Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Loutkový film pro dospělé Chcípáci divadla Buchty a loutky je poklonou brakovým a pokleslým příběhům. Zdánlivě fatální konflikt přebíjí stejně fatální, ne-li ještě fatálnější láska, a to ne jedna, ale hned čtyři. Zlosyn je zahnán do kouta a láska vítězí. Výtvarná stránka filmu je plná kombinací brutálních detailů, odpudivé střídá mazlivé, stejně jako v životě. Filmový debut proslavených hračičkářů si na nic nehraje, jen si hraje. Pohrává. Staňte se svědky nové, stárnoucí vlny loutkového filmu! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Z hlediska současné české tvorby zajímavý počin, ale samotný nápad vždy nestačí. Vizuální stránka sice zaujme (nikoliv loutkami, ale kamerou), ale zmatený příběh a samoúčelná vulgarita tomu hodně ubližují. Pár dobrých momentů (většinou týkající se zamilovaného páru) to už nezachrání. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Normálně mi drsný humor nevadí, ale tahle kombinace relativně konzervativního herectví a perverzních loutek mi nesedla. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Slaboučký loutkový film, který je dle oficiálního textu distributora poklonou brakovým a pokleslým příběhům, avšak sám se k nim proti své vůli řadí. Možná jsem záměr autorů nepochopil, možná jsem měl příliš odlišná očekávání, nicméně tento snímek se mi nelíbil a čest tohoto loutkáče v mých očích zachraňuje pouze výtvárné zpracování. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to docela po půlnoci a tedy může být můj úsudek ne úplně střízlivý, ale přišlo mi, že nápady dobré a vtipné se s těmi samoúčelnými a/nebo očekávanými střídaly přibližně 1:1. Ovšem po technické stránce smekám. ()

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdybych byla na živém představení a loutky (a buchty) mi tam předváděly, jak se dá vyrobit jednovaječné nevlastní dvojče a jak se vykládá budoucnost z vypláchnutých exkrementů, tak se jistě více než usměji (musela jsme se k úsměvu nutit). Medium mění i přístup diváka a tak by se měl změnit i přístup filmu k divákům. Obviňuji Berana, že se pokoušel natočit český Team Amerika, ale nevěděl, že na to nevystačí jen fekálním humorem, ..chtělo by to přidat více osobního materiálu, ne jen zkoušet (velmi hloupé) hospodské vtipy. Nemůžu však zatřít, že se o "píchnutí si do něčeho českého" nepokusil. Ale nějak to nefungovalo.. Popravdě mě pohled na kálejícího a zvracejícího Spejbla a Hurvínka nepřišel vtipný, ale silně se mi rozhoupal žaludek (no jen si přestavte, že by tohle dělal třeba Krteček, chudák). Jde o to být nejen věrohodně nechutný, ale i sofistikovaně. Samotný fakt, že na plátně sere Spejbl nestačí. To, že jsem zachytila pár chvílí (a díky úděsně desorientačnímu tempu filmu je zas zapomněla) mající (asi) hlubší smysl, svědčí o snaze najít nějaký prostředek sdělení čehosi divákovi. Ale možná nad tím moc přemýšlím a měla bych se na to všechno vysrat a jít na pivo (díky doktore, tu jedinou radu si od vás nechám). Ps: Nakonec jsme se rozhodla rozdělit moje 2* : 1. je opocenému kuřeti a 2. bezpočtu pestrobarevných kondomů. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějaký bizarní art, dostal jsem bizarní fekální komedii. A toho fekálního humoru je tu hromada, vlastně zabírá většinu stopáže. A protože tenhle styl humoru mi je celkem proti srsti, už jenom proto se mi Chcípáci nelíbili. Po filmařské stránce to je sice velmi povedené, ale kromě toho (a kuře-uvaděče) se mi na tom nelíbilo nic. Postavy jsou nesympatické, příběh strašně nudný (což je na tak krátkou stopáž celkem průser), humor silně nevtipný a nějaká myšlenka v tom taky není. Docela mě i překvapuje, kolik slavných herců v tomhle dabuje, ale že bych z jejich výkonu byl nějak nadšený, to fakt ne. Holt tohle není film pro mě, ale aspoň je to něco jiného, než se tu normálně točí. Loutkové filmy tu sice mají tradici, ale v současnosti na ně člověk jen tak nenarazí... A kor na ty, co nejsou určené pro děti. Ale v tomhle případě se ani nedivím tomu, že to zapadlo - po stránce obsahu to nefunguje a ten humor taky podle mě zapůsobí na málokoho. Na mě rozhodně ne. Je to prostě samoúčelná úchylárna. Slabé 2* ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Nutno souhlasit, že snímku velice pomohla kamera. Nikoliv ovšem vulgarismy, pomatený (ač docela zábavný) děj a odfláknutý závěr. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Tady je hlavní problém v nevyváženosti obsahu a formy. Forma nemá chybu, kombinace různých výtvarných a animačních technik spolu s výbornou kamerou (práce s barvou a světlem, dynamické snímání), střihem a hudbou je vysoce nadstandardní. O to horší je obsah. Slabší příběh „díky“ zálibě ve fekálním humoru klesá až k vyložené slabomyslnosti. Ano, už teď slyším námitky, že jarmareční loutkové divadlo, z jehož poetiky se tu hodně čerpá, vždycky pracovalo s lidovým až obhroublým humorem. To je jistě pravda, ale i s tou lidovostí a obhroublostí se dá nakládat různě inteligentně a hlavně invenčně. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Po obsahové stránce to není nic světoborného, ale zároveň nic, co by vás unudilo k smrti. Geniální je ale animace, respektive loutkářské řemeslo nejtěžšího kalibru a kamera, která tomu dodává švunk a loutky zázračným způsobem oživuje. Dosud jsem neviděl žádný loutkový film, kde by záběry byly tak správně načasovány, že zdánlivě kamenné nehybné tváře loutek ožívají a projevují mnohdy více života než ti, kteří je dabovali. ()

JanHá 

všechny recenze uživatele

Dost těžko se hodnotí... Formálně velmi zajímavé, obsah trochu pokulhává. Ale bavil jsem se docela dobře... ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Loutkový film pro dospělé je určitě velmi unikátní formát, obzvlášť pro českou kinematografii. Líbí se mi, jak je film expresivní, loutky měly všechny zajímavý vzhled a kulisy, i když viditelně jednoduché a zdánlivě odfláklé, dávali filmu dobrou atmosféru. Děj filmu byl ze začátku celkem zajímavý, ale ke konci jsem se v něm úplně ztratil. Herecké výkony nebyly nic moc a hudba byla taky zvláštní, i když ne zrovna špatná. 5/10 ()

Reklama

Reklama