Reklama

Reklama

Saturday Night Live

(pořad)
  • USA SNL
Promo 12
Komedie / Hudební
USA, 1975, 90 min

Tvůrci:

Lorne Michaels

Scénář:

Robert Smigel, Harper Steele, Tina Fey, Bonnie Turner, Terry Turner (více)

Hudba:

Mark Maxwell

Účinkují:

Jason Sudeikis, Kevin Nealon, Phil Hartman, Chris Kattan, Will Ferrell, Tim Meadows, Horatio Sanz, Dana Carvey, Tracy Morgan, Will Forte, Tina Fey (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

SATURDAY NIGHT LIVE je týdenní večerní pořad který trvá 90 minut. Je vysílán na stanici NBC již od roku 1975. Týden co týden vystupují jiní hosté a to jak muzikanti tak baviči a známí herci. (gruvacek)

Zajímavosti (60)

  • V Saturday Night Live poprvé kouzelníci Penn a Teller předvedli svůj nejznámější trik, útěk z vodní nádrže během karetního triku. Stalo se tak v roce 1986, a ačkoli si duo Penn & Teller zakládá na bezpečnosti všech, jež se triku účastní, bylo to právě toto představení, kdy zásobování kyslíkem nefungovalo jak mělo. Tellerovy plavecké brýle totiž netěsnily jak měly, minutu a půl před koncem triku se začaly plnit vodou a Teller nemohl dýchat. Trik i přesto se zadrženým dechem zdárně dokončil, a nikdo by si ani nevšiml, že došlo ke komplikacím, nebýt asistenčního týmu, který Tellerovi přispěchal na pomoc kvůli smluvenému znamení volání o pomoc. (Alfréda)
  • Show je v USA často kritizována za reprezentaci, nebo spíše nereprezentaci minorit. Během let 1975 až 2016 bylo z více jak 800 hostů 6,8 % černých, 1,2 % hispánského původu a 1,1 % „jiného“ původu. Nejhůře je na tom pořad s reprezentací asiatů. Až v roce 2000 uváděli pořad dva herci asijského původu, a to Jackie Chan a Lucy Liu. Následovně až v roce 2017 uváděli Kumail Nanjiani a Aziz Ansari, v roce 2018 Awkwafina v roce 2019 Sandra Oh. (hansel97)
  • Tváře do pořadu týmu jsou vybírány producenty na různých stand up comedy show. (Patw)
  • Od roku 1990 je každý člen týmu pořadu placen nejméně 5 500 americkými dolary za epizodu. Nejvíce vydělávajícím členem týmu byl Will Ferrel s příjmem 350 000 dolarů za 20 epizod, což představuje 17 500 amerických dolarů za epizodu. Tina Fey vydělala v roce, kdy byla jak členem týmu, tak hlavní scenáristkou, 1,5 milionu amerických dolarů. (Patw)
  • V roce 2010 vznikla na Facebooku kampaň, která žádala Betty White, aby moderovala jeden díl. To se také splnilo. Betty White ve svých 88 letech moderovala epizodu, která se dočkala více jak osmi milionů diváků. (Patw)
  • Známé trio The Lonely Island, čítající herce Samberga, režiséra Schaffera a scenáristu Taccona, natočilo a sestříhalo svůj první skeč ve volném čase za použití půjčené kamery a mikrofonu. Během největší slávy SNL Digital Shorts se k této tradici občas vraceli a vše nahrávali jen ve třech na obyčejné kamery a iPody. (Brousitch)
  • Show získala v roce 2009 rekordních 13 nominací na cenu Emmy. (Ruuzha)
  • Tento pořad měl mít původně jen šest dílů. (Pumiiix)
  • V septembri 1997 sa v show objavil Richard Jewell, v ktorej vtipne odbil návrhy, že je zodpovedný za smrť Matky Terezy a Diany, princeznej z Walesu. Bol to bezpečnostný strážnik a policajt, ktorý počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, zachránil tisícky životov nálezom batoha plných bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna pred ich explóziou. Následne bol obvinený FBI práve on z prípravy atentátu. Prípad bol široko medializovaný v celom USA. Neskôr bol z všetkých obvinení úplne oslobodený a následne niekoľko krát vyznamenaný. V roku 2019 bol o ňom natočený film Richard Jewell a v roku 2020 v televíznom seriáli Manhunt mu bola venovaná celá druhá séria s názvom Deadly Games, ktorá mala 10 epizód. (Raccoon.city)
  • V roku 1994 ponuku stať sa súčasťou tímu Saturday Night Live dostala aj Jennifer Aniston, ale odmietla, pretože SNL je nočná šou a ona chcela byť na obrazovke v hlavnom vysielacom čase, pričom ju už čakalo nakrúcanie pilotnej časti Priateľov. (Raccoon.city)
  • V 3. sérii (1978) bol odvysielaný skeč s názvom „The Festrunk Brothers“. Bola to paródia na československých emigrantov v USA. Účinkoval v nej aj Steve Martin, ktorý sa pokúšal hovoriť po slovensky a česky. (mckika)

Související novinky

Jason Reitman se vydá do New Yorku 70. let

Jason Reitman se vydá do New Yorku 70. let

03.05.2023

Na čtyři Ceny Akademie nominovaný režisér, producent a scenárista Jason Reitman (Lítám v tom, Juno) nám před dvěma lety přinesl dlouho očekávané pokračování Krotitelů duchů, série, jejíž otěže… (více)

Emmy 2022 opět v režii HBO

Emmy 2022 opět v režii HBO

13.09.2022

Zatímco v loňském roce ceny Emmy ovládl zcela Netflix, letošní 74. ročník kabelovka HBO mocně vrátila úder. Díky jasným vítězstvím seriálů Boj o moc a Bílý lotos toho zkrátka na streamovacího giganta… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Batman jako podcastová komedie?

Batman jako podcastová komedie?

03.02.2021

Komiksy už se dnes adaptují na tisíce způsobů, přesto vás asi následující novinka překvapí. Batman se totiž dočká nového zpracování – a to tentokrát komediálního. V novém podcastu pro streamovací… (více)

Reklama

Reklama