Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Primeval je takový malý televizní Jurský park. A to doslova. Velice průměrné efekty, absolutně neznámé tváře (snad až na Jacksona z Bratrstva neohrožených) a prehistorická zvěř na každém kroku. Docela svižný rozjezd se někde v polovině (3. epizoda) zasekne a seriál začne působit dojmem, že již divákovi nemá co nabídnout. Ovšem tento pocit trvá jen krátce, závěrečná (šestá) epizoda je jakýmsi čtyřicetiminutovým strhujícím finišem, kterému se nevyrovná většina nejen současné televizní produkce. Stejně jako v jiných, prehistoricky zaměřených výtvorech se divák dozví něco o životě nejrůznějších tvorů a i když získané informace nijak nevyužije, alespoň se dozví pár zajímavých faktů. Prý se natáčí druhá sezóna, já si nedokážu představit, jak autoři navážou na uzavřený děj té první. Zřejmě mají v rukávech pár es a já si na ně s radostí počkám. PS (27.02.2008): Po shlédnutí druhé řady přidávám čtvrtou hvězdičku, druhá řada byla prakticky bezchybná. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zhruba po 6 dílech, přičemž ten šestý ve mě vzbudil obrovský zájem sledovat dále. Je to takový průměr, něco ve stylu Hvězdné brány, resp. naprosto to stejné. jen jsou tam dinosauři místo Goauldů. Co je obrovské mínus jsou ty dosti slabé efekty, to mě tam trošku ruší a snižuje kvalitu a působí malinko amatérsky. Nicméně nápad s anomáliemi je velice dobrý. Co se mi líbí, ale i občas ruší jsou vtípky, které tady jsou. Na jednu stranu občas výborně zapadnou,a le občas nabourají atmosféru a zbytečně to sebezesměšňují. Některé věci jsou taky na zamyšlení - celkem málo početné komando - pár vojáčků ma takové ještěrky, neozbrojení výzkumníci si tam sami pochodují apod., ale to se snad zlepší. Každopádně je to takový průměrný seriál, na který se dá v pohodě koukat. A třeba se to časem i zlepší. Howgh! ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý seriál. Já jsem ho zkoukl spolu s Terra nova. A tenhle se mi líbil o něco více. Jde o to že zatímco v Terra nova byly dinosauři spíše vedlejší tak tady jsou hlavní a v každém díle se objevý nějaký nový, takže pokaždé mi má co nabídnout. Efekty třeba nejsou tak dobré ale je to daleko větší zábava. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanda Jurského parku a filmů o cestování v čase , takže ten to seriál je vážně pro mne to pravé . Kvalita jednotlivých dílů je trochu kolísavá , je i vidět že tvůrci neměli nijak závratný rozpočet . Ale i přesto mne každý díl pobaví skvělým humorem a napínavou akcí . Nikdy před tím bych neřekl že ve mne budou hrůzu vzbuzovat evidentně počítačové potvůrky . Skrátka mi to sedlo a patříto k malé skupině seriálu na které se vždy velmi těším ! ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má dva základní vážné problémy: první je děsná namachrovanost hlavních postav. Tzn. všichni okamžitě znají všechna řešení, ničeho se nebojí, bleskově vědí co dělat, všechno mají k dispozici, je to jak počítačová hra a stejný problém měla např. nedávná třídílná Zahada Bermudského trojúhelníku. Je to chyba jak scénáristická, tak herecká. A druhý problém jsou televizní triky. Což je u seriálu, který na tricích stojí, opravdu podstatná chyba. Bohužel je to průšvih do očí bijící - počítačové potvory naprosto nekorespondují s natočeným prostředím. Jsou špatně nasvětlené, špatně zaostřené, dokonce se hýbou jinak než kamera a prostředí. Takhle špatně to bylo naposledy vidět snad jen v Putování s dinosaury. Navíc třeba stonožka, která řve jako Vetřelec, je fakt blbá. Celkově mě to vůbec nezaujalo. I když námět má velký potenciál, zpracování to bohužel sráží. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)
  • Počet epizod v sériích je zrcadlový. Série měly postupně 6, 7, 10, 7 a 6 dílů. (jh666)

Reklama

Reklama