná přirozená chemie i souhra. Možná se to mělo celé vydat spíše cestou naprosté absurdnosti známé ze Zoolandera či Vybíjené spíše než téhle přisprostlé normálnosti. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Úvodní trailery jsou totálně bez chyby. Ale pak mě to po prvním zhlédnutí nenadchlo, tak jak jsem čekal. Jenže co ten film mám doma, tak si ho pouštím často a rád. A fakt příjemně se u toho zasměju. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Apocalypse Now + Sunset Blvd. + Zoolander... zkombinovaný v ukrutně profesionální formě, až se zdá, že tady nemáme do činění s pouhou komedii - ukažte mi jedinou, takhle promyšlenou a áčkově natočenou -, ale s něčím, co vychází spíše z Wellese. Obávám se, že Tropická bouře není komedie roku, ale komedie století. Don Quijot byl původně také jen parodií rytířských románů, ale stal se prvním evropským románem. Rovněž Švejk byl prostinkou parodií, ale stal se něčím víc. ()

Související novinky

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

01.03.2019

V Hollywoodu už pár let koluje nápad natočit film Trojčata, který by fungoval jako duchovní pokračování osmdesátkové komedie Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVitem. Zatímco výše… (více)

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

16.05.2012

Ale ne spolu, nýbrž každý v jiném projektu. El Presidente bude akční komedie od scenáristy Dana Goora (populární seriál Parks and Recreation) a v režii zkušeného Jaye Roache. Ten by chtěl do hlavních… (více)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

30.10.2010

Tak zní oficiální název právě natáčeného čtvrtého dílu akčně špionážní série. Prozradili to režisér Brad Bird a hvězdy Tom Cruise a Jeremy Renner během tiskové konference v Dubaji, kam se produkce… (více)

Reklama

Reklama