Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Koly 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Díky skvělé hudbě a dobrému hereckému obsazení si Francovu adaptaci Draculy odteď řadím mezi ty nejzdařilejší. PS. Snad poprvé v životě jsem si dobrovolně nastavil na DVD český dabing, protože italsky dabovaného Christophera Lee bych určitě nedokázal strávit. Naštěstí je DVD, které vydala společnost Řitka a vyšlo jako příloha pátého čísla Filmagu extra vybaveno poměrně slušným českým dabingem. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který však pro fanoušky Drákulovských příběhů nechystá žádné zásadní překvapení. Děj je oproti knize drobně pozměněn - neodehrává se v Anglii ale v Budapešti, je vynechán Arthur Holmwood a místo něj je snoubencem Lucy Quincy Morris, Van Helsing se konečného honu na Drákulu vůbec neúčastní. Na druhou stranu je to první drákulovský film, kde Drákula po požití krve omládne. Visáž Christophera Lee se výrazně liší od té z Hammerovských filmů. Film má příjemnou hororovou atmosféru a vynikající děsivou hudbu, ale na druhou stranu interiéry působí dost sterilně, lacině a hlavně hodně uměle. U pokojů v blázinci by se to dalo pochopit, ale např. krypta v Drákulově zámku, kde jsou uloženy rakve Drákuly a jeho tří nevěst vypadá spíš jako nějaká velká prázdná tělocvična. Taky mě trochu vadily některé dialogy, které působily trochu hloupě a zbytečně. Postava Van Helsinga byla celkově dost rozpačitá. ()

Reklama

erl 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Když jsem zjistil že tento film režíruje Jesus Franco tedy režisér z ne moc dobrou pověstí tak jsem zaváhal mám li si Hraběte draculu vůbec pustit. Na konec jsem se překonal a vložil disk do svého přehrávače. A musím řici že jsem dobře učinil. Příběh je klasicky trochu pozměněný ale přesto vše funguje jak má. Atmosféra je vydařená a skvělá hudba ji jen podtrhuje. Za to herecké obsazení je velice rozporuplné. Herec hrající Harkera je chvílemi na pěst. Kinski je krásně vyšinutý ale pro příběh úplně zbytečný. Christopher Lee je průměrný ale snesitelný. Nejlepší ze všech aktérů je skvělý Herbert Lom který ztvárnil Van Helsinga velice přesvědčivě. Krve si moc divák neužije ale o tom ten film není. Film nijak nenudí a je vyvážen zajímavými scénami. Franco natočil velice dobrou adaptaci která se nemusí vedle svých starších bratříčků cítit méněcenně. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky si tento béčkový horor snad s přimhouřením oka zaslouží. Celkem slušné herecky, ale v exteriérech i ateliérech byly obrovské rezervy. Kladem je věrnost literární předloze, avšak opravdu s bídnou invencí pokud se týče vytvoření napínavé atmosféry. Celkově je tato produkce slabší než britská Hammer. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco je znám především výběrem špatných herců,které nažene do různých exteriérů a nechá je tam plácat jak rybu na suchu a vypouštět dementní věty.A svlékává většinu obsazených hereček.Zde nahnal o něco známější herce do dvou místností a jednoho nádvoří,i zde je nechává vypouštět dementní dialogy,ale naprostým kopancem je,že zde neodhalý ani jednu herečku.Tak tomu pane Franco říkám u ž drzost!!!Moc verzí Draculi jsem neviděl,ale horší už to snad být nemůže. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Drákula (Christopher Lee) zde začíná jako starý muž a se zvyšujícím se počtem obětí vypadá stále mladší, stejně jako je to v knize, avšak ve filmových adaptacích byla tento prvek použitý poprvé zde. (Dreadd)
  • Christopher Lee, který hraje Draculu, a Herbert Lom, který ztvárnil Dr. Van Helsinga, se nikdy společně během natáčení nesetkali. Všechny jejich společné scény točili samostatně. (Karlos80)

Reklama

Reklama