Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Akbara Velikého, muslimského vládce z Mogulské dynastie vládnoucího v 16. století (Hrithik Roshan), který se v rámci upevnění moci rozhodne vzít za manželku hindskou princeznu Jodhu (Aishwarya Rai). Ta se však nehodlá vzdát svého původu a tradic, a aby Akbar získal její srdce, bude muset sám něco obětovat. (berg.12)

Recenze (32)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Barevné, širokoúhlé, výpravné – zlato a perly se z plána téměř sypou, ale zapomenutelné. Téma postupně se rozvíjející lásky mezi jinověrci, kteří spolu původně uzavřeli jen pragmatický svazek, nepřináší nic nového. Film není špatný, ale je neoriginální. Je to pohádka, řeší se především interní problémy ve vladařově rodině, politika zůstává v ústraní. /25. 7. 2017/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Jodhaa Akbar je především nádhernou pohádkou, není příliš důležité, že jsme pevně ukotveni v polovině 16. století a úvod i závěr je opatřen stručným dějinným přehledem. Způsob, jakým je vyprávěn příběh císařovny Jodhy a jejího protějšku Akbara odpovídá podvědomě té nejustálenější normě orientální pohádky. Dokonce i ta princezna má před svatbou určité podmínky a po svatbě pokračuje obdobným zadáváním úkolů, nežli se svému císaři zcela poddá. On zatímco buduje sjednocení velké říše za pomoci pokroku a diplomacie (a nikoli násilí a tyranie) musí projít životní volbou mezi vlastní matkou a chůvou, která si zatím na jeho dvoře získala výsadní postavení. Chůva ale udělá chybu a při snaze odstranění novomanželky Jodhy narazí. V momentě usmíření mezi Jodhou a Akbarem chybí už jenom pověstná muška, která by pomohla určit, která z krásných panen je Zlatovláska. A sám Akbar, aby se stal skutečně velikým a mezi lidem oblíbeným panovníkem, si nejprve projde anonymně tržiště, aby se inspiroval v tom, co lid nejvíce trápí... K tomu všemu přidejte realistické bitvy, souboje muž proti muži, ale i proti ženě (Aishwarya krásně zužitkovala své zkušenosti z Poslední legie), nespočet nádherných barev, dechberoucí interiéry, kostýmy, hudbu... a je vám blaze po těle i duši. Ashutosh Gowariker po zásadním úspěchu s Lagaanem odpověděl v Jodhaa Akbar hned na dvojí novou lačnou poptávku po dalším opulentním výpravném filmu a opětovném sezdání Aishwaryi Rai a Hrithika Roshana. Ti se nejdříve potkali jako pár v Dhoomu dvojce ve zcela odlišném žánru a dokázali se zde proměnit z postmoderních zlodějů do pohádkového císařského páru. Rai se mezitím stala Bachchanovou, což zde připomíná také průvodní slovo namluvené jejím tchánem Amitabhem. Jednoduše shrnuto, chcete-li začít s Bollywoodem, Jodhaa Akbar patří mezi nejlepší a nejpříjemnější volby, setkáte se tu s pravým jádrem tohoto unikátního filmového světa. _ Na plátně je to pak samozřejmě pravý filmový orgasmus. #festivalbollywoodskehofilmu ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hodně výpravná záležitost, v úvodu dvě velké bitvy, paláce, přepych, taneční scény doslova masové. Většinu času muslimský panovník dobývá srdce své hindské manželky, ten zbylý se k nevoli části státního aparátu snaží stát uvědomělým a osvíceným panovníkem, v jehož říši je místo pro každou víru. Na historii zapomeňte, jde o velkolepě natočené "Muslims and Hindus united". ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Gowariker nakrútil pompéznu historickú fresku lásky medzi ľuďmi pochádzajúcimi z odlišných kultúr, vyznávajúcich rozličné náboženstvá. Gowariker vo všetkých svojich filmov prezentuje silnú národnostnú stránku a tentokrát to robí v tej najlepšej tradícií historických eposov. Chrám v Jaipure a Agra Fort sa vrátili do minulosti aby očarili svojou krásou, farebnosťou a majestátnosťou. Hrithik Roshan hrá svoj štandard a Aishawya Rai predstavuje asi najkrajšie dievča aké som mal možnosť vidieť v sári. Jediná chyba filmu sú akčné scény. Amatérsky natočené a neuveriteľne pomalé. Ako keby sa herci báli, že by prudším pohybom mohli niekomu ublížiť. Inak sa jedná o výborný film, kde znova emócie fungujú na sto desať percent a kde hudba A.R. Rahmana vytvára pôsobivú atmosféru časov minulých. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spracovanie pripomína typické juhoamerické telenovely a kvôli dlho naťahovaným romantickým scénam je film určený skôr pre nežnejšie pohlavie. Objavia sa tu (až) 2 bitky armád, jeden súboj so slonom a niekoľko málo súbojov. Postavy sú jasne diferencované na kladné a záporné. Napriek tomu má divák aspoň možnosť dozvedieť sa niečo o indickej kultúre (histórii menej), zvyklostiach (najmä vzťah islamu a hinduizmu vo vtedajšej multikultúrnej krajine), ktoré sú odlišné od tých európskych. Vidno však, že na peniazoch sa nešetrilo. Kvôli ohromnej stopáži sa môže dať film pozrieť iba po častiach, aspoň u mňa to tak bolo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Indický rodák Yuri Suri, ktorý stvárnil postavu Bairam Khana, je v skutočnosti kvalifikovaným kozmonautom. Počas svojej kariéry lietal na niekoľkých typoch lietadiel, vrátane ruských MiG 21 či MiG 25 (MikaelSVK)
  • Natáčania filmu sa zúčastnilo aj viac ako 80 slonov, 100 koní a 55 tiav. (MikaelSVK)
  • Kvôli svojej role musela herečka Aishwarya Rai Bachchan (Jodhaa Bai) nosiť hnedé kontaktné šošovky. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama