Reklama

Reklama

Lidé opustili Zemi před 700 lety a přesunuli se flotilu obřích plně automatizovaných hvězdoletů. Ze Země se stalo jedno velké smetiště a uklízecí roboti, kteří ji měli dát znovu do pořádku, přestali dávno fungovat. Zůstal jen poslední z nich, VALL-I. Ten každý den ráno navlékne housenkové pásy, nabije si sluneční články a se svým kamarádem švábem se vydává do práce. Osamělost, sbírání všemožných lidských předmětů, a hlavně koukání na videokazetu s muzikálem Hello Dolly! ho postupně proměnily v citově uvažujícího tvora, který touží po lásce. VALL-I jednoho dne objeví mezi smetím výhonek rašící zelené rostliny. Tentýž den zažije i další nečekanou událost, setkává se s robotkou Evou, která byla vyslána z hvězdoletu Axiom zjistit, zda je planeta obyvatelná. VALL-I pozve Evu do svého příbytku a ukáže jí všechny své poklady, včetně zelené rostlinky. K jeho úžasu mu Eva rostlinu sebere a vypne se. Čeká pouze, až bude přepravena zpět na Axiom. Když pro ni dorazí raketa, zamilovaný VALL-I ji odmítá opustit. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (65)

  • V úvodní scéně jsou ukázány jaderné a větrné elektrárny postavené na vrcholcích hor odpadků. To naznačuje, že lidstvo přešlo na čistou energii až když bylo příliš pozdě. (Maulincio)
  • Přibližně od roku 2000 se množství odpadu snižuje díky reckylovatelným pytlíkům a tenčím PET lahvím atp., tedy čím víc firmy šetří na materiálu, tím víc mají peněz, ale zároveň jsou i ekologičtější, protože použily méně materiálu. Takže platí, že čím vyspělejší stát/ekonomika, tím menší jsou „hromady“ odpadů. (Maulincio)
  • Představa, že by se vytvořilo tolik odpadu, jako je znázorněno ve filmu, je lehce úsměvná, protože kdyby na zemi existovala díra 36,6 metru hluboká a 113 959 477 m² široká, tak by podle Dr. Williama Rathje (archeolog a profesor na arizonské univerzitě, který se zaměřil na problematiku odpadu) dokázala pohltit odpad celých USA za 100 let – zní to jako moc, ale velikost té díry je zhruba taková, jako velikost druhého nejmenšího státu v USA. Kdyby se stejným tempem kopalo dál, tak za 10 000 let by bylo odpady zaplněno pouze 5 % USA. (Maulincio)
  • Axiomův FTL pohon je sice nazýván jako hyperpohon (v originále hyperjump), ale animace odpovídá spíše startrekovskému warp pohonu, který využívá jiný princip. Za hyperpohon se obvykle označují cesty jinou dimenzí, ve které neplatí zákony relativity, což umožňuje letět rychleji než světlo, nebo s jinou topografií, takže cesty jsou jednoduše kratší. Naopak warp pohon (teoretický princip v reálném světě je znám jako Alcubierre drive) je vysvětlován jako deformace časoprostoru v bezprostředním okolí lodi, což de facto zkracuje délku, kterou je nutné urazit, aniž by bylo nutné překročit rychlost světla. Kromě toho se ve sci-fi objevuje ještě cestování červí dírou, které umožňuje cestovat na jiné místo prakticky okamžitě, ale obvyklé je, že takový pohon je velice náročný na energii a můžou jím být vybavené jen velké lodě (byť s sebou někdy při skoku mohou vzít i menší lodě) či stacionární struktury (obvykle nazývané jako „hvězdné brány“, „skokové stanice“ apod.) (vojtaruzek)
  • Axiom se po většinu filmu nachází v blízkosti mlhoviny Koňská hlava, která se nachází 1 500 světelných let od Země. Axiomu trvá cesta zpět na Zemi pouhých 10 sekund, což odpovídá rychlosti 150 ly/s (světelných let za sekundu). S takto výkonným hyperpohonem by přeletěl z jednoho konce Mléčné dráhy na druhý (105 700 světelných let) za pouhých 705 sekund, tedy necelých 12 minut. Taková rychlost je extrémně vysoká i na poměry sci-fi, například ve Star Wars cesty hyperprostorem trvají řádově dny nebo týdny i při relativně krátkých cestách (v závislosti na ratingu hyperpohonu dané lodi), ve Star Treku také cesty mohou trvat měsíce i při vysoké rychlosti ve warpu. (vojtaruzek)
  • Když sečteme věk všech pěti kapitánů, kteří veleli lodi Axiom před kapitánem McCream, vyjde nám číslo 666. (Maulincio)
  • Píseň, kterou si VALL-I nahraje, a která se stává ústředním motivem jeho vztahu s EVOU, je „It Only Takes a Moment“ z muzikálu „Hello, Dolly“. Úvodní píseň celého filmu, „Put on Your Sunday Clothes“, pochází rovněž z muzikálu „Hello, Dolly“. (Ištván87)
  • Je možné, že se lidé na palubách hvězdoletů BnL dopouštějí kanibalismu. Jak je ve filmu zmíněno, energii loď čerpá z jaderných reaktorů a vodu čerpá z ledu ve vesmíru, ale odkud bere jídlo? NASA při svých letech dává jídlo do zásoby (7denní let – jídlo na 9 dní), jenže lodě BnL by potřebovaly zásoby min. 140x vyšší, aby mohly strávit ve vesmíru více než 700 let. Lidé jsou navíc na lodi pouze konzumenty – nikde nejsou žádná zvířata a lidé ani nepoznávají květiny, to znamená, že se o jídlo stará autopilot s roboty, jídlo podávané na lodi je navíc nesmírně kalorické, aby lidé takto ztloustli (ve vesmíru kosti řídnou, ale nezmenšují se, na rozdíl od toho co dokládá ve filmu autopilot). Pečené lidské tělo může mít dle vědeckých výpočtů 80 000 kalorií (americká studie z 50. let 20. století), nejedná se zároveň o nějak zdravé kalorie, jde převážně o tuk a když si k této tučné masné dietě připočteme minimum pohybu, vyjde nám z toho pěkný obézní pasažér jako tomu je ve filmu. Ale jak přimět lidi, aby spokojeně jedli další lidi? Věda celkem jasně dokázala, že nejlépe se chuť zamaskuje zkapalněním... a jak se stravují všichni lidé na lodích BnL? Tekutými koktejly nahrazujících tuhou stravu. Alternativně je možné, že jsou těla zesnulých pasažérů využívána jako hnojivo, v kombinaci s materiálem z asteroidů. Vzhledem k tomu, že hvězdolety stále produkují enormní množství odpadu, který je následně vyhazován do vesmíru, jsou roboti pravděpodobně schopni těžit a zpracovávat materiály z asteroidů, které mohou být využity  pro výrobu nových dílů či spotřebního zboží. (Maulincio)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. června 2008 v Los Angeles. (Varan)
  • Společnost zodpovědná za zkázu planety Země je s největší pravděpodobností Buy and Large (BnL), největší prodejce ve světě Pixar. Společnost, která vlastnila většinu obchodů produkujících odpad, společnost zodpovědná za VALL-I program a společnost, která zařídila opuštění planety a distribuci vlastních produktů zachráněnému zbytku lidstva, které prostě nemělo na výběr než si koupit jejich produkty a sledovat jejich reklamy. Společnost tak získala absolutní monopol nad veškerým lidstvem a na všechny jeho potřeby. Znečištění planety je tak pouze plán k získání peněz a majetku většiny lidí, protože jen tak do vesmíru na luxusní loď by všichni lidé neletěli, kdyby neměli důvod a tím důvodem se staly odpadky – produkované společností BnL –, odpadky, které z každého města udělaly vysoce kontaminovanou oblast. Prodejem méně efektivních produktů a špatným nakládáním s odpadem (BnL vlastní na zemi ve filmu prakticky pravděpodobně vše od fast foodu až po popeláře, takže to pro ně nebyl problém). Tuto společnost jste mohli vidět už ve filmu Vzhůru do oblak (2009), kdy BnL vlastnilo stavební firmu, která stavěla mrakodrapy okolo Carlova domu, takže jakýsi svoz odpadu by pro takovouto společnost neměl být problém. Ve filmu jsme necháni ve vědomí, že něco takové se stane kvůli nám, protože lidstvo je nešetrné, neefektivní a tvoří hromady odpadů a nestará se o životní prostředí jako takové, ale finální pravda je mnohem zlověstnější, a tedy že za destrukci planety může jediná společnost, která vlastnila téměř vše a i tak chtěla více. Tato skutečnost dělá z Buy and Large toho nejzlověstnějšího padoucha v historii studia Pixar. (Maulincio)
  • Scéna padajících a klouzajících lidí z lodi Axiom je téměř totožná jako scéna z filmu Titanic (1997). (Jaroslaf)
  • Zvukař Ben Burtt nahrál pro snímek celkem 2 500 zvuků, což byl údajně dvojnásobný počet oproti kterémukoli dílu Star Wars, na kterém měl tu čest spolupracovat. (Dlee)
  • Výtvarný umělec Derek Thompson vytvořil pro produkční práce neuvěřitelných 125 tisíc nákresů, přičemž obvykle postačí 50-70 tisíc. (Dlee)
  • Pracovní název filmu byl „Trash Planet“. (Ruuzha)
  • Původně bylo počítáno s tím, že VALL-I bude mít na horních končetinách lokty. Ty však působily divně a posléze byly odstraněny. (Olík)
  • Podle datumu, který se nachází na obraze v kajutě kapitána, je možné odhadnout, že děj snímku se odehrává přibližně v roce 2800. (Ruuzha)
  • Jeden z náklaďáků, které EVE prohledává, je auto Pizza Planet z Toy Story (1995). (HellFire)
  • Do některých kin byl film posílán pod názvem „Sundaye“. (HellFire)
  • Režisér filmu Andrew Stanton namluvil jednu postavu na Axiomu ve scéně, kdy lidé ve filmu promluví vůbec poprvé. (leňul)
  • Ve filmu je spousta narážek na Apple. VALL-Iho zvuk dobití solární baterie je startovací zvuk původních počítačů Macintosh; loď, která přiveze EVU, má na spodním poklopu ovládací kolečko původního iPodu; VALL-I má doma iPod, atd. (dawe82)

Související novinky

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

25.05.2011

Kdybyste z nějakého bizarního důvodu zkombinovali Já, legenda a Vall-I, dostali byste Oblivion. Ve vzdálené budoucnosti je Země zdevastovaná a lidstvo žije v oblacích. Na povrchu už pracují jen… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama