Reklama

Reklama

Mach a Šebestová na cestách

(seriál)
Animovaný / Komedie / Rodinný
Česko, 2005, 1 h 4 min (Minutáž: 8 min)

Předloha:

Miloš Macourek (kniha)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Zdeněk Kovář

Hudba:

Marek Eben

Hrají:

Petr Nárožný
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

S největší možnou pravděpodobností poslední řada úspěšného seriálu nerozlučné dvojice Macha a Šebestové a jejich čtyřnohého přítele Jonatána. Úmrtím spisovatele a scenáristy Miloše Macourka se završil jeden z nejslavnějších Večerníčků České televize. Kreslené příběhy s nezaměnitelným koloritem humoru, fantazie a geniálních "nesmyslů" v podání spisovatele M. Macourka, výtvarníka Adolfa Borna a režisérky Cilky Dvořákové nás postupně zavedou do všech koutů světa, navštívíme Afriku, severní pól, Havajské ostrovy, ale i slavný Hollywood. (Karlos80)

(více)

Recenze (19)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, proč musí Mach a Šebestová věčně courat "za naučnou exotikou", když dobrodružství číhá za každým patníkem i u nás doma. Z křečovité snahy vymyslet za každou cenu zápletku, proč se naše oblíbené duo podívá zrovna do Afriky nebo Austrálie, vyplývá jednoznačná ztráta humoru a chvílemi až trapná upachtěnost. Co mi v seriálu opravdu chybělo, to byla zvláštní absurdita prvních dílů, díky níž se z pračlověka může stát školník a mimozemšťani počítají jednu květinu bez listu a druhou bez prstu. Takového humoru už se v tomhle omalovánkovém výluhu bohužel nedočkáme. A poslední výtka: Místy je to celé až patologicky ukecané. Nárožný na nás někdy i celou epizodu sype nonstop vodopád keců, včetně otrockých popisů dění na obrazovce...až by se z toho jednomu zamotala hlava. Seriál má ale i svoje kvality a světlejší chvilky (například díl z Paříže se hravě vyrovná i mému oblíbenému výletu k rybníku Krajáči). Kvalitou zpracování, kresebně i barevně převyšuje o několik tříd druhou sérii "Mach a Šebestová na prázdninách" (zde byl Born trochu umělecky znásilněn "pomocným výtvarníkem" a jeho postavičky prošly dost vulgární stylizací). Ve finále mi tedy vychází průměrné tři bodíky. A nezlepšila by to ani prezence nějaké zpívané znělky. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dá se říct. že poslední televizní příhody oblíbené dvojky dobrodruhů byly takovým prvním "cestopisem", ke kterému jsem se kdy dostal. A dlouho jsem si například při slově Benátky vybavil město právě tak, jak bylo zobrazeno v tomto seriálu. To samé lze říci u Havaje či Hollywoodu. A nemůžu konstatovat, že by na mě měl v tomto ohledu seriál špatný vliv. Spíše naprosto naopak. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Původní seriál Mach a Šebestová měli samozřejmě neopakovatelné kouzlo. U cestování pomocí sluchátka mi přišly nápady trochu předimenzované. Ale zase je to trochu originální, že si slavná dvojice vyjede mimo český píseček. Taky Petr Nárožný dabuje pořád zajímavě, ale taky už to není žádný mladíček, takže těžko od něj čekat stejné hlasové nadšení jako v roce sedmdesát šest. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Novější díly jsou pěkně slabé a nenápadité. Ani ten Nárožný už to nevypráví s takovým přehledem jako kdysi. Animace překvapivě slabší než u starších dílů a veškeré kouzlo už je nenávratně pryč, respektive tyhle díly ho nemají. Chybí chytlavá úvodní písnička.Vše je nahrazeno jakousi vrzavou klarinetovou hudbou, jejíž autorem je Eben. Naprosto nehodící se hudba. Macourek se nijak jako scénárista nepřekonal. Stačily mně dva díly, jeden v Benátkách a druhý v Austrálii, a nic zajímavého jsem na tom neshledal. Je to bída mezi animovanými seriály. Mohli si dát víc záležet a netěžit jen z úspěchu. Ten se nedostaví, když triviální příběhy nebaví. Pro děti málo atraktivní. Nečekal bych takový propad. Plusem je, že Mach a Šebestová se svým kouzelným sluchátkem procestují celý svět. 40% ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama