Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotil tento film, nenápadný a precizní jako drama, úderný a děsuplný jako horor. De Palma se snad záměrně, snad neúmyslně dokonale oprostil od Kingova mysteriózního stylu, jeho příběh o matkou trýzněné a spolužačkami zesměšňované středoškolačce je příkladem tak pomalinkého budování napětí, jaké známe snad jen z Kubrickova Osvícení. Některé scény a jednání postav se může zdát hloupé, čitelné a vleklé, ale ve skutečnosti máme před sebou výborně servírované teenagerovské drama, které má vše na tom pravém místě a občasný hororový nadpřirozený záblesk jako by nás připravoval na blížící se vyvrcholení. Sissy Spacek je ve své roli naprosto fantastická, stejně tak její pošahaná a fanatická matka vyzařuje v podání Piper Laurie vydatnou auru strachu a šílenství. Poslední půlhodinka je pak zrežírována skutečně mistrně a dokonale odráží tu nepříjemnou atmosféru, která se během snímku nahromadí. Carrie asi moderní obecenstvo do kolen nesrazí, ale oproti dnešním rádoby hororům má obrovské kouzlo.. 75% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hvězdičku přidávám za poslední scénu, protože při ní jsem se málem udusila žvýkačkou. Jinak mám s celým filmem problém hlavně proto, že si tak nějak nemůže vybrat, jestli té Carrie fandí nebo ne. Rovněž mi vadila přílišná béčkovost nebo jakási neumělost některých záběrů (hlavně z Whiteovic domácnosti) - rejžovi zkrátka jde lépe vyprávět zaslouženou šikanu na školním hřišti než dlouhodobý psychický teror pod taktovkou fanatické matky - každá taková scéna skončí přehlušujícím se řvaním a krkem už vám potom leze jak matka, tak dcera. Ale svatý Sebastian je se zářícíma očima proklatě sexy. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

V závěru docela drsný teenagersko-psychologický horor o zakřiknutý, šeredný a telekinezí nadaný zrzce, která je střídavě terorizována bláznivě pobožbou máti, a střídavě šikanována svýma slepičíma spolužačkama. Tak to jde první hodinu (nuda), pak ples, a posledních 15 minut se konečně rozpoutá celkem slušný horor, který ale už můj dojem stejně nezachránil. Natočeno je to na tehdejší poměry dobře, o tom žádná. Jen se prostě moc dlouho nic nedělo a hlavně (a je to možná povrchní) nemám rád koukat hodinu a půl hodiny na takovou sexuálně potlačenou hnusku... Bonus: Travolta tu rube prasata. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Pamatujete ještě jednohlasý dabing na VHS? Jasně, tahle otázka směřuje spíše k těm pamětníkům z vás tady na ČSFD : ) Právě díky této technické vymoženosti dostupné za socialismu a kutilům v zemi za železnou oponou má pro mě tenhle film dvojí příchuť .. prvně jsem totiž Carrie viděl v němčině v tak absurdním dabingu (ten člověk zjevně tenhle jazyk moc neovládal, natož češtinu), že jsem si myslel, že je to spíše nějaká parodie než horor. Napodruhé (díky TV) už jsem svůj žánrový omyl pochopil a díky tomu se ještě více krvavě bavil . ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Klasická perla nejen horrorového žánru, ale kinematografie jako takové. Brian De Palma natočil podle mě nejlepší adaptaci Kingovy knihy. A to beru v úvahu i takový Kubrickův Shining, Cronenbergovu Mrtvou zónu, Misery, Zelenou míli nebo Vykoupení z věznice Shawshank - všechno dobré až vynikající kousky, ale Carrie byla první a pro mě je pořád nej. [Tenhle film navíc zpětně hodně pomohl ke slávě i samotnému autorovi předlohy. King měl vůbec hned na začátku velké štěstí, že se jeho knih chopili mistři typu Kubricka a De Palmy, a udělali mu svými snímky tu nejlepší možnou reklamu.] ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Na hudbě spolupracoval Bernard Hermann, autor hudebního doprovodu k filmu Psycho (1960), a právě nejslavnější motiv ze zmíněného filmu můžeme slyšet i v jedné scéně tohoto filmu. (Pepinec)
  • Kniha patrí pre svoje šokujúco krvavé scény a zobrazenie ničivej nenávisti a deštrukcie k najčastejšie zakazovaným na amerických školách a jej filmové spracovania sú vo Fínsku úplne zakázané. (marlon)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama