Reklama

Reklama

Ohňostroj marnosti

  • USA The Bonfire of the Vanities (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spořádaný byznysmen z Wall Street a „vládce všehomíra“ Sherman McCoy (T. Hanks) spolu se svojí milenkou Marií (M. Griffithová) omylem v newyorském Bronxu porazí autem jednoho z dvojice černochů, kteří je chtěli okrást. Sherman s Marií však z místa ujíždí a na policii nic nehlásí. Chlapec se dostává do nemocnice a poté upadá do kómatu. V tu chvíli začíná hledání onoho neznámého bělocha, co mu to způsobil a začíná hysterie. Mnoho lidí se chopí příležitosti a z tohoto „honu na lišku“ se snaží získat maximum – novináři mají senzaci, černošský reverend burcuje davy a vyvolává protesty, židovský starosta se kvůli blížícím se volbám musí zavděčit černošským voličům a neúspěšný a na alkoholu závislý novinář Peter Fallow (B. Willis) má snad poslední šanci, jak najít ztracenou novinářskou čest. Mezitím se však Shermanovi začíná zcela hroutit jeho svět… Podle stejnojmenného románu Toma Wolfea natočil v roce 1990 americký režisér Brian De Palma film Ohňostroj marnosti, v němž až parodicky vykresluje Ameriku velkých úspěchů, za které leckdo zaprodá duši. Ukazuje odvrácenou stranu slávy, bohatství a moci „těch nahoře“. Řemeslné mistrovství režiséra De Palmy a kameramana Vilmose Zsigmonda doplňuje hvězdné herecké obsazení. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tohle přece není jen komedie, ale taky satira, to je přece něco trošku jiného. A podle mě docela obstojného. 16.10.2003, 22:20: dočetl jsem knihu a ta je samozřejmě lepší, nicméně mi v ní chyběl proslov soudce Whitea a vzestup Petera Fallowa, který dobře vyjadřuje "náklonnost lůzy". ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mnohými odsouzený film, mi ale nepřipadal jako nějaký propadák. Dalo by se na něm najít mnoho chyb, ale jak se říká "kdo chce psa bít, vždycky si najde hůl". Herecké výkony byly docela obstojné, nejvíce výtek bych měl asi ke scénáři, ale celkově bych řekl, že se na to dá dívat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ožil jsem, když jsem v televizi zaslechl ten poctivej dabing u Bruce Willise a u Toma Hankse. Bruce tu taky hned z kraje filmu měl hodně slušnou ožraleckou scénu, která mě dost zaujala. Zaujala mě natolik, že jsem u filmu zůstal. Jenže pak se tu ještě předvedl Tom se zásadní scénou v Bronxu a od té doby to byla strašná....ale úplně příšerná...nuda. Náběh měl film nadpozemskej, ale pak zkazil na co přišel. To jsem ještě neviděl... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $47miliónovTržby USA $15,691,192Tržby Celosvetovo $16,300,000║ Také zvučné obsadenie a tak planý príbeh až hrôza, fakt mdlé. /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Cristofer .. Nečekejte, že se u filmu budete smát až za břicho popadat. Je v tom mnohem víc a k smíchu to zrovna není. De Palma také nepředvádí nic extra a netahá z rukávu nějaké ty kamerové hrátky apod. a tak jsem chvílemi sice skřípal zuby i já, ale vydržel jsem do konce a něco jsem dostal. To něco je zajímavý pohled na "skoro hrdiny" naší doby, na moc politiky, medii a podobných tlaků, které tahají za nitky na jejichž koncích se pohupujeme my, obyčejní lidé. Buďte mravní! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zpolitizovaný, neuspěchaný, televizní povlak, kde všecko má svůj čas - filmu se nehne ani sval. Byl by skvělým hráčem pokeru. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Rozjíždělo se to docela slibně, ale vylezla z toho naprosto nudná a nezajímavá komedie. Snad jenom Morgan Freeman v menší roli soudce stojí za zmínku. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Taky bych panikařila, ale je pravda, že bych k tomu asi neměla ani příležitost. Nechovala bych se jako kus hovězího a nechtěla bych svého milence za volantem na dálnici omilovat. Tímpádem by dotyčný amant stihl včas odbočit a jakékoliv drama, spojené se čtvrtí hrůzy, by bylo eliminováno na úplné minimum. Jinak docela dobře odvedená práce. Příběh měl zajímavou myšlenku, byl opravdu dobře zahrán skvělými herci a měl spád. Je pravda, že mě některé situace pobavily, hlavně ten černošský kazatel, po kterém jsem měla vzápětí stochutí hodit chlebem. Soudce byl kupodivu supr chlap. Nestranný, rozumný a hlavně soudil spravedlivě. Film ve mně vyvolal takový odraz dnešního smutného světa plného lží, nespravedlnosti, měření dvojím metrem a zpolitizovaných kauz. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Po prvním pětiminutovém záběru jsem měl pocit, že se dívám na Scorseseho se smyslem pro humor. Bohužel, krásně trpký potenciál je od poloviny filmu postupně pohřbíván v sentimentu a patosu vrcholícím v soudcově závěrečné řeči. Až se jednomu nechce věřit, že to De Palma myslí vážně. Navzdory tomu jsem se celkem bavil, i když, že se má jednat o komedii, jsem zjistil až posléze na čsfd. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběh románu Toma Wolfea je typickým pro postžurnalismus a obecně pro termín "velký amerických román" (což se nevylučuje). Ten se v jednotlivostech i v celku obrací k základům americké společnosti a na těch nejbanálnějších střetech vystaví typizovaný příběh v tolik známých kulisách. Máme tu povrchní bílou třídu, máme tu černošské burany, manipulátory, paničky, milenky... Wall Street i soudní síň. A samozřejmě touhu po penězích. Takhle nějak si představuju tehdejší Hollywood. Jako kritické zrcadlo s top hvězdným obsazením. Vypravěčem je Bruce Willis, antihrdinou Tom Hanks, blondýnou Mell Griffithová, manželkou Kim Cattrall (a její dcerou Kirsten Dunst) a soudcem s vyšším principem mravním Morgan Freeman. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po tom, čo M. Griffith s T. Hanksom prejde čierneho kriminálnika autom, mi film pripadal zaujímavý, pretože som bol zvedavý, ako to skončí. Forma akou sa De Palma dopracoval k záveru, mi až tak nevoňala, postava Bruca Willisa bola takmer zbytočná a nebyť toľkých slávnych mien, možno by som sa na to vykašľal. B. De Palma to vie aj lepšie. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době kdy Bruce Willis teprve začínal a Tom Hanks nepředstavoval žádnou kasovní ani hereckou jistotu natočil De Palma velice podceňovaný snímek, který v mých očích začíná představovat povedenou satyru, která se stává v dnešní době stále aktuálnější. Melanie Griffith má určitě co nabídnout, ale já si nejvíce vychutnal scény s Morganem Freemanem v roli soudce. Rovněž F. Murray Abraham exceluje v úloze starosty. Existuje v dnešní době vůbec ještě nějaká slušnost? 70% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Bohuzel hvezdy v tomto snimku teprve zaciali a tudiz je vysledny dojem podprumerny. Ac se film tvari jako komedie, zasmejete se u nej malokdy. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne celkom nezáživný film z prostredia newyorskej burzy, ktorého úspešný maklér a jeho milenka sú účastníci nehody, pri ktorej sa smrteľne zraní človek, ktorý ich chcel pôvodne okradnúť. Zhoda náhod ale chce, že ho polícia vypátra a teraz už len závisí na tom, či milenku tresne prv než ona jeho. Tom Hanks a Melanie Griffith sú výborní, naozaj veľmi, ako aj Bruce Willis, ale to je bohužiaľ všetko, čo by človeka lákalo si to pustiť druhýkrát. Ja tu túžbu rozhodne nemám. Čo je škoda, pretože dvojicu Tom Hanks a Bruce Willis už len tak znovu neuvidíme. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Od De Palmy jsme zvyklí na docela jiný kafe, a myslím že nikoli pro nic za nic. Jeho pokus o sociálně kritickou komedii sice nepostrádá potřebný nadhled a uštěpačnou ironii a zdobí ho až nevídaná škála luxusních hereckých výkonů, ale o to víc to působí jako celek nepřesvědčivě, nezajímavě a poněkud vyprahle. Ve svých mafiánských eposech chrlil režisér na publikum jednu pamětihodnou scénu za druhou a stavěl na unikátní dobové atmosféře, zde něco takového naprosto absentuje a pouze vědomí, že jsem se během sledování cítil fajn, film z těžkopádného průměru bohužel nevytáhne... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Alespoň jsem si mohl vychutnat několik předlouhých "de palmovských" záběrů, když už ten příběh stojí za zlámanou bačkoru. ()

Reklama

Reklama