Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

novoten 

všechny recenze uživatele

King mě zmrazil tím, jak bez jakýchkoli náznaků citu nebo porozumění popoháněl Carrie vstříc velkolepému finále, do jejích myšlenek nakukoval jenom občas a všechno zabalil do téměř až dokumentární formy. De Palma s Cohenem na to jdou přesně opačně. Z Carrie se stává nadpozemská bytost, nepatřící do nelítostného a cynického světa kolem ní. Její pocity, ať už je to zloba, údiv nebo radost, jsou hlavním hybatelem příběhu, který díky brilantní formě povyšuje příběh téměř na poselství. Předloha i adaptace jsou tak nakonec dost rozdílné, přesto si moji oblibu získaly s přehledem. 85% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

FENOMENÁLNÍ. Ač knihy slavného Stephena Kinga zrovna nemusím, nestává se moc často, že film, který je podle nich natočen by byl zklamáním. Do tohoto trendu zapadá i Carrie, opět kniha kterou jsem se pokusil přečíst, ale Kingův styl mi opět nevyhovoval. Samotný příběh je však natolik zajímavý, že filmové zpracovaní bylo jen otázkou času. Bezchybný De Palmův styl prochází snímek od počátku do konce a skvěle pracuje jak s divákem, tak i s postavami. Snímek začíná zcela nevinně, jako drama jedné dospívající slečny a její značně nábožensky založené matky. Tenhle příběh není děsivý tím způsobem jako ostatní horory, nepracuje s klasickými proprietami, ale sklání se k úplně jiným metodám. Po dramatickém začátku se film přehoupne do druhé poloviny a režisér účelným a velmi progresivním stylem naprosto překročí předchozí rámec a doslova porušuje všechna pravidla, která před chvíli ještě úzkostlivě dodržoval. Tahle část patří k tomu nejlepšímu co nám žánr vůbec nabízí. Ani se nedivím, že zrovna tenhle horor tolik inspiroval Larse von Triera. [TOP 19/9 78%] ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja osobne by som tento film nezaradil medzi horor, ale skor psychologicku dramu s nadychom thrilleru, pretoze Carrie v podani Sissy Spacek bola vlastne ponizovana spoluziackami a akokeby to nestacilo bola este aj tyrana fanaticky veriacou matkou. Dej ubieha trosku pomalsie, ale vo chvili, ked zacne maturitny ples sa to otoci na obrovsku dramu a v tej chvili reziser Brian De Palma dokazal posilnit napätie na maximum a na rok 1976 to musel byt urcite zaujimavy a vynikajuci film. Vo vedlajsej ulohe sa objavil aj mlady John Travolta a hudba mi niekedy pripomenula slavnu scenu v sprche z filmu PSYCHO (1960). Sissy Spacek bola nominovana na Oscara za hlavnu a Piper Laurie v ulohe matky za vedlajsiu ulohu, avsak ani jedna z nich Oscara nevyhrala, pretoze väcsie stastie mali Faye Dunaway za hlavnu a Beatrice Straight za vedlajsiu ulohu, obe za dramu NETWORK (1976)... 17.05.2010 ______ Sissy Spacek - (Carrie White) +++ Piper Laurie - (Margaret White) +++ Amy Irving - (Sue Snell) +++ John Travolta - (Billy Nolan) +++ Nancy Allen - (Chris Hargensen) +++ William Katt - (Tommy Ross) +++ Betty Buckley - (Pani Collinsová) +++ Produkcia: Brian De Palma +++ Hudba: Pino Donaggio +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Změněný konec a děj ohlodaný na kost, nicméně ani tak nezůstává filmová Carrie té knižní nic dlužna. Brian de Palma je bourák a způsob, jakým natočil plesovou scénu, mi vyrazil dech. Jeho Carrie ale není jen o kýblu krve. Zdaleka ne. Spor dcery a matky je vylíčen tak poutavě, je vizuálně tak vyhračičkovaný a podbarvený tak krásnou Donaggiovou hudbou, že nenudí ani chvilku. A že je Sissy Spacek v hlavní roli jedinečná, to asi psát nemusím (ale je). ()

H34D 

všechny recenze uživatele

I takřka po čtyřech dekádách Carrie osloví svým moderním zpracováním, které umí pomocí promyšlené kamery, zpomalených záběrů i rozdělené obrazovky vytěžit z jednotlivých scén maximum. Ať už se jedná o první menstruaci, vrchol štěstí v podobě maturitního tance, tak umně gradovaného finále plesu. Nebudu zastírat, že samotný děj mě až tolik neoslovil, hororové prvky nejsou mnoho využity a jejich pozadí je ještě méně vysvětleno, nicméně stále platí, že síla Carrie spočívá ve vybraných scénách točících se kolem atmosféry střední školy. 7/10 ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Billy Nolan (John Travolta) jezdí červeným Chevroletem Chevelle SS 396 z roku 1967. (J.F.B.)
  • Sissy Spacek přišla původně na konkurz na postavu ve vedlejší roli (měla hrát buď Sue Snell nebo Chris Hargensen). Režisér Brian De Palma si ji ale vyžádal pro hlavní roli Carrie. (kondor77)
  • Představitelka hlavní role Sissy Spacek má české kořeny. Její praděd Arnold A. Špaček pocházel z Moravy a byl starostou Texaského města Granger. (zeďa)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama