Dařbuján má dobré srdce, málo peněz a hodně dětí. Když se narodí to poslední, nikdo z bohatých sedláků, kupců a řezníků nechce dělat kmotra, Pandrhola mu dokonce ani nezaplatí za poslední práci. A tak když potká spravedlivého Smrťáka, s vděkem ho Dařbuján a jeho žena za kmotra přijmou. Dařbuján za to dostane dar - umění léčit. Musí ale poslechnout Smrťákových pokynů, když bude stát v nohou postele, pacient se uzdraví, když v hlavách, všechno je marno...
Známou pohádku Jana Drdy uvidíte v televizním zpracování z roku 1987 a hlavní role si v ní zahráli Petr Kostka, Josef Vinklář a Radovan Lukavský. (oficiální text distributora)
honajz
Líbilo se mi to víc jak Dařbuján a Pandrhola, Kostka je lepší než Sovák, ale tuhle pohádku obecně nějak nemusím.(12.9.2010)
UncleG
Dařbuján a Pandrhola RELOADED :) Tak takhle televizní nízkorozpočtovka nedopadla úplně špatně - a to především díky oproštění příběhu od "sociálních podtextů" a skvělému obsazení. I když on ten "Moudrý a Laskavý, medovým hlasem mluvící" pan Smrtka v podání mistra Lukavského nepůsobil zrovna jako Sekáč, ze kterýho by správně měla naskakovat husí kůže. V tomhle ohledu u mě stále vede Václav Lohniský z původní verze, kterej je sice kamarád, ale pořád zatraceně děsivej.(12.9.2010)
fantoci
Konečně taky máme nějaký remake. :-) Jistě by se našly i další. Odnesla to tentokrát Drdova pohádka o Dařbujánovi a Pandrholovi. Na původní film tato tv inscenace rozhodně nemá. Trochu jsem měl z pohádky pocit, že byla natočena jen kvůli tomu, aby byl splněn plán. Má však hvězdné obsazení. To je však málo na to, abych snímku věnoval alespoň pět bodů.(6.3.2008)
otík
Nic víc než hezká televizní pohádka s příjemným Petrem Kostkou a dalšími známými herci, kteří už tolik prostoru nedostali. Jde o chudšího bratříčka známého kino zpracování Dařbujána a Pandrholy, jen s poněkud nešťastným názvem. Hudba: Vadim Petrov(13.9.2010)
Jezinka.Jezinka
"Dařbujáne? Co je tohle za motanici? Tys mě napálil!" "Kmotře, vždyť ty jsi na mě jako na cizího!" "To uvidíš, až tě dostanu." Jedna z klasických nedělnícho pohádek, kde kmotr Smrťák není cizí, ale nejspravedlivější ze sousedů široko daleko.(12.9.2010)