Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som nemal to šťastie zoznámiť sa s Carrie. B. De Palma na to išiel veľmi dobre, prevažná časť filmu pôsobí skôr ako psychologická dráma o dievčati, ktorému chýba iba trocha sebavedomia. No možno skôr lepšia mater...Svojou účasťou ma potešil i J. Travolta . Dramatická rovina filmu je výborná, herecké výkony rovnako. Gradovanie deja v závere bolo výborne načasované a trochu ma zamrzela jedine smrť učiteľky, ktorá bola celý čas na strane Carrie. Pohromu, ktorú spôsobila pravdepodobne nemohla ovládať jej poníženie bolo príliš veľké a tomu zodpovedala i sila katastrofy, ktorú priniesla. Carrie je však vzhľadom na rok výroby výborný psychologický horor. 80%. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Klasická perla nejen horrorového žánru, ale kinematografie jako takové. Brian De Palma natočil podle mě nejlepší adaptaci Kingovy knihy. A to beru v úvahu i takový Kubrickův Shining, Cronenbergovu Mrtvou zónu, Misery, Zelenou míli nebo Vykoupení z věznice Shawshank - všechno dobré až vynikající kousky, ale Carrie byla první a pro mě je pořád nej. [Tenhle film navíc zpětně hodně pomohl ke slávě i samotnému autorovi předlohy. King měl vůbec hned na začátku velké štěstí, že se jeho knih chopili mistři typu Kubricka a De Palmy, a udělali mu svými snímky tu nejlepší možnou reklamu.] ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ono si to plyne takovým nenáročným stylem pubertální zábavy sedmdesátých let, ovšem až do plesu. Tam jako kdyby Palmovi došla trpělivost a rozehrál trošku jiný zápas, ve kterém se mu podařilo vybičovat moji pozornost k vážně dobrému výkonu. Takže manažer týmu King může být nadmíru spokojen. (Litoměřice 2013, 9/14) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zrejme sa už nikomu nepodarí natočiť lepšie filmové spracovanie prvého románu Stephena Kinga. Režisér Brian De Palma to zvládol v roku 1974 na veľmi vysokej úrovni. Je to strhujúce a silné ako "Vyháňač diabla" s prudkými zvratmi ako v "Rosemary má dieťa." Šťastnú ruku mal i pri výbere herečky Sissy Spacek, ktorá doslova exceluje pri stvárnení hlavnej hrdinky - Carrie White. Mimochodom scénu, kde Carrie tancuje na plese s Tommym a kamera sa točí okolo nich, považujem za najlepší filmový tanec v dejinách horrorového filmu. Taktiež nemožno zabudnúť na Carrie zaliatú prasačou krvou a jej následný vražedný záchvat. Nie je zlá, nie je ani posadnutá pomstou, ale zachová sa ako niekto komu dlho a veľmi ubližovali. ***** ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

S.Kinga mám jako autora moc rád a četl jsem i Carrie, proto jsem byl na film poměrně dost natěšený, navíc když režíroval B.De Palma. Hlavní linie příběhu je zachovaná, některé časti z knihy jsou vynechané, některé vcelku pozměněné. Akci po plesu jsem si představoval delší, bohužel mi přišla lehce „odfláknutá“. S.Spacek zahrála Carrie velice dobře i její démonická matka byla dobře obsazena, pobavil J.Travolta. Když srovnám Carrie s Časožrouty, které jsem viděl nedávno, nejedná se o tak podrobný přepis knihy na plátno. Z hlediska kvality vyhrává Carrie. 8+/10 ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Film Carrie je velmi provázán s prvními Hvězdnými válkami (1977). George Lucas málem režíroval Carrie a představitelé hlavních rolí z Sissy Spacek a William Katt měli hrát Leiu a Lukea ve Star Wars. (Elisebah)
  • Carrie obsahuje klíčová témata amerického hororu 70. let a zároveň předznamenala nástup několika pozdějších subžánrů - např. slasher a teenage hororů. (ClintEastwood)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama