Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říci, že totální úlet pro začátek byl samotný casting (zatím mám spadeno na první dvě série). Tak popořádku: Cutter = týpek s kulatými zády, protaženým obličejem směrem vpřed a typově zařaditelný někam na úroveň Luďka Soboty (tomu byste erudovaného vědce taky nevěřili, že?). Connor = pubertální týpek s předkusem, děsným vkusem na oblékání a divným obličejem (a ty vlasy! OMG). Stephen = vizuálně něco jako mix Joeyho z Přátel a Enrique Iglesiase, charismatově jim ale nesahající ani po kotníky. Abby = snad jediná sympatická osoba, tedy jen po vnější stránce. Claudia = rádobyslaďoučká, ale do dané role se absolutně nehodící. Lester = něco jako nedomrlý komisař Moulin s křivýma nohama, který prý pracuje pro vládu, ale jeho chování je tak na úrovni trenéra fotbalového dorostu. Helen = asi by ráda působila jako sexy vamp nebo "femme fatale", ale do téhle pózy jí chybí asi tak 98% osobnosti (hlavně vizuálně). Leek = jedním slovem trapák, tohle by zahrál lépe kdokoliv kolemjdoucí. Caroline = toto děvče s širokými ústy a nerovnými zuby byla taky trefa do hnědého (do černého v castingu nebyl ani jeden zásah). Tom = uff, pokud existuje herecké ztělesnění zoufalce, pak je to on.......... A tak bych mohl pokačovat. Takže stručně - pokud v seriálu nesedí do role ani jeden herec, může se jednat o dobrý seriál? Odpověď zní ... a na to si počkáme do příští epizody. EDIT: Po čtvrté řadě musím říci, že zásadní obměna obsazení seriálu velmi prospěla a i když je zpracování pořád povrchní a plné nesmyslných klišé, zvyšuji o jednu hvězdu nahoru. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení s náběhem na 5* se změnilo díky slaboučké třetí sezoně na slabý průměr. První sezona: Nadšení. Potenciál, kvalita, postavy, vše spolehlivě přebíjí jinak slabé efekty. Krom toho scénáristé se odhodlají k opravdu drsnému cliffhangeru, který zajistí slušnou druhou sezonu (prakticky identickou s první). Druhá sezona: uklidnění po cliffhangeru následované slušnou zábavou. Bohužel následující cliffhanger už je trochu moc a je cítit trochu nedostatečná předvídavost scénáristů. Třetí sezona: Utrpení. Scénáristé šli do kytek stejně jako hlavní dějová linie a tempo, které zachraňovalo předešlé sezony. Naopak se představil "záporák od nás", čehož nebylo dostatečně využito stejně jako budoucnosti samotné. Z pohledu ukončeného seriálu lze říct, že Primeval měl našlápnuto stát se výjimečným počinem, ale v půlce cesty se autoři rozhodli, že na to prostě nemají dost odvahy a ani prostředků... Edit: ten half-restart už nemá cenu, takže od prvního dílu 4 sezony nesleduji. (seriál viděn do s04e01 včetně a v originále) ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Některé díly jsou skvělé, některé méně - určitě je to ale zajímvý seriál. Škoda, že se u nás nevysílá. Možná za 5 let? Pavouci, škorpioni, přísavky, brouci..... to já žeru :-) ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jina Hvezdna brana, ale jinak je princip velmi podobny. Dokonce ve ctvrtem dile prvni serie bude i praveka obdoba goaulda :) Serial by si zaslouzil vic penez, protoze triky obcas vypadaji jako nejaka starsi pocitacova hra. Ale ja se bavim... a to je dulezite, ne? ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Za odvahu a nápad majú tvorcovia Primevalu uznanie. Spočiatku je naviac potenciál zúžitkovávaný zaujímavým spôsobom, tématika anomálií a cestovania v čase baví a veľkým plusom je aj typický britský humor, bez ktorého by seriál asi nefungoval. Jedinou výraznou slabinou je vlastne len kvalita trikov. Lenže všetky spomenuté pozítíva platia len do istej doby. Neustále zmeny v hereckej zostave, sú aj napriek čiastočnému oživeniu problematické a seriál postupne straca akékoľvek zaujímavé smerovanie, vrší jedno klišé na druhé a ešte k tomu dosť nezaujímavým spôsobom. Pád do priemerných a časom až podpriemerných vôd, z ktorých sa vytráca humor a už aj tá naivita prekáža čoraz viac, bol vlastne len logickým vyústením. 50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po obsahové i rozpočtové stránce jde o béčko, nicméně slušně natočené, s náležitým tempem, bez vyložených kiksů a celkově lehce stravitelné. Naivní sci-fi doplněná určitými prvky ve stylu Akt X. Celkový dojem: 50 %. Triky, které se v seriálu objevují v hojné míře, sice vzhledem k omezenému rozpočtu jsou ucházející, nicméně namlsaného diváka určitě nenadchnou. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pravěk zaútočil i na mou obrazovku a já v obraně před ještěry z Dráčiku kvapně hrábnul po ovladači a přepnul na něco mnohem zábavnějšího, tedy na cokoliv jiného. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Primeval je takový malý televizní Jurský park. A to doslova. Velice průměrné efekty, absolutně neznámé tváře (snad až na Jacksona z Bratrstva neohrožených) a prehistorická zvěř na každém kroku. Docela svižný rozjezd se někde v polovině (3. epizoda) zasekne a seriál začne působit dojmem, že již divákovi nemá co nabídnout. Ovšem tento pocit trvá jen krátce, závěrečná (šestá) epizoda je jakýmsi čtyřicetiminutovým strhujícím finišem, kterému se nevyrovná většina nejen současné televizní produkce. Stejně jako v jiných, prehistoricky zaměřených výtvorech se divák dozví něco o životě nejrůznějších tvorů a i když získané informace nijak nevyužije, alespoň se dozví pár zajímavých faktů. Prý se natáčí druhá sezóna, já si nedokážu představit, jak autoři navážou na uzavřený děj té první. Zřejmě mají v rukávech pár es a já si na ně s radostí počkám. PS (27.02.2008): Po shlédnutí druhé řady přidávám čtvrtou hvězdičku, druhá řada byla prakticky bezchybná. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Možná bych měl dát méně, ale mě se to libí, a pravěk je pravěk Je to něco jako putování s dinosaury, s pravěkými zvířaty řížnuté Hvězdnou branou a Akty X a k tomu ještě Budoucnost je divoká. Hannah Spearritt je půvabná i sama o sobě a s dabingem půvabného hlasu Lucie Vondračkové( zpěvačka dabuje bývalou zpěvačku) ještě půvabnější. Je tu polotajná agentura, časoprostorové anomalie, pravěká zvířata i zviřata z budoucnosti ( naopak od Budoucnost je divoká, savci prosperuji). Ale každý si na to musí udělat svůj názor, ale rozhodně je to zabavné. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +čas od času hodně zajímavá část, akce, napětí, záhadno -herci nejsou tak charismatičtí, méně zajímavé postavy, je tu moc cítit britský rukopis, některé triky působí hodně levně (hlavně v prvních částech)/// Tak konečně dokoukáno všech 13 částí z první řady (v originále to byly řady 2). Nejednu chvíli jsem s tím chtěl seknout, protože se často dostavovala nuda. Občas však seriál překvapil a když jsem si dal více částí naráz, tak mě to i začalo zajímat. Někam se to aspoň vyvíjí. Pořád ale ještě není vše řečeno, takže jsem i celkem zvědav na zbývajících 10 dílů. Snad je brzy odvysílají. Bohužel ale nemohu říct, že by mě výrazněji zaujala některá z postav. To na čem většina seriálů staví (pozn. na vašich oblíbených postavách) tu celkem ztrácí a táhne seriál spíš k zemi. Efekty jsou občas hodně úsměvné, ale s tím se u takového seriálu musí počítat. Když zapojíte fantasii, tak se to celkem dá. Uvidíme co bude dál. Mimochodem má to hezký ukázky "co uvidíme v další části"./// Celkem 67%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom guilty pleasure, ale myslím, že kedysi by som si ho užil viac. Seriál sa celý čas zaoberá tajomnými zjaveniami prehistorických zvierat na rôznych miestach v súčasnom svete. Zároveň sleduje skupinu vedcov a ochranárov, ktorí sa snažia pochopiť tieto javy a ochrániť verejnosť pred nebezpečenstvom. Rozhodne mu nemožno uprieť, že ponúka zaujímavé nápady a dobre spracované vizuálne efekty, ktoré prinášajú prekvapenie a napätie. Avšak, napriek jeho úsiliu, mnoho epizód pôsobí povrchne a predvídateľne. Postavy sú často klišé a málo výrazné, čo obmedzuje ich príbehy a charaktery. Možno až s výnimkou záporákov, ale klaďasi boli väčšinou katastrofa. Lepší priemer. 65/100 ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Zvieratká sú pre mňa ako paleontológa amatéra ok. Veľkým potešením je vidieť napr. také amonity so známkami života, zvládnem aj dinosaura na chodbe školy, ale mám pocit, že v ďalších dieloch už sa z histórie robí strašiak a cielene sa vyberajú tie vizuálne najšpatnejšie tvory (stonožky, šváby...), ktorým navyše tvorcovia pridávajú schopnosti, ktoré nemali. Výskumný tím v zložení profesor, študenti (čo prepána robia na tajnom projekte študenti?), a nejakí ľudia z vlády sú nevýrazní a nedodávajú seriálu vôbec žiadnu iskru, takže škoda, ale u mňa len za 2. Je to škoda, ale u mňa seriál nedokázal prekonať ani vyše 50 ročnú Zemanovu Cestu do praveku. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý seriál. Já jsem ho zkoukl spolu s Terra nova. A tenhle se mi líbil o něco více. Jde o to že zatímco v Terra nova byly dinosauři spíše vedlejší tak tady jsou hlavní a v každém díle se objevý nějaký nový, takže pokaždé mi má co nabídnout. Efekty třeba nejsou tak dobré ale je to daleko větší zábava. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Když jsme to tehdy měli zapůjčené od mladší sestřenice, čekal jsem něco rodinného na způsob Dinotopie, ale to se naštěstí neděje, hehe. Béčkový námět jako prase, ale zabavilo mě to. Jasně, některé scény jsou k smíchu (bazén). Potěší především humor cílící na mladé dospělé. Seriál začíná velice zajímavě a vypadá, že i přes ten nižší rozpočet a absenci mytologie by mohlo být našlápnuto na kult jako je Hvězdná brána. Jak se začnou protagonisté setkávat s potvorami, je jasné, že se tak nestane, ale má to trochu nadsázky a netváří se to smrtelně vážně. Ale je pravda, že jsem za tu dobu trochu vyrostl a nevím, jak bych se k tomu stavěl teď. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

další britský šlapák vedle,nebo spíš divákům přímo do xichtu,tohle ocení snad jen před pubertální děti,nebo psychopatí co spí s polštářkem jurského parku.děsné efekty,tupé dialogy a primitivní děj.nesledovatelné ani pod vlivem drog. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem přišel čirou náhodou jednou večer v televizi a hnedka mě zaujal. Odjakživa mě fascinují pravěké potvory a tady je jich požehnaně. Pravdou samozřejmě je, a toho si asi každý všiml, že efekty jsou na béčkové úrovni a s BBC dinosaury a Jurským parkem se to nedá rovnat. Ale i tak se snažím nevynechat jedinou epizodu. Herecké obsazení je různorodé a nejvíce vyčnívá smolař Connor, který tam čas od času plácne něco vtipného. Prostě dinosaury žeru ... i ty vizuálně nedokonalý. ()

Reklama

Reklama