Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě výtečně uspával po několik večerů, což v podstatě není myšleno jako výtka. Tempo seriálu je velmi pomalé – rozvíjení vztahů mezi skálopevnou Balsou a zhýčkaným princem probíhá pozvolna a opatrně, odhalování tajemství okolo vejce vodního ducha rovněž tak. Samotný nápad a výtvarné zpracování se mi velmi zamlouvalo – asijskou kulturu, dějiny a mýty všeobecně mám ve velké oblibě a tady se je podařilo zakomponovat do seriálu skvěle. Fantazijní svět je totiž dostatečně svůj na to, abych při jeho poznávání neohrnoval ňufec a neměl pocit, že tvůrci jen recyklovali z asijské mytologie to, co se jim zrovna hodilo. Když už tu mnozí zmiňují hudbu Kendžiho Kawaie – ano, je fakt pěkná, sám pan Kawai je jedním z mých nejoblíbenějších japonských hudebních skladatelů, ale řekl bych, že stvořil i lepší hudební kousky (třeba tu). Nemůžu však říct, že bych byl plně spokojen. V prvé řadě to bude výtka, která asi bude druhým hodně vyluzovat myšlenky typu "jsi padlý na hlavu, vole?", protože nejsem tak úplně spokojen s animací. Ano, většina místních si ji sice nemůže vynachválit, ale mně přišla tak vypiplaná, vyhlazená a dokonalá, až na mě ve výsledku občas působila jakýmsi nepřirozeným dojmem. Druhá výtka se týká toho, co mě mrzí už o něco více: rozředěnosti děje. Vím, že je takovým nepsaným pravidlem udělat pro nějakou tu anime sezónu anime nejlépe plus mínus o 25 dílech, ale myslím, že v tomhle případě by zkrácení o takových 5-6 epizod nebylo nijak ke škodě. Musím však uznat, že tak povedené anime čistě fantasy žánru jsem už hodně dlouho neviděl, takže bych jej rozhodně ostatním doporučil nehledě na mé předchozí výtky, které jsou subjektivní. Solidní 4*. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak předat světu zenovou moudrost, historické poučení a plně dospělé fantasy anime? To "jen" vezmete pořádnou knihu, Kenjiho Kamiyamu, a řeknete "udělej to jak nejlíp umíš". A že on umí opravdu hodně dobře;) Proč je Seirei No Moribito objektivně tak vynikající, asi nejpřesněji popsal Marius, takže já jen dodám, že byť už putování prince Čaguma a jeho ženského yojimba pamatuje na poměry animační techniky celkem pěkných pár let, jsou příběhy kopinice Balsy nádherně animovaným uceleným příběhem čerpajícím z východních náboženství/filozofií a vplétajícím je naprosto nenásilně do epického příběhu o takových těch věcech jako je čest, oddanost a tak podobně. Výborná, silná záležitost bez zbytečně okázalých efektních záběrů - bojové scény tu díky smyslu a efektivnosti každého pohybu vypadají reálně nejenom na poměry anime (nemyslím ninja vsuvky a magii, která se tu taky používá;)). Já si těch 26 dílů neskutečně užil, i když první dva nebo tři jsem čekal, jak se to vlastně celé bude vyvíjet. Potom mě Seirei No Moribito naprosto pohltil. A navíc mě napadla kacířská myšlenka - že by snad Balsa mohla být větší kočka než Motoko:) Jednoznačných 100%. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

Seirei no moribito je anime, u kterého mne nevýslovně mrzí nedotažený scénář, protože v kontrasu k němu je fikční svět, ve kterém se příběh odehrává, dosti propracovaný a je vymyšlený věrohodně (pravděpodobně je to dáno povoláním autorky knižní předlohy). Právě proto jsou ale vidět určité nelogičností či stěží uvěřitelné náhody v této seriálové adaptaci, na kterou již autorka neměla vliv. I sám Kamijama napsal scénář jen k několika epizodám a je to znát. Stejnou měrou mě rozčilovaly vatové díly (fillery), protože autoři seriálu museli využít sezónní 26 dílné řady a pochopitelně ředit děj. Tomuto seriálu by proto prospělo, kdyby byl alespoň o polovičku kratší nebo byl převedený do filmu. Už vzhledem ke svému zpracování, které je vysoce nadstandardní a někdy jsem skoro zapomínal, že sleduji obyčejný seriál (hlavně kresba krajiny a potom profesionální Kawaiův hudbní doprovod). Celkově tedy za *** s tím, skutečná kvalita kolísá mezi ** a ****. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že si tenhle seriál udrží laťku kvality animace, nastavenou prvním dílem. Ale udržel. A co víc, filmovou animaci zde perfektně doplňuje hudba... po technické stránce si prostě už nejde přát víc. Ani příběh nezklamal, a tak si Seirei no Moribito 5* zaslouží s velkou lehkostí. Nejlepší čistě fantasy anime od dob 12 Kokuki. ()

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Vrcholné anime, u kterého chyby najít jen těžko. Mytologie světa Seireie je jedinečná a velmi propracovaná. Prostředí člověku učaruje už doslova v prvních sekundách seriálu. To vše za doprovodu nejlepšího soundtracku a animace, jaké kdy anime mělo (podle mě, samozřejmě). Hlavní hrdinka Balsa je ve středních letech, vyzrálá, moudrá žena, která je známá jako legendární bojovnice. Kvůli přísaze, že už nikdy nikoho nezabije a odčiní tak 8 lidských životů, které vzala, je nyní nájemnou tělesnou strážkyní. Oprava jejího kopí ji zavede do císařského města, kde se nechtěně připlete k incidentu, jenž bude znamenat zlom v jejím dosavadním životě. Z řeky zachrání tonoucího mladého prince Chaguma, a je tak přizvána císařovnou do paláce. Z jejího vyprávění se Balsa dovídá o skrytém pozadí incidentu a o tragickém osudu, který Chaguma postihl. V zoufalství je císařovnou tajně požádána, aby s princem utekla z paláce a stala se jeho strážkyní. Tím začíná jejich společné putování ve snaze čelit osudu, který jim byl přichystán. Vztah Balsy s Chagumem je velice citlivě a přirozeně vyprávěn. Oba se na začátku musí vypořádat s rolemi, na které nejsou běžně zvyklí - Balsa, legendární bojovnice, v roli ženy starající se o dítě; Chagum v roli vystrašeného, lehce rozmazleného prince, který musí vykročit do světa a zakusit život prostých lidí. Na nářky a stěžování není čas, protože jsou neustále pronásledováni císařskými vojáky, a jsou tak nuceni spolupracovat a naučit se spolu vycházet. Pomalu si k sobě hledají cestu a oba v sobě probouzí nové dovednosti a vlastnosti, o kterých předtím ani nevěděli, že je mají. To vše se ale odehrává na pozadí ještě mnohem epičtějšího a tragičtějšího příběhu, než by se zprvu mohlo zdát. Seriál je plný velice moudrých myšlenek a životních pravd. Jsou zde scény, které na člověka velice dokáží velice zapůsobit. Jedná se o velice vyspělé dílo a jeho hodnotu nemusí každý člověk odhadnout hned po prvním shlédnutí. Spousta věcí mě na Seireii nadchla až zpětně, potom co jsem viděl několik né tolik propracovaných filmů nebo sérií. Každopádně se jedná o klenot asijské tvorby, který by si neměl nikdo nechat ujít. Nejasnějších 10/10 jak to jen jde... a modlím se za to, aby Kenji Kamiyama natočil i pokračování ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama