Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick takéto filmy vie. Ústredné trio (Craig, Schreiber, Bell) dokáže potiahnuť menej výrazný dej, nuda neohrozí ani v najmenšom. Akcie sa striedajú medzi osídľovaním a spormi v osade a kedže tých akcii nieje málo, film ma celkom plynulé tempo. Zwick ma akcie v malíčku, takže atmosféra, napätie, či strach z vojny a utrpenia je cítiť v každom zábere. To všetko ešte príjemne dopĺňa nádherný les a hudba Jamesa Newtona Howarda. Obľúbený soundtrack: The Bielski Brothers. 85% - 4* ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Chvíli trvá, než si člověk zvykne na skutečnost, že Defiance skutečně není další čistokrevné dobrodružství jako Krvavý diamant, ale osobní drama s epickými momenty, v němž jde především o lásku, bratrství a budování komunity, v níž by žili lidé a ne zvířata lačnící po krvi. Zwick musí operovat s neuceleným scénářem (příběh nemá v podstatě ani začátek, ani konec, vystihuje jen fragment odboje), herci zase s polskými/ruskými dialogy a divák s vlastním očekáváním. Jakmile ale Howard vytáhne svoje smyčce, Schreiber vezme do ruky samopal a Craig konečně překročí hranici hodného velitele, berou všechny pochyby do zaječích a místo nich nastupuje pouze nadšení. Zwickovská akce tradičně vynikající, chemie mezi herci funguje, emoce prýští a závěrečná půlhodinová řežba (plus tucet dalších scén) bere dech. Zwick pořád umí. 9/10 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Partyzánem se člověk nenarodí…. Příběh, který si určitě zasloužil cestu na filmové plátno. Bohužel na mne působí jen jako obyčejný film, pojednávající o neobyčejných událostech. Jako strohé kopírování události oněch dní, bez špetky snahy vrýt se hlouběji pod kůži. Promrhat 128 minut času pouze převyprávěním skutečností, či snaha vybudovat silnější pouto k bratrům pouze slovy o tom, že ,,pomstou je přežít“ je trestuhodné. Trochu zveličuji, bohužel to měl udělat režisér. Já bych mu to odpustil. A snad i všichni ostatní, kteří se podíleli na tomto filmu. Jejich práce totiž (zřejmě) zůstane nedoceněna. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Studio Paramount a L.Schreiber nám budou chtít vyvrátit názor, že Žid nesmí pít ani bojovat a je dobrý jen k umírání. Budou Karl a Egon mezi poradci? ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Další film Edwarda Zwicka... a opět jsem šel do kolen. Tenhle režisér prostě ví jak na mě a všechny ty rodinné hodnoty, proslovy a soudržnosti a vůbec ty klasicka klišé a patos v jeho podání prostě žeru, ač je za normálních okolností nemusím. Mimo to má podporu ve famózním hereckém obsazení, především Daniel Craig je oscarový... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný a dobrý film, ale mohol byť aj krásny a výborný. Podobnej látke holt nesvedčí natoľko zjednodušený americký pohľad na dobrých a zlých, a veľkú záchranu v poslednej chvíli. To, čím si ma Edward Zwick získal v "rozprávkovom" Poslednom samurajovi, nemôže fungovať v dráme o prenásledovaných Židoch. Ďalšia režisérova snaha zavďačiť sa Akademikom. Herci a James Newton Howard, hoci vykrádajúci svoju The Village, za jedna. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Nápad na film dostal Edward Zwick již o mnoho let dříve, když si jednou přečetl článek o bratrech Bielskich v deníku New York Times. (Dr Lizal)
  • Tuvia Bielski (Daniel Craig) a Zus Bielski (Liev Schreiber) použivali ve filmu nejčastěji německý samopal MP-40 zvaný tež Schmeisser ráže 9mm Parabellum. Nejslavnější německý samopal té doby. (c.tucker)
  • Lokace natáčení v Litvě se nacházela přibližně 100 kilometrů od skutečného místa lesního tábora bratrů Bielskich. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama