Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na Posledního samuraje sice tenhle snímek nemá... A vlastně se mi o trochu více líbil i Krvavý diamant.... Ale co se týče "nových" válečných filmů, je rozhodně nadprůměrný. Došlo mi při něm mimo jiné to, že asi budu kýčař - někým kritizovaná kamera a záběry na lesy jsou podle mě naprosto úchvatné a finále na louce mi vzalo dech, ačkoliv jsem ho (o něco epičtější) očekával. Jinak herci (všichni bráchové) jsou ukázkoví (jen Schreiber mohl dostat o něco více prostoru), líbila se mi také postava židovského učitele. A akce? Ať se jde Annaud se svými stukami v Nepříteli před branami bodnout! Tady je vidět nálet, jak má být. Tři a tři čtvrtě. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Odpor je strašně těžký film na hodnocení. Protože vše tu "klape" tak, jak má, herci jsou prvotřídní (pro mě byl hlavní hvězdou Liev, i když ani Craig nebyl špatný, jak už jsem jednou řekl, když se nesnaží parodovat Bonda, tak umí i hrát) výprava je pěkná, stejně jako hudba či příběh, podle kterého byl tento film natočen. Ale teprve až na konci (a ne, nebylo to kvůli té bitvě, ale kvůli těm dovětkům, co se dělo s bratry dál) jsem měl ten správný pětihvězdičkový pocit. To je ale na film, který trvá něco málo přes dvě hodiny, přece jen trochu málo. Takže proto dávám "jen" čtyři hvězdy. P. S. Mia Wasikowska mě potěšila, už se těším na Alenku v říši divů. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Chytlavý válečný film z běloruského lesa. Právě to prostředí tomu značně přidává na zajímavosti. Děj i chování postav se mi zdálo být v pohodě (nechce se mi nějak pídit po tom, jestli tomu tak skutečně bylo nebo nebylo). Válečné scény jsou na skvělé úrovni, angličtina samozřejmě trochu nabourává autentičnost, ale to je víceméně detail. Po celou dobu se něco děje, je to napínavé a film podává velmi dobrý pohled na to, jak to s velkou pravděpodobností vypadalo během války nejen v běloruských lesích. 80% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick takéto filmy vie. Ústredné trio (Craig, Schreiber, Bell) dokáže potiahnuť menej výrazný dej, nuda neohrozí ani v najmenšom. Akcie sa striedajú medzi osídľovaním a spormi v osade a kedže tých akcii nieje málo, film ma celkom plynulé tempo. Zwick ma akcie v malíčku, takže atmosféra, napätie, či strach z vojny a utrpenia je cítiť v každom zábere. To všetko ešte príjemne dopĺňa nádherný les a hudba Jamesa Newtona Howarda. Obľúbený soundtrack: The Bielski Brothers. 85% - 4* ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrý, spíše televizní film. Oproti třeba "Jdi a dívej se" je to o dost mírnější. Zajímavé je, kolik toho tyto film mají společné. Jenže tam kde třeba přechod bažin vypadá v Jdi a dívej se jako skutečně smrtelná záležitost, v Defiance jsem se o postavy nebál. Nějak tu chyběl důraz na utrpení a umírání. Ale abych jen nekritizoval, ačkoliv se jedná spíše o klidný film, několik akčních scén, které se tu vyskytují, je opravdu povedených! Taky jsem rád, že z partyzánů tu nejsou bozi, ale obyčejná lůza. Velmi zajímavý a dobře natočený film, který ukazuje válku zase trochu jinak. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • V scéne, kde si Zuse (Liev Schreiber) obije hlavu o strom a Tuvio (Daniel Craig) ho vezme do náručia, je na jeho hlave možné vidieť dve rany, no v ďalšom zábere má už len jednu a následne opäť dve. (Odpocivadlo)
  • Ve scéně se zajatým německým vojákem požádá Tuvia (Daniel Craig) o překlad jeho dokumentů a řeči. Ve skutečnosti Tuvia německy mluvit uměl, naučil se ji od německých vojáků během 1. světové války. (Dr Lizal)
  • Ještě než se rozhodlo, že natáčet se bude v Litvě, uvažovalo se nad Polskem nebo Rumunskem. (HellFire)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama