Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ono si to plyne takovým nenáročným stylem pubertální zábavy sedmdesátých let, ovšem až do plesu. Tam jako kdyby Palmovi došla trpělivost a rozehrál trošku jiný zápas, ve kterém se mu podařilo vybičovat moji pozornost k vážně dobrému výkonu. Takže manažer týmu King může být nadmíru spokojen. (Litoměřice 2013, 9/14) ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Bezchybne dilo a s prehledem nejlepsi adaptace S. Kinga. Pricemz je nutne vyzdvihnout dva klady: nadpozemsky krasnou hudbu Pina Donaggia a nadpozemsky krasnou Sissy Spacek. Zaverecna pulhodina patri k tomu vubec nejlepsimu, co v zanru vzniklo. Jeste intenzivnejsi (a v konecnem dusledku i lepsi) nez kniha. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nebudem si nic namlouvat, Kingova predloha moc hororova neni a film je na tom stejne. Cely je to vicemene postaveny na dvou trech zasadnich scenach a jedny lekacce, nicmene jako film je to paradni, jediny slovo, ktery me napada, je sugestivni, ackoliv to obcas bezi skoro az v pohodovym duchu, tak to cloveka zaujme od zacatku do konce, navic nadherna hudba a paradni Sissy Spacek. Akorat jeji matce jsem ten fanatismus vubec neveril. Navic, krome zaveru, kterej je v knize vic ve velkym, na coz asi De Palma nemel prachy, tak se film skoro do detailu drzi predlohy, ale zaroven knihu prekonava, protoze na knizce je precejen videt, ze King jeste nebyl moc vypsanej. Lepsi 4*. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

V Carrie se šťastně protl De Palmův hitchcockovsky vynalézavý režijní styl s působivým Kingovým příběhem. Režisér zde prázdně neexhibuje jako v některých jeho následujících snímcích a hledá nejen nejefektnější, ale i nejefektivnější způsob vyprávění. Vyloženou výhrou bylo i obsazení Sissy Spacek, která vypadá, jako by se pro roli Carrie narodila. Na pasáž z maturitního plesu by mohl být i Hitchcock hrdý. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

King mě zmrazil tím, jak bez jakýchkoli náznaků citu nebo porozumění popoháněl Carrie vstříc velkolepému finále, do jejích myšlenek nakukoval jenom občas a všechno zabalil do téměř až dokumentární formy. De Palma s Cohenem na to jdou přesně opačně. Z Carrie se stává nadpozemská bytost, nepatřící do nelítostného a cynického světa kolem ní. Její pocity, ať už je to zloba, údiv nebo radost, jsou hlavním hybatelem příběhu, který díky brilantní formě povyšuje příběh téměř na poselství. Předloha i adaptace jsou tak nakonec dost rozdílné, přesto si moji oblibu získaly s přehledem. 85% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • "Carrie" bola prvým publikovaným a zároveň najkratším románom Stephena Kinga. (marlon)
  • Carrie patrí medzi 12 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Uviedol to pre britský filmový magazín Sight and Sound. (dom1niq)
  • Ve scéně, kdy Carrie (Sissy Spacek) rozbije ve svém pokoji zrcadlo, je jasně vidět, že se vysype celé. Když k němu ale o okamžik později přistoupí, střepy v levém dolním rohu jsou na svém místě. (Geriel)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama