Pièce touchée

Krátkometrážní

Rakousko, 1989, 16 min

Martin Arnold

Současný rakouský strukturalista Martin Arnold upřednostňuje pedanticky analyzující přístup k filmovému časoprostoru, který rozpitvává na kvanta volně se sdružujících mikroscén. Arnolda fascinují hlavně konvence hollywoodských melodramat 50. let (idealizace rodinného života, neustále vystupování a vstupování do místností), které znásilňuje a dovádí ad absurdum. Dohromady osmnáctivteřinovou scénu roztahuje do zdánlivě neúnosných šestnácti minut a prostřednictvím neustálého zrychlování, vracení, zrcadlového převracení jednotlivých gest a pohybů nám sugeruje vlastní pojetí „konvenčně-nekonvenční“ mizanscény. Připodobňuje tak běžné lidské chování ke sžíravému mechanickému monstrkabaretu, jenž na dřeň poodhaluje abnormalitu fádních věcí.(15.6.2007)

• Stegman

Znáte to, jak se děti baví neustálým rozsvěcením a zhasínáním světla? Pokud patříte k těm, co se po chvíli rozeřvou NECH TOHO, TY FAKANE!, tak tenhle film radši nezkoušejte. Pokud ale v té dětské zábavě dokážete spatřit "cosi geniálního", tak si to pusťte. Bude se vám to líbit. Faktická poznámka: Jde o "remix" scénky z filmu The Human Jungle (1954) s originálním zvukovým podkresem (hlučná pračka?).(11.6.2011)