Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (738)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked vidim meno rezisera Edward Zwicka, hned si spomeniem na jeden z jeho vojnovych filmov, ktore natocil a tak premyslam, ci aj natocil nieco ine, ako vojnovy film, ale to nie je podstatne. Edward je majster rozpravania dramatickych pribehov podla skutocnosti a stale znovu a znovu nam ukazuje, aka je vojna svinstvo a ze sa dnes mame v podstate dobre v porovnani s ludmi v Bielorusku pocas 2. svetovej vojny, ktori boli stvancami v lese v minusovych teplotach a ani nevedeli, ci sa doziju dalsieho dna. Hudba bola emotivna, James Newton Howard je skuseny a taktiez vyber hercov bol dobry, takze som spokojny, ale nestacilo to na 5*. ________ Daniel Craig - (Tuvia Bielski) +++ Liev Schreiber - (Zuš Bielski) +++ Jamie Bell - (Azael Bielski) +++ Alexa Davalos - (Lilka Ticktin) +++ Allan Corduner - (Šimon Harec) +++ Mark Feuerstein - (Isaac Malbin) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig už opravdu nemusí nikoho přesvědčovat (doufám!), že je vynikající herec. Snímek Odpor je působivý zejména díky tomu, že je založen na skutečném příběhu. Ke konci je také dost napínavý, což podporuje výsledný dojem. Možná mi film přišel trochu delší, ale rozhodně bych jej neoznačil za nudný či nezáživný a to i přesto, že jsou tu pasáže, kdy se nic extra neděje. Mnoho postav si dovede získat divákovy sympatie a potěší také ztvárnění bojových scén a vztah bratrů Bielských. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zwick velice překvapivě selhává tam, kde je jinde nejsilnější. Celý snímek se nese v prapodivně patetickém a klišovitém duchu a velké zklamání jsou bojové sekvence samy o sobě. Jsou poměrně nepřehledné, bez dávky syrovosti a krve. Jakožto historická rekonstrukce je film tím pádem značně nefunkční. Byl znát menší rozpočet. Kulisy a výprava celkově nejsou tak špičkové jak je na Zwicka zvykem. I přes všechno ovšem stále platí, že Edward nedokáže natočit vyloženě špatný film. Je to kluk vychytralá, protože si vždycky vybere tak zajímavou látku, kterou i když zmrší, pořád tam bude alespoň hutná dějová kostra. Odpor není vyloženě špatný, ale nikterak zajímavý a extrémně koukatelný rovněž není. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $28,644,813Tržby Celosvetovo $51,074,698Tržby za predaj DVD v USA $13,301,937 //počet predaných kusov 846,300Edward Zwick potvrdil svoju povesť šikovného filmára a ďalší výber novej lokácie(Bielorusko) a historického obdobia(2.svetová vojna) mu opäť vyšiel v pretavenie silnej utečeneckej drámy. Obsadenie skvelé, každý jeden z hlavných protagonistov pekne povytiahne dej, nechýba dávka napätia, akcie a vygradovaného záveru. /90%/ ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Naprosto klasický Zwick se všemi jeho typickými klady (režie - zejména akce, výborná kamera, silný soundtrack, velmi dobré výkony) i zápory (půlka dialogů, tradiční tři kolečka patosu). S občasným přimhouřením oka znovu proklatě dobré, ale je otázkou, jestli jsme se něčeho takového od Zwicka nedočkali na hodně dlouhou dobu naposled... Podle dalších hroznejch tržeb to příště totiž vidim spíš na nějakou interiérovou konverzačku. :-( ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Nápad na film dostal Edward Zwick již o mnoho let dříve, když si jednou přečetl článek o bratrech Bielskich v deníku New York Times. (Dr Lizal)
  • Tuvia Bielski (Daniel Craig) nepotkal svou "lesní ženu" Lilku (Alexa Davalos) v lese. Ve skutečnosti ji znal dlouho, jelikož to byla nevlastní neteř jeho druhé manželky a byla téměř 2x mladší než on. (Dr Lizal)
  • Nejčastěji použité opakovací pušky (ručně natahované) ve filmu byly německé KAR-98 ráže 7.92x57 mm Mauser a sovětské Mosin Nagant Model 1891/30 ráže 7.62 mm x 54R. (c.tucker)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama